Cum să evităm risipa de mâncare de sărbători și o rețetă
În mod eronat, sărbătorile de iarnă de la noi înseamnă multă mâncare. Tradiția mesei pline ne oferă garanția că tot anul va fi belșug la noi în casă? Poate ne mai gândim, înainte de a cumpăra mâncare cu nemiluita. Statisticile ultimilor ani vorbesc despre o risipa de mâncare de sărbători, ceva nemaipomenit. :( În timp ce la polul opus se află copiii din rural care merg în fiecare seară la culcare cu burtica goală.
De ce să ținem cont când ne gândim la mâncarea de sărbători
În afară de prima zi, 25 decembrie, toate magazinele sunt deschise zilnic, chiar dacă după un program mai scurt cu 2-3 ore. Mulți dintre noi mergem în vizite - nași, fini, părinți, prieteni. Ei pregătesc mâncare, de asemenea. Va fi multă carne la toate mesele, deci potențial de indigestie. Mai ales carne de porc și vită. Supermarketurile par opțiuni mai ieftine, însă, sunt la fel de bine niște ispite foarte mari. Veți pleca de acolo cu mai mult decât v-ați propus!Putem avea ocazia să fim darnici cu cei care nu au posibilități ca noi. Verdețurile, legumele și cerealele trebuie să facă parte din meniul nostru, ca să prevenim indigestia, balonarea ori constipația.
Strategia mea - ca să nu fac risipă de mâncare de sărbători
- Îmi fac o listă cu ce aș vrea să mănânc+ingredientele aferente (consult și familionul). Lista e bazată pe ce știu că voi mânca la mama, la nașa și la prieteni. :) Nimic de râs, sunt o persoană realistă și rațională.
- Decât să stau la cozile din supermarket, mai bine merg în piață sau la magazine mai mici, de cartier. Chiar dacă e mai scump uneori, asta mă ține pe loc să nu cumpăr în plus. La final, evit risipa.
- Nu plec la cumpărături fără listă! Ca să mă asigur că nu o uit acasă, o scriu în notes, pe telefon.
- Consider zilele de sărbători zile ca oricare altele, în ceea ce privește mâncarea. Bucuria mea vine din altceva: timpul cu familia și cu prietenii, fără stres și presiunea timpului.
- Ofer mâncarea sau dulciurile primite. ”Dar din dar se face rai” e deviza mea.
- Iau în calcul să pun și la congelator mâncarea surplus. Dar și reciclez resturile de alimente: pâinea rămasă o transform în crutoane ori frigănele, resturile de carne merg bine la omletă sau în lipii, după ce au fost trase înainte în unt sau un pic de ulei, resturile de legume merg în quiche, frittata sau chec-uri, frunzele merg în ciorbe, vinul rămas se transformă în oțet și tot așa.
Încă o dată se poate să evităm risipa de mâncare de sărbători. Ne planificăm bine meniul și, dacă ne rămâne, ori reciclăm ori împachetăm frumos și dăruim la nevoiași.
Despre carnea pentru săbători
Eu nu depozitez în congelator niciodată carne în avans. Nu văd de ce aș face asta. Prefer să cumpăr carne proaspătă. Se gătesc multe preparate din carne la noi în țară, cu ocazia Crăciunului. Nu comentez tradițiile și nici nu vreau să le demontez. Și eu mănânc carne, iar în perioada asta îmi amintesc de sărbătorile din copilărie și de modul cum bunica mea pregătea carnea. Doar că obiceiurile din copilărie m-au adus la un moment dat cu un colesterol ridicat, pe care a trebuit să îl combat. Așa că moderația în consumul de carne de porc mă îndeamnă să caut/inventez alte rețete de săbători. Pentru sărbătorile acestea, m-am gândit la ce să gătesc cu curcan. Și am și testat o rețetă, chiar dacă noi ținem post acum. S-au bucurat fetele și bunicul de ea.
℗ Rețetă de curcan umplut cu legume pregătită la slow cooker
Am avut ocazia să testez mai multe rețete cu carne la slow cooker, din noiembrie încoace. Avem acasă slow cookerul 5.0 L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot. E ideal pentru maxim 6 persoane (noi suntem 4, dar mâncâm cât 6). Mie îmi place pentru că, pe lângă cele de mai sus, slow cooker-ul face automat trecerea în modul ‘Păstrare la cald’, imediat ce mâncarea este gata, În felul acesta, o menține la temperatura optimă, pentru câteva ore, până ne așezăm la masă. Îmi mai place slow cooking-ul pentru că nu dă greș niciodată, practic face de mâncare în locul meu, în timp ce eu fac altele (câte nu am de făcut??). Iar carnea iese atât de fragedă și cu un gust nemaipomenit! Am gătit până acum vită, pește și rață. A venit rândul curcanului, o carne tocmai potrivită pentru meniul de sărbători, mai ales dacă e însoțită de legume, fie ele crude ori gătite. Carnea de curcan pentru Crăciun e grozavă pentru că are un conținut redus de grăsime și un conținut ridicat de proteine de bună calitate. Proteinele oferă senzația prelungită de sațietate, ceea ce e grozav, ca să mancam mai puțin la urmatoarea masă. :) Recomand pieptul de curcan fără piele.Despre curcan se zice că ar fi responsabil cu buna dispoziție. Nu degeaba e preparatul principal la americani de Ziua Recunoștinței. :) Care e treaba cu buna dispoziție? Curcanul conține triptofan, un aminoacid care stimulează producția hormonului serotonină, care îmbunătățește starea de bine. Asta ca să știm și un pic de teorie.
Rețeta mea de piept de curcan umplut cu ciuperci
Ingrediente:
- Piept de curcan, bucăți mai mari aproximativ 1 kg.
- Ciuperci proaspete, o ceapă roșie sau ceapă verde, pătrunjel, sare, piper, lămâie, cimbru, oregano, ulei de măsline, roșii cherry.
Mod de preparare:
- Se porționează pieptul de curcan în felii mai groase și de mărimea unei palme.
- Fiecare felie de piept se crestează cu cuțitul astfel încât să rezulte un “buzunar”. Se presară sare și se pun de-o parte toate bucățile.
- Ciupercile, ceapa și verdeața se spală și se toacă mărunt. Apoi se pun într-un castron și se amestecă cu zeama de lămâie, sare, piper, oregano și uleiul de măsline.
- Se umplu “buzunarele” cu amestecul rezultat și se închid cu scobitori.
- Se iau câteva fire de ceapă verde și se pun în oală. Peste ele se așează pieptul umplut. Deasupra se pun roșii cherry și câteva bețișoare de cimbru.
- Se setează oala pe modul high, la 3,5 ore
- Se poate servi cu salată Eisberg, ori pe pat de rădăcinoase crude - morcov, țelină și sfeclă, surse bune de fibre, vitamine și minerale, ideale pentru confortul digestiv din perioada sărbătorilor.
Important!
E un fel de mâncare potrivit și pentru copii, mai ales copii mici. De altfel, mă știți că sunt o susținătoare a meselor pentru toată familia, ca să nu gătim separat și să aruncăm mâncare. Ce ziceți, cum vi se pare? Mai visează cineva la sarmale? :)Nu uitați de partea cu risipa de mâncare de sărbători, da?
Alte rețete de sărbători
- Vita cu roșioare și cous cous
- Dorada cu busuioc
- Rața cu fructe caramelizate și piure de cartof dulce
Încă o dată: risipa de mâncare de sărbători și nu numai nu e bună!Sursa foto: arhiva persoanală