Ieri am numărat 2 luni continue de când merg la sală și lucrez cu antrenor personal. Mai exact, cu tot cu sărbători și vacanțe incluse, 18 ședințe. Au trecut 18 ședințe despre care vorbesc în acest Jurnal de începător la sală. A fost greu pentru mine, am vrut să renunț. Am scris AICI despre asta. Tipic, nu? Câteva nopți nedormite, alte câteva zile alergate de colo colo, o răceală și niște copii care (mereu) au câte o nevoie. Și gata, gândul renunțării intră ca un șarpe în inima omului, se cuibărește acolo. Și îl sâsâie de câteva ori suficient de insistent, ca să și treacă omul la fapte. I-am dat șarpelui deja câteva șuturi până acum. Iar ieri, am făcut și prima evaluare pentru compoziția corporală.
Dar înainte de detaliile evaluării, vă zic că am vorbit un pic pe temă cu 2 dintre antrenorii sălii unde merg. Au recunoscut oamenii că e foarte greu, dar foarte greu, să desprindă femeile pe care le antrenează de obsesia numărului de kilograme. Oricât le-ar arăta cât de mult au crescut muscular, oricât le-ar arăta în centimetri cum s-au schimbat lucrurile și câtă grăsime au pierdut într-un interval de timp, ele pleacă triste. Numărul de kilograme nu le dă pace. Dacă nu dă cu minus acolo, nu sunt împăcate. Iar dacă cumva e ceva în plus, există marele risc să le piardă de la antrenamente.
Cele mai multe femei ajung la sală cu obiective de slăbit. Foarte puține dintre noi se gândesc la sănătatea lor pe termen lung. Am scris AICI despre masa musculară și anume de ce e importantă pentru noi, femeile, chiar dacă nu ne pregătim pentru sporturi de performanță. Și am povestit AICI despre cum ne putem conserva masa musculară printr-o alimentație completă și cât de mult rău ne fac dietele, care ne ajută doar să ne pierdem mușchii.
De ce compoziția corporală e cea mai relevantă
Gândiți-vă: orice cântar vă arată un număr de kilograme. Și atât. În mod normal, e bine să avem un astfel de cântar în casă și, de-a lungul vieții, să fim cu ochii pe el. Ați văzut, când ne relaxăm total (o vacanță mai lungă, de exemplu), cântarul de acasă ne semnalează acest lucru. De multe ori, îl ignorăm, cu toate că el ne arată o creștere. Alteori, nu vrem să ne mai spună nimic, îl ocolim pur și simplu. Ne simțim prea vinovate, ca să vedem negru pe alb realitatea. Cum necum, e bine să avem un cântar în casă. Dar raportarea strict la acest instrument, pentru a evalua starea noastră de sănătate e insuficientă.
Compoziția corporală este cea mai relevantă, pentru că ea ne indică raportul dintre țesutul gras (țesut adipos/grăsime) și țesutul slab (mușchi, masă osoasă, apă).
Deci întrebarea pe care să ne-o adresăm nu este ”care e greutatea ideală” (oricum nu există, există greutatea optimă pentru fiecare persoană), ci ”care este procentul optim de grăsime?”. Și nu ar trebui să fie doar o întrebare pe care să și-o adreseze doar sportivii, ci noi toți. Pentru că răspunsul la această întrebare ne arată predispoziția pentru anumite boli – de la obezitate, la boli cardio vasculare, artroză etc. Deci cine spune că grăsimea e boală, adevărat grăiește. Procentul de grăsime din corp este mai relevant decât numărul de kilograme.
În orice sport, compoziția corporală influențează performanța. În viața de zi cu zi, compoziția corporală vorbește mult de starea noastră de sănătate (densitatea osoasă e un alt indicator important pentru femei). Iar scopul nostru trebuie să fie acela de a schimba raportul dintre masa musculară și masa de grăsime, de a-l face optim. Acest lucru se obține prin alimentație corectă, echilibrată din punct de vedere macronutrienți și micronutrienți, dar și prin mișcare. Prin urmare, chiar dacă nu vreți să performați pe vreun teren de sport sau în vreo sală, vreți totuși să aveți o viață activă, de calitate și de lungă durată, nu-i așa? Și chiar fără să petreceți timp prin spitale și tot timpul prin farmacii. Căci aici ajungem cu toții, dacă ignorăm ce povestesc mai sus.
Evaluarea compoziției corporale se face la sala de sport prin metoda bioimpedanței, cu ajutorul unui cântar special. Se iau în calcul indicatori precum vârsta, înălțimea, sexul și greutatea. În plus, ce am mai luat în considerare la evaluarea de 2 luni a fost BMI – ul, diametrul taliei și al șoldurilor, precum și raportul dintre acestea. De aceea spun că centimetrul e și el foarte relevant la o evaluare.
Atenție, însă, e diferență mare între paramentrii pentru evaluarea bărbaților și cei ai femeilor. Se știe, femeile au mai mult țesut adipos decât bărbații. Acest lucru se explică prin faptul că femeile au nevoie de mai mult țesut adipos ca rezervă pentru perioada sarcinii și alăptării, dar și pentru că la acest nivel se metabolizează hormonii estrogeni.
La femei, o reducere exagerată a țesutului adipos poate duce la probleme mari de sănătate – amenoree, osteoporoză, tulburari de alimentație, hipovitaminoze. Atenție, deci, doamnelor și domnișoarelor care țineți cu tot dinadinsul să slăbiți, chiar dacă nu aveți nevoie!
Rezultatele mele după 2 luni de antrenament
Repet, să fiu împăcată că am precizat: în aceste 2 luni, partea de mâncare a căpătat și mai multă importanță pentru mine. Ca să nu îmi sabotez eforturile de la sală, ci să le susțin. Ce am făcut în mod special a fost pe partea de reducere a grăsimilor – am mâncat mai puțină brânză (punctul meu slab), iar seara am redus glucidele, cât ma putut. Din păcate, sunt în continuare pe minus la capitolul odihnă, acesta rămâne obiectiv principal pentru următoarele luni.
Așadar:
- toți indicatorii sunt pe verde – adică am progresat (grăsime totală, viscerală, hidratare, masă musculară, BMI);
- am pierdut 700 grame de grăsime (bunnnn);
- am pierdut în talie 2,5 cm;
- am câștigat niște sute de grame de masă musculară (nu mă așteptam la mai mult, știu că se câștigă greu);
- am câștigat semnificativ la capitolul mobilitate – evaluarea s-a făcut prin exerciții specifice;
- am câștigat la capitolul forță – la fel, evaluare comparativă (doar să știți că stau în planșă 1 minut și 1/2 acum, față de 15 sec inițial);
- mi-a crescut și rezistența cardio-vasculară – am intrat la nivelul normal, de la slab.
Am punctat toate rezultatele, pentru că ele se leagă între ele și se explică una pe cealaltă.
Și ca să concluzionez, vorba antrenorului, abia acum începem, de fapt, până acum doar ne-am încălzit: am învățat mișcări, am corectat postura etc.
Dacă mai sunteți cu mine, urmăriți proiectul Jurnal de începător la sală, aici.
Și nu doar citiți statusul meu online, vă aștept cu vești despre voi! Așadar, ce formă de mișcare faceți azi, 1 martie, pentru voi și sănătatea voastră?
Vă aștept pe Facebook – pagina e și mai activă decât blogul. 🙂 AICI.
Sursa foto: arhiva personală