Stima de sine a copiilor – cum ii ajutam?

Otilia - conferinta stima de sineCand ne gandim la copiii nostri si la ce ne dorim pentru ei, ce ne apare prima oara in minte? Sa fie sanatosi, fericiti si sa aiba o viata implinita – este ceea ce imi doresc eu pentru ai mei. Cand eram copil, nu cred ca stiam ce vreau eu de la viata. Probabil imi doream sa ”ma fac mare”, sa am un serviciu bun si un sot pe masura. :) Slava Domnului ca ma bucur de toate si ca astazi sunt impacata cu ele. Dar acest lucru nu inseamna ca nu am parcurs un proces lung si dificil, pe parcursul caruia am avut nevoie continua de indrumare. Copiii trebuie ajutati sa atinga lucrurile pe care si le doresc. Si aici ajungem la partea cea mai sensibila pentru noi, adultii. Caci de cele mai multe ori nu prea stim cum sa ii ajutam pe cei mici sa creasca mari cu adevarat si sa atinga ceea ce isi doresc si/sau ce ne dorim noi pentru ei.Am citit in urma cu ceva timp o carte absolut minunata, la recomandarea unei prietene pasionata si ea de psihologie si dezvoltare personala. Se numeste ”Imperfecti, liberi si fericiti” si este scrisa de Cristophe Andre, un psihiatru si psihoterapeut francez, ale carui lucrari le-am parcurs ulterior cu aceeasi curiozitate si nesat, asa cum am facut-o cu cea de mai sus. Cred ca a fost prima carte pe care am citit-o si care mi-a aratat ce importanta este stima de sine in viata noastra in general. Si cum  o stima de sine scazuta sau prea inalta ne pot face rau pe toate palierele vietii nostre – personal si profesional. Si, mai ales, cat de importanta este copilaria, cu indrumatorii ei - parintii si educatorii, pentru dezvoltarea unei stime de sine echilibrate, care sa ne fie fundament in viata noastra de adulti.”Studiile recente arata ca reusita copilului tau este direct proportionala cu stima lui de sine. Iar diferenta dintre copiii / adultii care traiesc viata din plin si functioneaza la capacitatea lor maxima si cei care trec prin viata neexplorand-o este data de gradul sau de stima de sine.Dar ce este stima de sine? Este felul in care o persoana se percepe pe sine si se place. Cand ai sentimentul acesta te bucuri ca tu esti tu!! Stima de sine nu trebuie confundata cu atitudinea de a fi „increzut” sau cu dispretul. Dispretul este un fel de a masca lipsa stimei de sine, de fapt. Atunci cand ai stima de sine, nu iti mai pierzi timpul incercand sa ii impresionezi pe ceilalti, fiindca stii ca ai valoare.” – afirma Otilia Mantelers.Cum ne dam seama ca cei mici se pretuiesc extrem de putin pe sine, de fapt?

  • Atunci cand se poarta violent si vorbesc agresiv cu ceilalti, sub masca ”nu imi pasa, pentru ca sunt puternic”
  • Atunci cand se retrag in sine si ii lasa pe ceilalti sa spuna sau sa faca in preajma lor tot ce doresc, simuland ca sunt confortabili cu orice se petrece.
  • Atunci cand nu isi sustin punctul de vedere – se tem, se rusineaza etc

Dar cum putem sa ii ajutam pe copii sa construiasca o stima de sine echilibrata si sanatoasa? Este subiectul conferintei care va avea loc in acest week-end, pe 23 aprilie, in intervalul 10.00 – 13.30, care se numeste chiar asa: Stima de sine a copilului tau. Locatia: Platinum Grand Ballroom, Sheraton Hotel‎ (Piata Romana), Bucuresti. Conferinta va fi sustinuta de OTILIA MANTELERS – instructor parenting. Pe care cu siguranta o stiti – promoveaza si este expert in playful parenting, iar proiectul Puterea Relatiilor a fost indeajuns de mediatizat asa incat sa o asociem cu el intru totul, alaturi de Gaspar Gyorgy.Temele pe care Otilia le va aborda la conferinta sunt:

  • lucrurile pe care le facem noi, parintii, ca sa le scada stima de sine: rusinarea (nevoita), neacceptarea, morala excesiva
  • subiectele pentru care noi ii certam cu precadere, care reprezinta puncte de durere pentru noi insine: minciuna, sexualitatea, dependentele (de mancare, ecrane, de persoane etc) promisiunile netinute, competitia, scoala, faptul ca au anumite emotii “neplacute”
  • cum ii arat ca il accept cu totul atunci cand face ceva greu de tolerat
  • cum il ajut sa isi recapete puterea atunci cand alti copii / adulti il fac sa nu se mai placa pe sine, sa nu se mai simta puternic si frumos
  • cum il ajut sa spuna NU atunci cand asta ii face bine

Costul conferintei este de 120 lei/persoana sau 200 lei/cuplu. Detalii pe linkul: http://otiliamantelers.ro/conferinta-stima-de-sine-a-copilului-tau/DARAm 2 INVITATII pentru voi – primele 2 mamici care imi vor scrie pe blog (in comentariu la acest post) ce fac ele pentru a intari stima de sine a copiilor lor. Pana maine seara, joi, 21 aprilie, la ora 22.00.Succes!

Previous
Previous

Plimbarea de vara cu bebe

Next
Next

Precautii in sarcina!