Precautii in sarcina!
Pentru femeile insarcinate, mamici in devenire, este destul de dificil sa fie sigure de informatiile in care sa aiba incredere. Din pacate, lipsa timpului face ca medicul ginecolog care le urmareste sarcina sa fie atent la indicatorii specifici pentru aceasta perioada si sa indice analizele si ecografiile specifice, alaturi de un complex de vitamine care le-ar fi de folos. Mai mult de atat, fiecare dintre noi trebuie sa se informeze singura, din surse de incredere, despre alimentele sunt indicate in sarcina si care sunt total contraindicate, la fel in ceea ce priveste ceaiurile si alte potentiale pericole. Cred ca in legatura cu fumatul contraindicatiile sunt clare, am mai intalnit insa opinii diferite in legatura cu alcoolul si consumul acestuia in sarcina. Dar care sunt sursele sigure? Tot medicii sunt, evident. Medicul de familie este acolo sa ne ajute, putem apela cu incredere la el! La mine a functionat de fiecare data. E drept, relatia mea cu dansul are 16 ani...Pentru noi toate, am simtit nevoia sa ii adresez cateva intrebari specifice dr. Ruxandra Constantina – medic specialist medicina familie si naturopatie, care ne-a explicat pe larg consecinte, dar ne-a si indicat exact ce avem voie si ce nu sa ingeram in aceasta perioada.Va multumim, doamna doctor, este foarte utila si pe intelesul nostru toata informatia!
- Ce surse de informare de incredere recomandati femeilor insarcinate sa aiba in vedere in aceasta perioada a vietii lor, cand vine vorba despre alimentatie?
In general orice om (sanatos sau nu) ar trebui sa caute doar surse sigure si de incredere in ceea ce priveste informarea pe teme medicale; cand este vorba de femeia insarcinata si de cea care alapteaza, de copii, singura persoana care le poate da informatii corecte este medicul (alopat sau naturist), fie ca este vorba de alimentatie, medicamente sau suplimente alimentare. Viitoarele mamici ar trebui sa constientizeze faptul ca alimentatia lor are o influenta majora asupra dezvoltarii fizice si psihice a viitorului copil, a imunitatii sale; deci nu mancam pentru 2, mancam sanatos si cat mai natural, avand grija ca accentul sa cada pe alimente care sa ne asigure raportul optim intre proteine de calitate/lipide sanatoase/glucide cu eliberare lenta: carne de peste (de preferat cel salbatic, de 2 ori/saptamana), carne de curcan, oua ecologice, branza, iaurt, sana, chefir, uleiuri bio presate la rece, fructe si seminte oleaginoase, cereale integrale; plus vitamine, minerale, fibre, antioxidanti deci multe legume, verdeturi si fructe proaspete (cat mai putin prelucrate termic).
- Care sunt alimentele interzise cu desavarsire in sarcina si de ce? Care sunt cele recomandate pentru consum limitat?
In primul rand trebuie sa ne asiguram o alimentatie cat mai naturala, fara conservati, arome sintetice, deci eliminam mancarea fast-food, produsele patiserie din comert, bauturile dulci din comert, ca si bauturile energizante, alcoolul, dulciurile concentrate de cofetarie, margarina; reducem consumul de sare, zahar, mezeluri (in special pe cele de slaba calitate), carnea de pui din comert (bine ar fi sa avem o sursa de pui crescuti fara hormoni si antibiotice), cafeaua si ceaiurile care contin cafeina si teina, deoarece pot provoca stari de agitatie si nervozitate care se transmit si la fat; in plus, consumul prelungit sau in cantitate mare de cafea sau ceai verde si negru poate antrena o pierdere de calciu si fier.
- Cu privire la ceaiuri, de ce sunt atat de blamate si privite cu suspiciune in perioada sarcinii? Ce recomandari ne puteti face, asa incat sa consideram ca putem consuma in siguranta unele dintre aceste produse? Conteaza si producatorul?
Problema cu plantele si sarcina este reprezentata de faptul ca multe dintre ele nu au fost indeajuns studiate, referitor la efectele (pozitive sau negative) asupra sarcinii si fatului.Atentie, administrarea produselor naturiste (extracte din plante, produse apicole) se va face doar la indicatia si sub supravegherea unui medic fitoterapeut; sa nu uitam ca plantele contin principii active care le confera actiunea terapeutica, dar pot genera si efecte adverse, chiar daca este vorba doar de un simplu ceai.Bineinteles, ca si in cazul medicamentelor, trebuie informat, fara exceptie si medicul ginecolog care monitorizeaza sarcina.Se stie cu siguranta ca NU trebuie administrate plante tonic-amare (coada-soricelului, rostopasca, pelin, obligeana), purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante ce contin estrogeni (salvie, lemn-dulce), uleiuri esentiale de esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, derivati de opiu (seminte de mac), deoarece pot declansa contractii uterine.Exista si plante care pot fi folosite pe perioada sarcinii, fara a genera teoretic efecte adverse; deoarece nici in aceasta privinta nu exista pareri unanime, consumati-le in cantitati reduse si dupa primul trimestru de sarcina, sub forma de ceaiuri-infuzii: fructe de padure, citrice, mere, pere (pentru aportul de vitamine, minerale, antioxidanti), de menta si ghimbir (ceai slab, 1 cana/zi, pentru ameliorarea senzatiei de greata) In general, in special pe perioada sarcinii si alaptarii, este bine sa consumam produse naturiste ce provin de la companii de prestigiu, din culturi ecologice, pentru a avea siguranta ca ele contin plante sigure, netratate cu pesticide sau insecticide.
- Pentru consumul de tutun, opiniile medicilor sunt ferme - fara tutun in sarcina, cu ceva perioada inainte daca se poate, si evident dupa, odata ce integram un copil in familia noastra. Insa in privinta alcoolului, am auzit opinii impartite - zero alcool, un pahar de vin ocazional sau un pahar de bere. Care este de fapt recomandarea unanima a comunitatii medicale pe plan mondial?
Desi exista nenumarare pareri si opinii, mai mult sau mai putin medicale, referitoare la siguranta consumului de alcool in perioada sarcinii, majoritatea studiilor efectuate au dus la o concluzie certa – femeia gravida nu ar trebui sa bea alcool in timpul sarcinii, DELOC; nu exista o cantitatea minima sau maxima permisa, in schimb stim care este pericolul asupra sarcinii si fatului - risc de nastere prematura sau avort spontan, chiar risc crescut de a da nastere unui copil mort; risc de aparitie a sindromului alcoolismului fetal (anomalii faciale, retard fizic si psihic, comportament agresiv); copilul nascut poate prezenta deficite de dezvoltare fizica si psihica, cognitiva, emotionala.Riscul este major in special in cazul consumului de alcool (chiar foarte mic, 1-3 pahare pe saptamana) in primul trimestru de sarcina, cand are loc organogeneza.Tinand cont de faptul ca alcoolul nu este indispensabil vietii, le sfatuiesc pe viitoarele mamici sa aplice, pe toata perioda sarcinii si alaptarii, proverbul ”Paza buna trece primejdia rea” si sa renunte la orice atitudine care ar afecta sanatatea lor si a viitorului copil; deci NU pentru alcool, fumat, mancare aditivata si plina de E-uri.De asemenea folositi produse, pentru ingrijirea personala (sapun, crema de fata si de corp, deodorant) si pentru igiena casnica (detergenti), ce au in componenta doar principii naturale, fara aditivi sintetici, chimici, care pot produce dereglari hormonale atat la mama, cat si la fat.
Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie si naturopatie
Medica RD Esthetic, 0734 410 417
Sursa foto: dr. Ruxandra Constantina