Categorii
Food and nutrition

Povestea painii cu maia, de la MamaPan

descărcare (22)

Totul a inceput cu o invitatie la un eveniment, pentru ca blogul de viata sanatoasa a inceput deja sa iasa in lume si sa spuna povesti multe, singur, sau prin intermediul vocilor de specialisti. Asadar, am aflat povestea painii cu maia intr-o dimineata ploioasa si aglomerata de noiembrie, alaturi de alti bloggeri si jurnalisti, dornici sa afle cat mai multe lucruri despre painea sanatoasa si mai ales despre maia, de ce este aceasta sanatoasa si de ce este indicat sa consumam aceasta paine si nu painea fabricata industrial. Asa mi-am explicat problemele mele cu stomacul atunci cand mananc paine din comert, dar si lipsa satietatii. Ceea ce nu este cazul, cand vorbim de paine cu maia. Dar ce credeti, am mancat si placinte si cozonac facute cu maia, minunate si gustoase, fara sa simt senzatia aceea de preaplin la final. Dar ca sa nu mai lungesc vorba, iata mai jos ce mi-a spus pe larg Corina Munteanu- Manager Calitate si Produs MamaPan. Sa ne fie de folos!

Cum a inceput povestea painii cu maia, d-a fir a par?

Mamapan-6Noi, la CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, am avut multe interactiuni cu mame aflate in situatii dificile, in special mame singure, si am observat ca foarte putine dintre ele reusesc sa aiba o viata profesionala stabila, adica sa-si gaseasca un loc de munca si sa-l pastreze, in conditiile in care trebuie sa dedice copiilor/familiei o buna parte din timpul lor zilnic. Asa ca ne-am hotarat sa infiintam o afacere care sa le ofere acestor femei un loc de munca stabil, pe termen lung; insa pentru a reusi acest lucru afacerea trebuia sa fie una sustenabila, sa reziste pe piata, sa ofere un produs de inalta calitate. Si, dat fiind ca ne place painea, rezultatul firesc si logic a fost painea cu maia.

De ce este maiaua sanatoasa?

descărcare (40)Pentru ca actioneaza ca un ferment, predigerand aluatul si facandu-l mult mai usor de tolerat pentru sistemul digestiv. In afara de asta, maiaua actioneaza in organism ca un probiotic, ajutand la intarirea sistemului imunitar. Apoi, datorita procesului indelung de prefermentare (de aproximativ 12 ore), distruge mare parte din acidul fitic din bobul de grau – care impiedica absorbtia vitaminelor si mineralelor introduse in organism in timpul mesei; insotind acum mancarea cu paine cu maia, sistemul digestiv reuseste sa absoarba si sa trimita in sange toti nutrientii din alimentele consumate. Acest tip de paine este tolerat foarte bine de diabetici, datorita indicelui glicemic scazut, de cei cu probleme cu indicele de masa corporala, de cei alergici la drojdie – dat fiind ca nu contine acest ferment industrial, ci pe cel traditional: maiaua.

Care sunt diferentele majore dintre o paine fabricata industrial cu drojdie si o paine cu maia?

Mamapan-15Va putem spune care sunt diferentele intre o paine industriala si painea noastra cu maia:

  • Cea dintai contine o multime de amelioratori, aditivi, afanatori, mixuri de seminte cu ingrediente artificiale, arome, pe cand painea noastra este una curata, facuta doar din apa, faina si sare, la care adaugam tot felul de seminte nutritive si sanatoase;
  • Cea dintai este fermentata cu drojdie industriala, pe cand painea noastra foloseste maia traditionala pentru dospire, cu multiplele beneficii mentionate mai sus;
  • Din punct de vedere al aspectului, painea din comert este pufoasa, aerata, lipsita de consistenta, pe cand a noastra este zdravana, cu miez consistent si foarte densa;
  • Din punct de vedere al gustului, painea cu maia este usor acrisoara, avand acea aroma traditionala;
  • Daca dintr-o paine industriala poti manca si o franzela la o masa, fara sa te saturi, dintr-o paine de-ale noastre iti sunt suficiente doua felii, pentru ca genereaza rapid senzatia de satietate gratie maialei.

Aceasta paine poate fi consumata si de catre oamenii alergici la grau sau secara sau intoleranti la gluten?

Mamapan-2Intr-adevar, datorita procesului lung de dospire a painii cu maia, glutenul din cereale (grau, secara) este aproape anihilat, ceea ce inseamna ca pesoanele cu sensibilitati la aceasta proteina vegetala pot tolera bine acest tip de paine. Un studiu facut in Italia in 2010 a aratat ca painea facuta in acest mod traditional contine o cantitate mai scazuta de gluten decat painea industriala. In plus, in acesta perioada suntem in plin proces de dezvoltare a unei linii de produse fara gluten.

Ce cantitate de paine cu maia este indicat sa consumam zilnic? Mancam mai multa sau mai putina astfel de paine, fata de cea fabricata cu drojdie?

Teoretic, ar trebui sa mancam mai putina paine cu maia decat paine industriala in decursul unei zile. Si asta pentru ca ne satura mai repede in comparatie cu painea din comert. Dar consumam cata avem nevoie. Fiind complet naturala, corpul nostru o recunoaste in timp real, iar creierul poate da semnalul de oprire atunci cand se ajunge la satietate.

Care este termenul de valabilitate al unui asemenea produs?

Aproximativ o saptamana. Si asta pentru ca painea cu maia are un grad de hidratare mult mai ridicat decat cel al painilor obisnuite; astfel, chiar daca, odata cu trecerea zilelor, coaja i se intareste – datorita lipsei de conservanti, miezul ramane proaspat si devine tot mai gustos.

Mamapan-5Ce alte produse mai putem face cu maia?

La brutaria MamaPan, in afara de opt sortimente de paine (cu faina alba, intermediara, integrala, de secara, cu seminte, cu ceapa si usturoi), mai facem cozonac cu maia – cu gust si calitati nutritive deosebite – si saratele. In principiu, orice contine aluat se poate face cu maia. Numai ca va dura mult mai mult procesul de fabricatie si cine mai are asemenea rabdare in ziua de azi?

Ca sa invatam tehnica painii cu maia, ce ne puteti recomanda – cursuri, retete de pe internet etc?

Va puteti inscrie la un curs unde se preda tehnica dospirii painii cu maia, avand, fata de documentarea facuta pe internet, avantajul contactului direct cu ingredientele si cu senzatiile deosebite ale acestui proces. Cine nu-si permite, din ratiuni financiare sau de timp, sa urmeze un astfel de curs, poate gasi informatii despre procesul de dospire a painii cu maia pe website-ul meu: www.atelierdepaine.ro, precum si retete pentru diverse sortimente de paine.

Exista cerere pentru asemenea produse, oamenii cumpara?

In afara de faptul ca romanii consuma foarte multa paine – cam 10 kilograme pe luna pe cap de locuitor, peste media Uniunii Europene – am constatat si un interes ridicat pe piata romaneasca pentru segmentul de alimente bio, dar si pentru cel traditional. Si ce putea sa stea la intersectia acestor tendinte de consum decat painea cu maia, facuta ca pe vremuri, cu ingrediente 100% naturale, care readuce in actualitate gustul autentic de paine de la tara? Deocamdata, pentru romani, painea cu maia este o revelatie, un aliment la moda, dar tot mai multi au incercat-o si, convinsi fiind de gust sau de beneficiile nutritionale sau de ambele, au inclus-o in stilul lor de viata in mod regulat. Prin urmare, da: cred ca exista o cerere pentru asemenea produse, naturale, autentice, hranitoare pe piata romaneasca. Si, pana la urma, cererea si oferta se regleaza reciproc.

Ne spuneti cateva cuvinte despre implicarea dvs in proiectul MamaPan si despre atelierele pe care le desfasurati?

M-am alaturat echipei MamaPan in luna iulie, ca manager de calitate si produs, si viata mea s-a schimbat cu 180 de grade. De unde lucram singura, acum lucrez intr-o echipa, de unde imi urmam ritmul propriu de functionare, acum il urmez pe cel al comenzilor, festivalurilor, targurilor si actiunilor caritabile la care participam cu produsele MamaPan, de unde aveam timp, pe indelete, pentru mine si pentru cei din jur, acum timpul meu se scurge intre cuptoarele brutariei si borcane cu maia minunata. Am petrecut ore in sir cautand combinatiile perfecte de ingrediente pentru fiecare sortiment de paine, am bibilit cozonacii pana au iesit ca in visele mele. Proiectul MamaPan mi-a umplut viata precum maiaua: tot iei din ea ca sa plamadesti minuni si tot iti mai ramane pentru proiecte viitoare.

Sursa foto: MamaPan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.