Recunoștința – practica ce îți poate transforma viața
Sunt bucuroasă să vă spun și vouă ce reușită am avut anul acesta. Este ceva ce nu mi-aș fi putut închipui că va avea așa impact asupra vieții mele. Timp de 300 de zile, am făcut din recunoștință o practică zilnică. Privind în urmă, pot spune cu toată convingerea că această simplă practică a schimbat modul în care privesc viața azi, mi-a adus mai multe reușite și m-a conectat la un sentiment profund de belșug și împlinire. Ați vrea să știți și voi ce este ecunoștința și de ce are un impact atât de mare asupra vieții noastre?
Ce este recunoștința?
Recunoștința este mai mult decât un simplu „mulțumesc.” Este o stare mentală de apreciere profundă pentru lucrurile bune din viața noastră – fie ele mari sau mici. Această practică ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce avem, mai degrabă decât pe ceea ce ne lipsește și reconfigurează modul în care creierul nostru percepe lumea.
În timpul acestei practici, parcă pur și simplu nu mai vedeam lucrurile mai puțin bune. Nu că ele nu existau, pentru că fac parte din viața noastră, însă nu au mai avut nicio valoare pentru mine. Dacă la început făceam un pic de efort conștient, cu timpul, acest lucru se petrecea natural.
Beneficiile practicii recunoștinței
Cercetările și experiența personală evidențiază numeroase beneficii ale recunoștinței. Aleg câteva dintre cele mai importante, ca să împărtășesc cu voi.
Îmbunătățirea stării mintale
Cercetările realizate de dr. Robert Emmons, unul dintre cei mai cunoscuți experți în recunoștință, arată că persoanele care practică recunoștința în mod regulat:
Prezintă niveluri mai scăzute de anxietate și depresie;
Au o stare generală de bine mai ridicată;
Își dezvoltă o reziliență emoțională mai mare, putând face față mai bine provocărilor.
Creșterea optimismului
Pe parcursul celor 300 de zile, am observat că gândurile mele s-au orientat natural spre pozitiv. Creierul meu este acum setat să vadă binele în fiecare situație, un fenomen confirmat și de studiile care arată că recunoștința reconfigurează circuitele neuronale pentru a amplifica optimismul.
Relații mai bune
Practica recunoștinței îmbunătățește conexiunile sociale. Studiile publicate în Journal of Personality and Social Psychology sugerează că persoanele care exprimă recunoștință sunt percepute ca fiind mai empatice și mai apropiate, construind relații mai puternice și mai autentice. Nu e că m-am împrietenit brusc cu toată lumea :), însă chiar și cu necunoscuții am intrat mai ușor în comunicare și în felul acesta mi-am rezolvat mai ușor intențiile.
Creșterea entuziasmului și energiei
Recunoștința nu doar că te face să te simți bine, dar îți crește și nivelul de energie. În cele 300 de zile, am simțit un entuziasm constant pentru proiectele mele și pentru viață în general. Acest efect este confirmat de cercetări care arată că oamenii recunoscători tind să fie mai energici și mai implicați. Chiar așa, că poate vă întrebați cum de am atâta energie pentru viață și fac atât de multe lucruri.
Stimularea sănătății fizice
Practica recunoștinței are efecte măsurabile asupra sănătății fizice:
Reducerea nivelului de stres, ceea ce duce la scăderea inflamației din organism;
Îmbunătățirea calității somnului;
Creșterea imunității.
A fost un an în care nu am răcit deloc și la fel, un an în care am dormit mult mai bine, deși se știe faptul că în premenopauză somnul este deficitar.
Atragerea belșugului
Recunoștința creează o stare de abundență interioară care atrage și belșug exterior. Prin schimbarea modului în care îți privești viața, începi să atragi oportunități, relații și experiențe noi. Acest principiu, adesea explicat în cadrul legii atracției, este acum confirmat și de psihologia pozitivă. Cu adevărat a fost cel mai îmbelșugat an al meu de până acum, prin belșug înțelegând nu doar beneficii bănești, da?
Cum să practici recunoștința
Dacă vrei să începi această practică, iată câteva metode simple:
Jurnalul recunoștinței: Notează zilnic 3 lucruri pentru care ești recunoscător, în fiecare zi. Eu am început cu 3 și am sfârșit scriind pagini întregi. Dacă mă gândesc mai bine, am îmbinat mai multe practici: journaling și recunoștința.
Exprimă recunoștința verbal: Spune „mulțumesc” persoanelor din jurul tău pentru gesturile mici sau mari.
Gânduri de recunoștință Concentrează-te câteva minute pe lucrurile care îți aduc bucurie și împlinire. Lansează către cer un gând de recunoștință. Am zis de multe ori anul acesta: ”Mulțumesc ție, Doamne!”.
Scrisorile de recunoștință: Scrie o scrisoare unei persoane care a avut un impact pozitiv asupra vieții tale.
Impactul asupra vieții mele
După 300 de zile de practică a recunoștinței, viața mea este mai bogată din toate punctele de vedere. Mă simt mai optimistă, mai entuziastă și mai conectată cu mine însămi. Creierul meu caută în mod natural binele, iar acest lucru îmi amplifică sentimentul de belșug și împlinire. Bucuria a apărut de la sine, pentru că am cultivat conștientizarea și acest lucru a făcut ca zilele să fie mult mai energice și să reușesc să fac mult mai multe lucruri. Voi continua aceasta practică, deja simt că nu mai pot fără ea.
Recunoștința este o practică simplă, dar puternică, care poate transforma felul în care percepem viața. Fie că îți dorești să reduci stresul, să îți îmbunătățești relațiile sau să atragi mai mult belșug, recunoștința este cheia. Începe astăzi – rezultatele s-ar putea să te surprindă!
Tu pentru ce ești recunoscătoare astăzi?