Wellness Mama Challenge 8 - vă provoc la program de somn pentru greutate optimă!
Dragile mele, provocarea de săptămâna aceasta are legătură cu somnul. Mai degrabă cu somnul și greutatea, vă spun imediat de ce. Așadar, toate mamele înscrise în provocare să știe că trebuie să își facă program de somn. Ca de obicei, vorbim doar despre un test, pentru 7 zile. Vedeți cum vă simțiți și continuați, așa cu cum ați procedat cu cele 7 provocări de până acum.
Somnul și greutatea
În primul rând, lipsa somnului este una din cauzele principale ale stresului. Somnul insuficient afectează leptina și alți hormoni care ajută la controlul apetitului. Conform studiilor, există o legătură între numărul de ore de somn și riscul de a dezvolta obezitate.Un număr redus de ore de somn afectează secreția de cortizol, un alt hormon care intervine în reglarea apetitului. Așa se ajunge la acumularea de grăsime. Dacă aveți ca scop să pierdeți din kilograme, este important somnul. Somnul și greutatea merg de mână. Și chiar dacă nu aveți acest scop, ci pe cel al menținerii greutății ori al sănătății voastre, e bine să vă monitorizați programul de somn.Din păcate, după câteva zile de privare de somn, capacitatea corpului de a răspunde la semnalele insulinei începe să scadă. Iar când corpul nu mai răspunde la insulină, celulele grase sunt mai puțin capabile să elibereze acizi grași și lipide ca să producă energie, nivelul de glucoză din sânge rămâne ridicat, iar grăsimile și zaharurile în plus care circulă în sânge nu fac decât să provoace și mai mult secreția de insulină. Toată insulina în exces nu face decât să ne determine să stocăm/depunem grăsime în locuri în care nu trebuie - precum în jurul ficatului, ceea ce duce la probleme de sănătate precum ficatul gras și diabetul.Ceilalți hormoni implicați în procesul foamei și care au legătură cu somnul sunt leptina și grelina. Dacă producem puțină leptină, stomacul se simte gol și mâncarea nu e sățioasă. Grelina, pe de cealaltă parte, stimulează foamea, în timp ce reduce rata metabolică și crește depozitele de grăsime. Cercetări recente arată că somnul mai puțin de 6 ore reduce secreția de leptină și stimulează grelina, ceea ce ne face mai înfometați și reduce sațietatea.
Dar ce se petrece în corp și în creier
Oboseala, din cauza lipsei de odihnă, duce la alegeri necontrolate: cantități mai mari de mâncare, pofta de dulciuri, apetența pentru făinoase, apetit necontrolat. Nu ați observat cum după o noapte cu somn nesatisfăcător, parcă nimic nu vă nemulțumește? Cafeaua simplă nu mai e ok, îi turnăm zahăr cu nemiluita pentru gust. Micul dejun frugal e insuficient, dacă nu îi adăugăm și un corn, ceva așa zis consistent. Renunțăm la sport, că suntem prea obosiți și nu visăm decât somn. Așadar, deciziile pe care le luăm când nu am dormit suficient sunt dedicate recompensei creierului nostru obosit.Când nu dormim, crește activitatea în amigdală, o zonă din creier responsabilă cu recompensa, care ne face să poftim alimente junk food, pline de calorii, grăsimi nesănătoase și sare. Și cortexul insular, altă zonă din creier, devine insensibil la privarea de somn, ceea ce înseamnă că vom avea probleme să analizăm necesitatea și urgența unor mese satisfăcătoare, din categoria celor de mai sus. Pe scurt, de fapt, ce se petrece când suntem nedormiți, pur și simplu ne pierdem claritatea mentală, deci nu mai facem alegeri alimentare corecte.
Ce spun studiile
Cercetările spun că oamenii privați de somn sunt mai tentați să apeleze seara/noaptea la gustări consistente, cele bazate pe carbohidrați simpli. Și că aceștia aleg gustări cu de 2 ori mai multă grăsime față de oamenii care dorm 8 ore pe noapte. Un alt studiu a relevat faptul că aceștia mănâncă porții duble față de oamenii cu un program de somn echilibrat.Cercetătorii brazilieni au arătat că privarea de somn scade sinteza de proteină, cauzează declin muscular și duce la o incidență crescută a accidentărilor. De asemenea, încetinește producția hormonului de creștere, ceea ce devine dificil pentru corp și recuperarea musculară necesară după efort, precum și utilizarea acizilor grași ca și combustibil.Somnul și greutatea - subiect detaliat în acest articol. Să vă fie de folos!
Așadar, provocarea 8 din programul Wellness Mama Challenge
Doamnelor, dacă am reușit să vă conving, sau măcar să vă îngrijorez un pic, sper că veți accepta provocarea de săptămâna aceasta: TIMP DE 7 ZILE, VĂ PROVOC SĂ MERGEȚI LA CULCARE LA ACEEAȘI ORĂ ȘI SĂ VĂ TREZIȚI LA ACEEAȘI ORĂ! 7-8 ore de somn neîntrerupt sunt un calup tocmai bun.Ce să faceți să fie mai ușor: seara să puneți reminderul la telefon cu 1/2 oră înainte de ora la care plănuiți să adormiți. E ușor să vă risiți în nimicuri și ora de somn să treacă.Cu 1 oră înainte de somn să vă desprindeți de ecranele albastre, camera să fie aerisită, temperatura optimă (cca 21 - 23 grade), iar în cameră să fie complet întuneric. Doar așa se poate produce secreția de melatonină, absolut necesară pentru un somn de calitate.
Wellness Mama Challenge - un program de 12 săptămâni gratuit, pentru voi
Dacă vreți să urmăriți toate provocările, intrați pe Facebook pe hastag #WellnessMamaChallenge. Sub acest hastag sunt provocări video, texte, foto, linkuri de pe blog.Nu este prea târziu să vi le listați și voi și să începeți să le urmați acasă la voi.Sursa foto: aici