Întrebări și răspunsuri despre menopauză, plus o soluție ”all inclusive”

”O să mă îngraș mult?”

”Chiar mă vor durea pe mine articulațiile?”

”Cum adică să nu dorm, eu dormeam ca valiza în gară?”

”Musai trebuie să fac terapie de substituție hormonală?”

”Am început deja să uit lucruri. Va fi mai rău?”

”Nu vreau medicamente de niciun fel, nu mă pot susține și cu ceva natural?”

”Chiar trebuie să fac mișcare? Nu îmi place deloc!”

Azi, femeile trăiesc aproximativ o treime din viață după ce intră la menopauză. În plus, văd în jurul meu din ce în ce mai multe femei ajung la momentul menopauzei mult mai devreme decât media pe care o știam de la mamele și bunicile noastre, de 51-52 de ani. Motivele sunt diverse, de la alimentația modernă, sedentarism sau stilul de viață în a doua și a treia decadă de viață, care este de multe ori dezechilibrat, cu mult stres și puțină grijă de sine.

Posibil ca la 20 sau de la 30 de ani să nu te gândești la menopauză, deși din anumite puncte de vedere poate chiar ar trebui să o facem. Ca să nu ne mai întrebăm la 50 de ani de ce tenul nostru este deshidratat, de ce pielea ne trădează sau de ce starea de sănătate e atât de precară. Dar să zicem că pe noi nu ne-a învățat nimeni lucrurile acestea, femeile care ne-au mentorat pe noi nu știau că viața poate fi și bună la menopauză. Că normalul nu e acela să te doară oasele, să ți le lase mușchii și să ai probleme cu inima sau cu greutatea. Predecesoarele noastre se resemnau și considerau doar că ”le-a iertat Dumnezeu” – referindu-se doar la partea reproductivă și pentru că fertilitatea atunci ridica probleme mari, în contextul în care condițiile economice nu permiteau creșterea prea multor copii și contracepția sănătoasă era ceva necunoscut.

Menopauza corespunde nu doar perioadei de maturitate deplină, ci și momentului în care vine nota de plată pentru toate nopțile nedormite, toate mesele sărite, toată mișcarea nefăcută și tot stresul acumulat și acum cronicizat. Și avem de unde plăti, dacă am făcut ceva economii, dacă nu, trebuie să muncim în plus că să putem achita o factură așa de mare. Dacă am fi avut ceva economii, ne-ar fi fost ușor să ne redresăm – un pic mai mult somn, reluat mișcarea abandonată poate recent și atenție mai mare pentru mese. Însă dacă suntem cu toate „conturile goale” (adică nu am investit mai nimic în orice înseamnă sănătate și wellbeing feminin), munca e mai grea, pentru că o luăm de la zero și e nevoie de timp și răbdare până acumulăm câte ceva în acest cont gol. Câte dintre noi putem face toate acestea într-o perioadă care poate fi tumultoasă și cu multe provocări – profesionale, familiale, sociale?

Așa că, dacă te apropii de 40 de ani, poate e momentul să începi să te uiți mai cu atenție la ce semnale îți transmite corpul tău, ca să începi să corelezi cu ce e specific ca simptome pentru tranziția către menopauză. Ca să nu te mai lupți pentru tratare, ci să te poți echilibra înainte, să faci ceea ce se numește prevenție. Să nu mai începi procese de slabit costisitoare și dificile după ce menopauza s-a instalat, ci să îți ajuți hormonii din premenopauză. Ca să vă împrieteniți deja și tranziția să fie mai lină, iar instalarea menopauzei să nu te mai zguduie atât de tare. 

Cercetările în domeniu arată că în această perioadă sunt o mulțime de simptome, atât fizice, cât și mentale, care apar și ne impactează calitatea vieții. De la cele mai evidente – precum menstrele neregulate – până la stări de neliniște inexplicabile, palpitații, dureri articulare sau musculare, ori valurile de căldură și transpirațiile de noapte ori chiar de zi. Nu le dăm importanță prea mare, mai ales dacă suntem prinse într-un ritm de viață alert și trăim pe acel pilot automat care ne împiedică să ne conectăm ușor la semnalele corpului. Însă ele au de cele mai multe ori implicații în contextul simptomatologiei menopauzei care va urma într-un interval de timp diferit, de la femeie la femeie. 

Așa că da, dacă e ceva ce musai trebuie pus pe lista de to do după 40 de ani, e să începi să te ocupi într-o manieră integrată de sănătatea ta și de starea ta de bine, specifică pentru această perioadă a vieții de femeie. 

Și ca să și răspund la întrebările din introducere: 

  • Da, te vei îngrășa și, uneori foarte mult, mai ales dacă nu ai un meniu alimentar care să se bazeze pe principii nutriționale. Uneori, se vor îngrășa și acele femei care au experiența meselor nutritive, pentru ca mâncatul în premenopauză și menopauză are un specific anume;

  • Da, te pot durea articulațiile, mai ales dacă nu faci nicio formă de mișcare și mai ales dacă scăderea secreției de estrogen este bruscă. Nu mai menționez istoricul de probleme articulare pe care unele femei îl au deja la 40 de ani și peste care se adaugă și impactul menopauzei;

  • Insomniile sunt una dintre cele mai mari plângeri pentru femeile în tranziția către menopauză sau care au atins acest moment deja, atât din cauza hormonilor în cantități din ce în ce mai mici, dar și cauzate de lipsa activității fizice și a unui ritm circadian afectat. 

  • Nu e musai să faci terapie de substituție, dar înainte de a lua o decizie asigură-te că ai toate datele necesare și știi exact, poate de la diferite surse medicale, dacă ți-ar fi de folos sau nu. E bine să ne asigurăm că nu refuzăm o soluție care ne-ar ajuta calitatea vieții doar pentru că noi dăm crezare zvonisticii. Lumea medicală susține terapia mai ales pentru a încetini deteriorarea sistemului osos, pentru a prevei instalarea demenței premature ori pentru protejarea sistemului cardio-vascular. Sigur ca mai sunt și alte măsuri în acest sens, însă impactul acestor boli asupra vieții este foarte mare;

  • Cât despre creier, da, nu este un mit faptul că încep să ne scape lucruri, că apare ceața mentală și că facem efort mai mare pentru a ne folosi de creier decât până acum, asta din cauza faptului că receptori de estrogeni sunt și în creier și odată cu reducerea lor drastică al nostru creier are de suferit. De aceea, cu cât mai devreme se instalează menopauza, cu atât poate crește riscul de demență la femei. Și de aceea eu, ca și health coach, îndemn femeile să înceapă să facă mișcare sportivă și să învețe să își facă planuri alimentare specifice pentru această perioadă a vieții de femeie;

  • Poate nu vrei medicamente și eu te înțeleg, însă și aici avem nevoie de discernământ. Dacă sunt indicații medicale clare, poate te mai gândești. E bine să punem îm balanță beneficiile vs riscuri, pentru orice medicament. Iar acest lucru nu îl poți face tu singură, ai nevoie de îndrumarea unui medic. 

  • Da, chiar trebuie să te împrietenești cu mișcarea! Devine obligatoriu. Dacă până acum doar ai cochetat cu ideea și, dacă ai crezut că te ajută pentru slăbit, acum să știi că implicațiile sunt enorme și de azi trebuie să te apuci. Te va ajuta atât pe partea emoțională, cât și pe creșterea capacității cognitive și pe menținerea masei musculare, care este un imperativ la aceste vârste. 

Dacă vrei sa aprofundezi subiectul, ți-am pregătit un e-book gratuit pe care l-am scris cu susținerea partenerilor de la Vitavea România, respectiv gama de suplimente Manhaé, dedicată femeilor.

Ce poți face pentru a trăi o viață împlinită și după intrarea la menopauză?

Pe lângă toată partea de wellbeing (nutriție, somn, mișcare, relaxare, hidratare) pe care am descris-o în detaliu în e-book, am și o soluție testată de mine, o soluție cam ”all – inclusive” pentru toate femeile, inclusiv cele care au istoric de probleme de sănătate. Această soluție nu exclude terapia de substituție, pentru cine se califică, ci chiar o completează și îi potențează efectele. 

Pentru că intrarea mea la menopauză a fost destul de devreme, cam la 43 de ani, am încercat o mulțime de produse care să mă ajute, unele mai costisitoare decât altele, dar fără niciun efect. Din luna mai însă, de când am avut retreatul urban susținut de prietenii de la Manhaé, unde toate participantele au primit în dar un kit pentru menopauză, am simțit o schimbare semnificativă.

℗ Am început să iau Manhaé Ménopause, un supliment alimentar natural pentru menopauză, fără hormoni și fitohormoni. Acesta este un produs al celui mai mare producător european de suplimente alimentare, grupul francez Havea, și face parte din gama de suplimente alimentare pentru sănătate și frumusețe Manhaé, dedicată exclusiv femeilor.

Vestea super bună e că Manhaé Ménopause este un remediu natural unic în diminuarea considerabilă a simptomelor generate de menopauză (bufeuri, transpirații nocturne, insomnii, anxietate etc) datorită faptului că nu are în compoziție hormoni și fitohormoni (hormoni din plante). Manhaé Ménopause are o istorie de 20 de ani pe piața franceză, timp în care eficiența sa a fost validată nu numai de studii clinice, ci și de mii de femei.

Datorită acestui fapt, Manhaé Ménopause se adresează atât femeilor care își doresc un supliment natural pentru a diminua simptomele specifice perimenopauzei și menopauzei, cât și celor pentru care tratamentul de substituție hormonală (Hormone Replacement Therapy – HRT) nu este recomandat (femei cu antecedente personale sau ereditare de cancere hormon-dependente). Mai mult, Manhaé Ménopause și-a demonstrat eficacitatea administrat în combinație cu HRT, pentru că reduce considerabil simptomele menopauzei pentru care substituția hormonală are efect mai redus.

De exemplu, un studiucare a observat efectele Manhaé Menopauză administrat timp de o lună în combinație cu terapia de substituție hormonală (HRT) a arătat o îmbunătățire asupra a 17 simptome din perioada menopauzei. Oboseala, bufeurile și transpirațiile nocturne s-au diminuat semnificativ, cu 85%, 83% și, respectiv, 81%. De remarcat îmbunătățirea unor simptome precum abdonem umflat (diminuare cu 67%), creșterea în greutate (diminuare cu 66%) sau uscăciunea vaginală (61%), dar și îmbunătățirea stării generale de bine, tradusă prin: reducerea tristeții (63%) și creșterea moralului (62%). În cazul durerilor articulare, frecvente în perioada menopauzei, participantele la studiu au declarat o diminuare a acestora cu 57%. De asemenea, combinația dintre Manhaé Menopauză și HRT a avut ca efect reducerea senzației de sâni sensibili (45%) și dificultate la urinare (38%).

Soluție pentru bufeuri 

Cercetările pe femei au dovedit că, în numai o lună de la administrarea Manhaé Menopause, numărul și intensitatea bufeurilor au scăzut considerabil, cu 46%, respectiv 60%. Aceasta pentru că  Manhaé Ménopause are în compoziția sa endofosfolipide, cu rol în  reglarea temperaturii corpului. Fosfolipidele sunt componente ale membranei celulare care facilitează trecerea neurotransmițătorilor, facilitând astfel, reglarea temperaturii corpului. 

Un studiu realizat în 2017 a arătat eficiența Manhaé Ménopause în reducerea bufeurilor după 30 de zile de administrare. Studiul a fost realizat pe 305 femei cu vâste cuprinse între 45 și 65 de ani, care prezentau simptome asociate menopauzei. Studiul a demonstrat că, în prima lună de administrare a Manhaé Menopauză, numărul bufeurilor a scăzut cu 46%, iar intensitatea acestora cu 45%. După două luni de administrare, numărul bufeurilor a scăzut cu 60%, iar intensitatea acestora cu 59%. De asemenea, 77% dintre participante au raportat o îmbunătățire a simptomelor după o lună.

Manhaé Ménopause îmbunătățește multiple simptome asociate menopauzei

Două studii clinice au demonstrat eficiența Manhaé Menopauză asupra multiplelor simptome pe care femeile le pot experimenta în perioada menopauzei.

Administrat de sine stătător, Manhaé Ménopause arată îmbunătățiri importante în cazul a 14 simptome din timpul menopauzei. Femeile au raportat reducerea oboselii cu 75%, îmbunătățirea aspectului pielii și diminuarea trezirilor nocturne cu 66%, reducerea transpirațiilor cu 65%. De asemenea, Manhaé Ménopause a avut efect și asupra stării lor generale, femeile declarând că starea de tristețe s-a redus cu 64%, iar starea de bine (”a te simți bine în piele ta”) s-a îmbunătățit cu 63%. 

Așadar, ce are unic Manhaé Menopause:

  • Formula sa nu conține hormoni și fitohormoni;

  • Poate fi administrat de sine stătător sau în asociere cu terapia de substituție hormonală;

  • Nu are contraindicații;

  • Eficiența sa este dovedită de studii clinice și de consumator;

  • Ușurință maximă în administrare: 1 capsulă pe zi;

  • Fără efecte secundare, nu creează dependență; 

  • Ameliorează semnificativ și concomitent mai multe simptome asociate menopauzei, adică nu este nevoie de administrarea câte unui produs pentru fiecare simptom. Studiile au demonstrat că Manhaé Menopauză acționează asupra a cel puțin 17 simptome asociate menopauzei după numai o lună de administrare.

Manhaé Ménopause are această formulă nutrițională: 

  • EPA și DHA – acizi grași polinesaturați cu lanț lung din familia Omega 3;

  • Endofosfolipide® – lipide complexe numite fosfolipide, bogate în acizi grași polinesaturați cu lanț lung din familia Omega 3;

  • Fier și vitamina B9 – care contribuie la reducerea oboselii pentru o stare de bine în fiecare zi;

  • Betacaroten, numit și provitamina A – un precursor al vitaminei A care joacă un rol important în sănătatea pielii. Aceasta din urmă, asociată cu uleiul de limba mielului, ajută la păstrarea strălucirii pielii;

  • Zincul și vitamina E – care contribuie la protecția celulelor contra stresului oxidativ;

  • Zincul – care contribuie la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor. 

Manhaé Menopauză este declinat în trei formule: capsule, capsule bio și jeleuri și poate fi administrat preventiv începând cu vârsta de 40 de ani. Nu are contraindicații, de aceea poate fi administrat pe termen lung fiind necesară doar o (1) capsulă pe zi. Cele trei formule pentru menopauza au compozitii diferite, deci poți alege doar una din ele, dacă vrei. Capsulele adresează toata gama de simptome de la menopauză, jeleurile sunt destinate femeilor care experimentează mai ales bufeuri și transpiratii nocturne (pentru că au polen – care este foarte eficient pentru aceste simptome), iar capsule BIO este un produs pentru femeile care vor specific o variantă cu ingrediente BIO.

Brandul Manhaé este prezent în peste 70 de țări, iar produsele sunt fabricate în Franța. În România, produsele sunt disponibile pe site-ul propriu www.vitavea.ro și în principalele lanțuri de farmacii fizice și online, pe emag.ro, vegis.ro.

Așadar, draga mea prietenă de peste 40 de ani, cred că odată cu acest articol, te-am echipat și cu informație de bază pentru ceea te așteaptă, dar și cu ceva soluții importante. În felul acesta, tu nu mai trebuie să petreci zeci de ore pe cont propriu pentru documentare, de la zero. Te invit însă să îți urmărești corpul, să vezi ce semnale îți trimite și să mergi la medic pentru orice simptom despre care intuiția ta îți spune că nu este ok. 

Sănătate îți doresc și o menopauză lină! 

Previous
Previous

De ce ne sperie schimbarea?

Next
Next

De ce e important să ne uităm la relația cu tata când simțim că ceva nu merge în relația noastră cu mâncarea