Categorii
Blog Food and nutrition

5 idei de smoothie-uri pentru voi, care vă oferă energie

Draguțelor, m-ați tot întrebat despre smoothie-uri și am postat prea puțin pe acest subiect. Și mie îmi plac mult. Nu le consum foarte des, mărturisesc. În mare parte, pentru că am vrut să le învăț pe fetițe să mănânce ca atare legumele și fructele și mai puțin pasate sau în piureuri. Dar smoothie-urile sunt foarte bune și sănătoase. Și mai au o calitate: pot fi băute de mari și mici. Condiția e să o faceți imediat după preparare, pentru că altfel își pierd proprietățile nutritive. Am așadar 5 idei de smoothie-uri pentru voi: 3 mai verzi și 2 de alte culori. 🙂 Sper să vă inspire!

Ce este un smoothie și de ce e diferit de fresh

Un smoothie este o băutură din legume, fructe, apă/lapte și uneori gheață. Putem folosi atât ingrediente proaspete, cât și congelate. Este o băutură minunată și hrănitoare, o edevărată explozie de vitamine și minerale. Din acest motiv, este o băutură care ne oferă multă energie. Deci, bazați-vă pe ea în perioadele solicitante, când nu aveți timp să vă preparați mese solide.
Diferența dintre smoothie și fresh este mare: fresh-ul se obține prin stoarcere, ceea ce presupune separarea pulpei de suc. Deci dispare aportul de fibre, atât de indicat în alimentația noastră. Smoothie-ul însă presupune tocarea fină a legumelor și a fructelor.

Cum se prepară un smoothie reușit

Cel mai adesea se prepară la blender, e cel mai ușor, din orice fruct sau legumă din frigider. Există infinite moduri în care le putem combina. Recomandarea mea e ca proporția de legume să fie mai mare decât cea de fructe. Nu uitați că și în alimentația zilnică este indicat consumul mai mare de legume decât cel de fructe.
Pe lângă legume, verdețuri și fructe, un smoothie se poate prepara pe bază de apă sau de lapte, iaurt, kefir, lapte de soia, cocos sau migdale. Puteți adăuga fructe înghețate și, în acest caz, gheața nu își mai găsește locul. Mai puteți adăuga semințe: semințele de in sau cele de chia sunt perfecte în rețetele de smoothie-uri. Fulgii de ovăz ajută la digestie.

3 idei de smoothie-uri hrănitoare

Soțul nu mănâncă acasă dimineața, pur și simplu nu are vreme. Prin urmare, cele 3 smoothie-uri pe care le-am preparat au fost dedicate lui. I-au plăcut mult și a ținut să îmi transmită că s-a săturat. Știți că e o problemă cu hrana lichidă, creierul nu o percepe ca pe mâncare, tocmai pentru că e băutură. 🙂 Ei bine, nu a fost cazul acestor smoothie-uri.

1. Smootie cu spanac, banană și avocado

Ingrediente:
– 1 banană;
– 50 g baby spanac;
– 1/2 avocado ready to eat;
– 200 ml apa rece.
Mod de preparare: se taie banana, se spală spanacul, se scoate avocado cu lingurița din coajă. Se pun toate în blender, peste care se toarnă apa rece, pentru 1/2 minut. 
idei de smoothie-uri

2. Smootie cu spanac, măr verde și ghimbir.

Ingrediente:

– 1 mână baby spanac;
– 1/2 avocado;
– 1 măr verde;
– 15 g ghimbir proaspăt;
– sucul de la 1 limetă;
– 200 ml apă rece.
Mod de preparare: se adaugă ingredientele în blender și apă, după dorința de consistență a fiecăruia.
idei de smoothie-uri

3. Smoothie cu spanac, portocală și pătrunjel

Ingrediente:
– 50 gr spanac;
– 50 gr țelină apio;
– 2 portocale;
– 20 gr. pătrunjel;
– apă rece.
Mod de preparare: se spală ingredientele, se curăță de coajă portocala, se taie pătrunjelul și țelina. Se pun toate în blender și se adaugă apă, după gust.
Cam atât de simplu, vedeți, da?
idei de smoothie-uri
idei de smoothie-uri

Bonus: 2 idei de smoothie-uri delicioase pentru întreaga familie

1.Smoothie de roșii cu parmezan

Ingrediente:

  • 2 roșii;
  • 1 ardei roșu;
  • 1 legătură rucola;
  • 1 lingură pesto de busuioc;
  • 1 pahar mic de gheață zdrobită;
  • 200 ml suc de roșii;
  • sare, piper;
  • parmezan pentru ornat.

Mod de preparare: crestați roșiile în cruce, turnați apă clocotită peste ele și îndepărtați coaja și codițele. Spălați și curățați ardeiul roșu și rucola și tăiați totul în bucăți. Puneți în mixer toate ingredientele, cu excepția parmezanului și a condimentelor. Pasați bine și asezonați cu sare și piper. Distribuiți smoothie-ul în pahare și presărați parmezan ras.

2. Smoothie de sfeclă roșie cu nectar de cătină

Ingrediente:

  • 2 sfecle mici;
  • 250 gr. iaurt;
  • 10 lg nectar de cătină;
  • suc portocale home made – pentru subțiere;
  • 2 felii portocală.

Mod de preparare: Fierbeți sfeclele timp de 20 de minute. Decojiți-le, apoi tăiați-le în bucăți mari. Pasați sfeclele în mixer împreună cu iaurtul, nectarul de cătină și puțin suc de portocale. Distribuiți în pahare și serviți-l ornat cu felii de portocale.

Așadar, acestea sunt cele 5 idei de smoothie-uri pentru voi. Din experiență, chiar dacă unele sunt mai verzi decât altele, dacă le ornați și le puneți în pahare frumoase, îi vor atrage și pe copii. Puse în căni opace vor fi ok și pentru soți, la volan. Sigur că nu vom bea smoothie în fiecare zi sau de 3 ori pe zi. Atenție, multe dintre combinații sunt destul de calorice. Repet ideea de bază: un smoothie poate fi o masă pe care nu o puteți lua tihnit, pe scaun. Sau poate fi o gustare revigorantă. Nu vă faceți un obicei de a bea fără limită smoothie-uri și de a înlocui mese după mese cu ele.

Despre Fit pe Spring – un program despre ce și cum să mâncăm primăvara

Mai sunt câteva locuri în program. Dacă încă vă mai gândiți, puteți citi aici detalii și îmi puteți scrie la adresa [email protected].

Proiectul Food for Brain

Ca să aflați despre acest proiect, vă invit pe această pagină. E despre mâncare și cum contribuie ea la starea noastră de bine, la claritate, concentrare, inspirație sau creativitate. Pentru adulți și copii. Mai ales pentru adulții cu program de birou.

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.