De ce mănânci mai mult seara, chiar dacă știi că nu te ajută

Tema mâncatului seara apare periodic în consilierile pe care le am cu femeile care îmi solicită îndrumarea pentru slăbit sau pentru a nu mai mânca emoțional. Poate ați observat și voi că, deși începeți ziua hotărâte să mâncați sănătos și să vă respectați un plan alimentar, pe seară vă cuprinde o poftă de mâncare care nu vă mai lasă. De ce se întâmplă asta? 

Lipsa mâncatului conștient și nutritiv pe parcursul zilei

Pe tot parcursul zilei, multe dintre voi sunteți ocupate, sarcina după sarcină, poate uneori chiar sărind peste mese sau alegând variante rapide, dar nesatisfăcătoare pentru corpul vostru. De multe ori, mâncați doar pentru ca trebuie sa mâncați într-un fel, dar mâncarea aleasa nu va aduce nicio plăcere. Mâncați repede, informația nu ajunge la creier și astfel mâncați și mai mult.

Astfel, seara corpul simte o „foame emoțională” de a compensa energia și nutrienții pe care nu i-a primit când avea nevoie și nici plăcerea de care merita sa se bucure. Știu, știu că vi s-a tot spus că nu trebuie simțită plăcere când vine vorba de mâncare, dacă vreți să slăbiți și să rămâneți în formă.

Dar vedeți ce ce petrece dacă nu vă face plăcere și nu vă bucurați de mâncare? Tocmai aici este una dintre cele mai mari capcane.

Stresul și oboseala care se acumulează

După o zi lungă, corpul are nevoie de o recompensă, iar creierul asociază această recompensă adesea cu mâncarea. E un tipar de care ”ne bucurăm” de când lumea, pentru că mâncarea e la îndemână mai mareu. Stresul și oboseala ne slăbesc autocontrolul și ne fac să căutăm confortul în alimente care ne oferă o eliberare temporară de dopamină, acea substanță care ne face să ne simțim bine. Și asta e normal, pentru că toți ne dorim să ne simțim bine după o zi lungă și obositoare.

Deconectarea de la nevoile noastre reale

Uneori, mâncatul în exces seara este de fapt un semn că avem nevoie de relaxare, atenție, iubire. Alimentația devine astfel un înlocuitor pentru lipsa de conectare cu propriile nevoi emoționale și fizice sau pentru lipsa de conectare cu ceilalți. De aceea, oamenii care trăiesc singuri tind să mănânce mai mult. Mâncarea devine compania de care au nevoie.

A devenit un obicei

În plus, poate că mâncatul de seară a devenit un obicei de demult, un ritual confortabil pe care îl tot îmbrățișezi. Poate ai crescut într-un mediu în care mâncarea era un mod de a oferi iubire și alinare, iar acum e o parte din felul în care faci față stresului zilnic. Cel mai util ar fi să întorci un pic privirea în trecut, ca să afli de când ai început să cultivi conștiincios acest obicei. Și, mai ales, ce se petrecea în viața ta în acel moment?

Oferta prea generoasă de vineri seara

Una dintre clientele cu care am obținut super rezultate în 2 ani de lucru avea la un moment dat o mare provocare. Pentru că vineri seara se terminau toate felurile de mâncare pregătite de ea peste săptămână și planul de cumpărături urma să fie făcut abia sâmbătă, vineri seara pregătea un fel de bufet suedez. Mai simplu, niște platouri creative cu ce mai era prin frigider, la final de săptămână. Deși poate părea cea ușor, provocarea apărea pentru că voia să guste din toate și în emoția de vineri seara, cu oboseala acumulată de peste zi și de peste săptămână, în căldura căminului ei, pur și simplu mânca mai mult. Ceea ce nu ar fi fost o problemă dacă nu ar fi fost cam târziu pentru o cină și dacă nu ar fi devenit deja un obicei care îi sabota eforturile de peste săptămână. A durat o perioadă până când am schimbat acest obicei cu un altul, mai sănătos.

Ce poți face pentru a începe o schimbare?

În primul rând și cel mai important: aș vrea să îți propun să te oprești seara un pic și să îți adresezi aceste întrebări. Dacă ești una dintre acele persoane care intră în casă și primul lucru pe care îl face e să se ducă spre bucătărie pe pilot automat, îți propun să rupi tiparul. Oricât ar fi de greu, încearcă să intri în casă și să mergi spre baie și apoi spre dormitor. Poate faci un duș întâi sau o baie caldă cu spumă, unde ai ocazia să îți adresezi câteva întrebări:

  • Ce simt cu adevărat în acest moment? E foame sau e altceva? Ce altceva e?  

  • Ce emoții încerc să gestionez prin mâncare? (fii sinceră cu tine, te rog)

  • Ce alte obiceiuri pozitive aș putea adopta pentru a-mi oferi confort și relaxare?

Știu, ușor de zis, greu de făcut. Însă cu răbdare și în timp, cercul vicios de seară poate fi rupt. Nu încetați să vă opriți din a încerca, până într-o seară când veți vedea că va fi mai ușor, străduința nu va mai fi așa mare.

Pe pași, lucrurile ar arăta așa:

  1. Observă-ți în liniște emoțiile: Înainte de a merge spre frigider, întreabă-te ce simți cu adevărat. Uneori este nevoie doar de o clipă de reflecție pentru a-ți da seama că poate ești doar obosită, stresată sau neliniștită. Și nu le nega. Încearcă să accepți că ești așa cum ești, în acest moment.

  2. Construiește o rutină de seară liniștitoare: Înlocuiește mâncatul cu alte activități relaxante. O baie caldă, o plimbare scurtă, câteva pagini dintr-o carte bună sau câteva minute de meditație te pot ajuta să te relaxezi fără să recurgi la mâncare. Dacă nu reușești singură, poate te bazezi pe cineva cu care împarți spațiul sau poate pe o prietenă. 

  3. Înlocuiește obiceiul cu unul pozitiv: În loc să iei o gustare, încearcă un ceai de plante sau câteva respirații adânci. Aceste mici schimbări pot face o mare diferență, pe termen lung. Sau poate creezi un obicei legat de mișcare seara, care să te deturneze de la gândurile despre mâncare.

  4. Găsește sprijin emoțional: Dacă te simți copleșită, încearcă să vorbești cu cineva în care ai încredere despre emoțiile tale. Uneori, exprimarea lor te poate ajuta să te simți mai bine, fără să le „mănânci”. Pe termen lung însă ajută să faci asta într-un spațiu profesional, nu doar cu familia sau o prietenă. Te va ajuta mai mult. De exemplu, poți lucra cu mine în sesiuni de coaching pentru mâncat emoțional, care includ și practici somatice de reducere a stresului.

Nu uita: schimbarea începe cu pași mici.

Mai mult, schimbarea nu înseamnă perfecțiune – înseamnă conștientizare, compasiune față de tine și pași mici, dar siguri, spre echilibru.

Schimbarea înseamnă, de asemenea, și răbdare.

Dacă acest mesaj e și pentru tine și vrei să afli mai multe despre cum să gestionezi mâncatul pe fond emoțional, să știi că vom învăța toate acestea în grupul HER HARMONY – grup pentru femei care învață cum să mănânce ca să slăbească și să se mențină pe termen lung, cu care încep să lucrez din 12 noiembrie și unde mai sunt doar 2 locuri. E un grup special acesta, un grup de femei care au înțeles că au nevoie de mai mult decât planuri alimentare, ca să ajungă să piardă din kilograme. Au nevoie de suport, susținere, inspirație, un grup conținător cu care să poată împărtăși din dificultăți la care să-și și găsească răspunsurile. 

Va fi un grup unde vom lucra timp de 12 săptămâni și vom explora mai mulți piloni: obiceiuri, emoții, alimentație, mindset, corp, hormoni. 

Dacă ești pregătită pentru o asemenea abordare, dă-mi un mesaj la contact@florinabadea.ro și vedem dacă e și pentru tine. 

Florina Badea

health coach pentru femei si nutriționist 

Previous
Previous

”Despre viața bună și cum s-o trăim” – musai de citit

Next
Next

De ce ne sperie schimbarea?