Categorii
Blog Food and nutrition

Copilul meu nu mănâncă legume și fructe! Ce e de făcut?

Copilul nu mănâncă legume și fructe! Știți că aceasta este cea mai des auzită plângere a mamelor? Părinții se confruntă cel mai mult cu lipsa de interes a copiilor pentru legume, mai ales pentru cele cu frunze verzi, precum broccoli, spanac, salate. Nici fructele nu se află printre preferințele lor, din păcate. Părinții își doresc ca cei mici să mănânce sănătos și unii dintre ei sunt conștienți de importanța unei alimentații sănătoase încă de la cele mai mici vârste. Mamele continuă alăptarea copiilor până la câțiva anișori și au grijă să le ofere copiilor cele mai alese feluri de mâncare. Cu toate acestea, copiii nu mănâncă legume și fructe. De ce și ce putem face, totuși?

Întotdeauna întreb părinții: ”Dar dumneavoastră mâncați legume și fructe?”. Unii se fâstăcesc și spun că nu le-au plăcut niciodată, pentru că părinții lor nu i-au învățat să mănânce așa. Atunci aflu că nu există obișnuința consumului, că acestea nu sunt integrate în bucătărie și în felurile de mâncare. Conceptul de fructieră nu mai există. Sertarul de dulciuri este încă prezent în multe case.

Cele 3 adevăruri dureroase

  • Copilul meu nu mănâncă legume și fructe pentru că eu nu mănânc.
  • Copilul meu nu mănâncă legume și fructe pentru că eu am pretenția că doar el să mănânce sănătos.
  • Copilul nu mănâncă fructe și legume pentru că are alternative în dulciurile concentrate din comerț (bomboane, ciocolată, biscuiți, napolitane etc).

Copilul nu mănâncă – începem cu o concluzie

Copiii nu resping legumele și fructele ca să ne facă nouă în ciudă. Pur și simplu gustul pentru acestea nu a fost suficient educat. Dincolo de teorie și de pretențiile pe care le avem de la copii, contează exemplul personal. Ei fac exact ce văd la noi, adulții, în primul rând. Părinții sunt modelele copiilor pentru tot. Dacă mama și tata mănâncă legume și fructe și dacă acesta este un obicei de familie, îl vor însuși și copiii, cu timpul. Faptul că cei mici nu aleg legumele și fructele în mod natural înseamnă în primul rând că noi, părinții, mai avem de învățat în ceea ce privește mâncatul sănătos. Nu e nicio problema, se poate remedia, nu e niciodată prea târziu. Doar să acceptăm că greșim și să ne dorim să îndreptăm situația.

Și acum, soluții: ce să facem ca cei mici să mănânce legume și fructe

Scăpați de sertarul de dulciuri din casă

Mulți dintre noi ținem un sertar în care adunăm tot felul de dulciuri primite sau cumpărate, să fie acolo. Niciun copil care știe de existența sertarului nu va alege în mod natural fructiera, asta trebuie să fie clar! Dacă vreți să eliminați concurența, aruncați tot ce e în sertar și depozitați acolo fructe.

Educați-vă pe voi înșivă și deveniți exemplul copilului

Poate nu vă plac merele sau perele sau poate niciun fruct. Sau poate că urâți salatele. Însă sunteți adulți și de dragul copiilor voștri este momentul și pentru voi de o schimbare. Dacă vreți să fiți convingători și copilul vostru chiar să vă creadă că fructele și legumele sunt bune, fiți voi primii cei care le consuma din belșug. Altminteri nu va funcționa!

Argumentați prin povești

Învățați povești despre ce pot face acele alimente pentru corpul lui (evitați cuvântul sănătate, e prea abstract pentru copii). Merele sunt bune pentru că sunt bogate în vitamine și îl ajută să nu facă vizite prea dese la doctor și îl vor face mai puternic la joacă. Portocalele și mandarinele sunt minunate pentru că îl feresc de răceală, morcovii îl ajută să aibă o piele frumoasă și să aibă o privire ageră, iar pătrunjelul și spanacul îl vor face puternic ca Popey Marinarul.

Profitațile de mesele de gustări

Uitați de gustări precum biscuiți, covrigei, pufuleți, napolitane. Începeți să pregătiți doar gustări cu fructe și legume, pentru o perioadă. Castronelul cu fructe tăiate cubulețe și cu scobitori va deveni curând o obișnuită. Sau poate o salată de fructe. Sau poate morcovi și ardei cu un sos de brânză.

Fiți insistenți!

Nu renunțați imediat. La început, veți fi refuzați. Dar dacă insistați și dacă mâncați și voi alături de copii, cu timpul îi veți convinge. Va trebui uneori să insistați și de 10 ori, oferindu-i copilului aceeași mâncare, până când acesta o va accepta. Perseverența e foarte importantă. Dacă cel mic a refuzat o dată nu înseamnă că nu suportă respectivul aliment. Înseamnă doar că nu e obișnuit cu el, că nu a fost suficient de expus la el.

Fiți creativi!

De multe ori, vă ajută să îi aranjați frumos bucățile în farfurie, să încercați să faceți tot felul de figurine și modele din fructe și legume. E un mod amuzant și atractiv pentru copiii mai mici de a se împrieteni cu fructele și legumele. De exemplu, am citit că în Statele Unite, copiii au început să mănânce mai multă ceapă după ce un producător a folosit imaginea căpcăunului Shrek pe ambalajul acestor produse. Shrek este verde și deci îl puteți folosi ca să denumiți mâncărurile verzi care conţin alimente precum broccoli, spanac, salată verde.
Dacă e vorba de copii mai mari folosiți argumente legate de idolii lor – actori sau cântăreți – și explicați mai rațional cum îi ajută pentru fizic aceste alimente (păr, ten, corp) sau pentru minte (hrană pentru creier) – deci vor fi mai deștepți, vor lua note mai mari la școală etc.

Implicați-i și pe copii!

Veți convinge mai ușor copiii, dacă îi implicați la cumpărături, dar și la prepararea alimentelor și așezatul mesei. Pentru că au muncit și ei și nu își pot nega propria muncă. 🙂 Mai mult, copilul se simte important. Specialiştii spun că, de multe ori, mofturile la mâncare sunt o problemă de control din partea lor. Deci, e numai bine să îi implicați.

Folosiți sosuri pentru legume!

De regulă, nici voi nu mâncați un broccoli fiert simplu (câh) și nesărat și vai de mama lui cofâlcit. Și nicio legumă. Dar dacă e la cuptor sau trasă în tigaie cu puțin ulei de măsline sau crocantă și cu ierburi aromatice, vă asigur că aveți toate șansele să vă bateți pe ele. 🙂 AICI am câteva rețete de sosuri pe care le puteți face în casă și le puteți combina cu legume.

Introduceți legume și fructe în mâncăruri atractive

De exemplu, tortul de morcovi sau brioșele cu morcovi sau checul cu dovlecei, plăcinta cu mere sau dovleac.

Manipulați un pic

Ok, nu e manipulare, ci doar un pic de strategie. Înconjurați-vă de mesaje care să vă susțină teoria și practică. Adică desene pe pereți cu micuți care aleg legume și fructe, cărți și jocuri în acest sens, personaje din cărțile preferate care gătesc împreună cu părinții, filme și muzica tematică. Cercetările spun că dacă cei mici sunt expuși la astfel e mesaje pentru măcar 1 lună, rezistența acestora scade și consumul de alimente sănătoase crește. Stimulentele vizuale sunt cu adevărat importante.

Dar de ce facem acest lucru, de fapt?

De ce vrem ca cei mici să consume fructe și legume? Normal că, la vârsta lor, au nevoie de grăsimi și de glucide, mai ales din categoria celor bune, de proteine de calitate, fiecare cu rolul lor pentru dezvoltare și creștere. Am mai auzit și de teorii care zic că cei mici nu cresc din frunze și e un pic exagerată această dorință a mamelor ca ei să consume legume și fructe. Cu toate acestea, necesarul de vitamine, minerale și apă din corp este asigurat de acest consum. Mai mult, lipsa lor sabotează numeroase funcții normale precum creșterea sau producția de energie. Dacă una sau mai multe vitamine sau minerale lipsesc, se declanșează carențele și, de aici, probleme de sănătate. Sunt sabotate creșterea armonioasă, dezvoltarea osoasă, sistemul imunitar, capacitatea de concentrare a copilului, mobilitatea. Sigur că toate acestea sunt urmărite prin analize, de către medicii pediatri. În cazurile în care carențele sunt dovedite și părinții reclamă lipsa de interes total pentru legume și fructe a copilului, medic îi recomandă suplimentarea. Și da, se pare că sunt cazuri nenumărate. Inclusiv noi am trecut prin câteva perioade. Cu toate acestea, dozările depind de vârsta copilului, afecțiuni prezente, numărul de kilograme și alți indicatori pe care medicii îi urmăresc în analize.

℗ Noi ne-am împrietenit cu Minimarțieni Futura

Prietenii noștri Minimărțieni Futura au o gamă are produse pentru 3 grupe de vârstă (1-3 ani, 3-6 ani, 6-9 ani), pentru că fiecare etapă are specificul ei și copiii au nevoie de:

  • Creștere armonioasă și oase sănătoase;
  • Dezvoltarea funcțiilor cognitive;
  • Sprijinirea imunității.

Pentru 1-3 ani există Minimarțienii sirop, fără conservanți și coloranți, cu piure de mere și căpșuni.
Pentru 3-6 ani sunt tablete masticabile cu gust de căpșune, la fel, fără coloranți și conservanți.
Pentru 6-9 ani, Minimarțienii sunt sub formă de plicuri gel oral, cu gust de fructe și fără gust de pește, ușor de luat de către copii.
Niciun produs nu are zahăr.
Nu uitați: cereți sfatul medicului pentru doza de administrat copiilor!

Acest articol este realizat la invitația Minimarțieni, în cadrul campaniei ”Zi de zi, pas cu pas, până va crește mare” campanie prin care ajută părinții să crească copii sănătoși.

Pentru inspirație din categoria Sănătate și wellbeing, vă aștept să citiți articolele din rubrică AICI.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viață sănătoasă, puteți da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici 

Un răspuns la “Copilul meu nu mănâncă legume și fructe! Ce e de făcut?”

[…] Mama, panicata ca nu mananca copiii, ne trimitea mancare saptamanal, de la cateva strazi incoace. Noi cand sa mancam, daca nu eram acasa toata ziua? Ne vedeam seara, ne mai plimbam nitel, iar seara incingeam tigaile si oalele. Ghiciti cine manca sarmale si ciorbe de perisoare la 11 noapte? Mm, bun, nu? Cu mamaligaaaa…Asa au trecut niste luni. Hainele mele din burlacie incepeau sa dea semne de alarma. Nu prea le bagam in seama. Ma simteam bine. Hainele complotau impotriva mea, sa nu ma mai simt asa de bine. Asa ca le ignoram si imi cumparam altele, fara sa imi dau seama ca schimbam si masura. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.