Categorii
Blog Food and nutrition

Ce și cum mâncăm de post – idei pentru voi

Mai sunt (doar) 4 săptămâni de post. E din ce în ce mai provocator pentru toți cei care au ales să se pregătească în acest fel pentru cea mai mare sărbătoare a creștinilor. Mâncarea ne preocupă oricum, dar parcă în această perioadă devine obsesivă. Gătim continuu și mâncare nu este. E și motivul pentru care mulți oameni renunță la post. Nu își găsesc timpul necesar pentru prepararea mâncării. Covrigul de la ieșirea din metrou ne zâmbește ispititor. Prea multele glucide se văd deja pe coapsele noastre. Asta ne răpește bucuria unor momente care nu ar trebui să fie despre mâncare sau siluetă.

Dar ce este postul alimentar

Postul reprezentă o perioadă de abținere cu bună știință, încuviințată și asumată, de la mâncare și de la alte acțiuni. Scopul este diferit pentru fiecare din noi. Postul alimentar nu este ceva nou, el apare de mii de ani în mai toate culturile lumii. În toate civilizațiile și religiile, postul alimentar a fost dovedit că fiind benefic nu doar pentru trup, dar mai ales pentru minte și suflet. De demult, moderația în alimentație era promovată ca regulă de aur pentru menținerea unei stări de sănătate optime și care ține bolile la distanță. De cealaltă parte, excesele alimentare se aflau la baza tuturor bolilor. De-a lungul vremii, oamenii au ținut post alimentar sub diferite forme: de la post negru (abținerea totală de la hrană pentru o perioadă de timp), până la alte diete restrictive, postul intermitent (mâncat cu pauze de câte 16 ore și mâncat pe durata a 8 ore), posturi doar cu sucuri de legume și fructe etc.

De ce mâncăm de post

Când decideți că veți ține post pentru o perioadă vă și întrebați de ce faceți acest lucru? Precum copiii e bine să fim în multe dintre situații. Să ne cercetăm sufletul, să îl punem la încercare, să aflăm răspunsuri de la el. Mintea noastră decide că vom începe o perioadă de 40 de zile de zile de post. Dar sufletul ce zice? Îmbrățișează cu totul această idee? Dacă doar mintea decide, iar sufletul se zbate, tot cu sufletul veți și mânca. Și așa apar excesele în această perioadă. Și tot așa se face că după 40 de zile de post ieșiți mai obosiți, mai încărcați și mai greoi decât atunci când ați început postul. Ori ideea e tocmai invers, ca la finalul perioadei de post sa ne simțim mai ușori, mai împăcați cu noi înșine și cu ceilalți, mai veseli și mai energici, mai puși pe fapte bune!

Probleme când mâncăm de post și ce putem face

Dacă de sufletul vostru se cade să vă ocupați singuri și împreună cu duhovnicii voștri, eu mi-am propus să vă ajut în ceea ce privește mâncarea în această perioadă.

  • Una dintre cele mai frecvente probleme în timpul postului este aportul de proteine. Pentru că proteina animală în postul creștin ortodox este eliminată, e nevoie să ne găsim alte surse. Nu este foarte simplu, mai ales că proteinele vegetale sunt incomplete, deci trebuie să facem diferite combinații pe parcursul unei zile ca să putem atinge un aport zilnic de 45-60 de grame de proteine. Sursele vegetale principale de proteine sunt: fasole, mazăre, soia, linte. Mai sunt și cele din alune, nuci, migdale, semințe de dovleac. Problema cu ultimele este cantitatea mare pe care suntem tentați să o consumăm, ca să ne săturăm și valoarea calorică destul de mare: 500 calorii pentru 100 grame.
  • Dezechilibrul între macronutrienți (proteine, glucide, lipide). Cum spuneam, consumul de proteine scade, dar crește cel de glucide. De aceea și sațietatea pe care o simțim la o masă sau o gustare este mai mică. Așa se face că la prepararea oricărei mâncări vom adăuga mai multe grăsimi – unele dintre ele nu foarte sănătoase (margarina). Acest lucru duce la creșterea în greutate pe timpul celor 40 de zile de post.
  • Sursele de grăsimi nesănătoase. În multe dintre preparatele din comerț sunt adăugate grăsimi vegetale hidrogenate, de care ar trebui să ne ferim. De aceea, indicat ar fi să ne preparăm acasă cea mai mare parte a mâncării și să adăugăm cu măsură grăsimi din surse sănătoase, precum: ulei de măsline, ulei de floarea soarelui presat la rece, nuci, alune, unt de arahide, semințe, avocado, nucă de cocos.
  • Aportul de grăsimi sănătoase Omega 3 și Omega 6. Pentru că mâncăm destul de rar pește (doar în zilele de dezlegări, puține în Postul Paștelui), ar trebui să adăugăm în meniul nostru zilnic, la gustări sau în salate ca fel de mâncare, semințele oleaginoase: migdale, fistic, semințe de in, de floarea soarelui, de dovleac.
  • Mineralele – calciu, zinc, fier. Pentru că nu mai consumăm lactate și carne, trebuie să avem ăn vedere să ne luăm aceste minerale din vegetale. Calciul se găsește în legumele proaspete cu frunze verzi, tofu, semințe de susan, soia, smochine. Zincul în legume proaspete, nuci, cereale neprelucrate. Fierul se găsește în fasole uscată, legume verzi, linte, soia, mazăre, prune, smochine.

Idei de mic dejun pentru post

La micul dejun este momentul să mâncați cereale și pâine:

  • Pâine (integrală, cu semințe, de secară) cu: humus/zacuscă/fasole bătută/salată de vinete/avocado și roșii;
  • Smoothie din latte vegetal și diferite ingrediente: fructe (de pădure, mango, ananas, avocado etc), semințe (de in, cânepă, psylium) – aici idei de smootie;
  • Budincă de chia cu diferite ingrediente – aici am detaliat rețeta;
  • Porridge – diferite combinații cu fulgi de ovăz și lapte vegetal – aici, una dintre rețete;
  • Bol de fructe – putem începe ziua cu un astfel de mic dejun ușor și delicios.

Atenție: laptele vegetal să nu conțină zahăr, citiți etichetele cu atenție, oricât ar fi de mici și neprietenoase!

Idei de prânz

La prânz este momentul optim să mâncați cartofi, făinose și boabe, de exemplu:

  • Mâncare de mazăre/fasole boabe/linte cu salată (verde, de murături, de varză albă/roșie – poate fi murată, de ardei copți);
  • Piure cu chifteluțe vegetale (făcute la cuptor) și salată de crudități;
  • Pilaf/rizzoto (orez integral, de preferat)  cu legume și salată;
  • Paste cu sos pesto (fără parmezan, cu nuci) – aici am o rețetă, înlocuiți voi parmezanul sau paste pomodoro (cu roșii cherry și ulei de măsline);
  • Quinoa cu legume (după modelul pilafului);
  • Cous cous sau bulgur cu legume sotate și spanac baby;
  • Ciuperci trase în tigaie cu 1 lingură de lei de măsline, usturoi și ceapă verde și la final spanac adăugat și orez/bulgur/cous cous;
  • Năut crocant la cuptor alături de o salată.

Idei de cină

Cina trebuie să fie ușoară, luată cu 2-3 ore înainte de a merge la culcare. Ca să vă permită să rămâneți conectați cu sufletul vostru, să fiți veseli și vioi, să adormiți liniștiți.

  • Ciorbă de lobodă;
  • Supe creme: roșii, ciuperci, broccoli, legume, mazăre, linte;
  • Legume la cuptor, servite cu tofu;
  • Mâncare de legume/linte;
  • Salate din belșug: combinația de salată verde cu spanac și leurdă este una dintre cele mai sănătoase. Aici am alte 3 idei de salate de post, inspirate din rețetele prietenilor de la Eisberg.

Gustări

  • Fructele sunt cea mai bună opțiune – atenție însă la cantități – ex: 1 măr sau 1 pară reprezintă gustarea ideală; asocierea cu untul de arahide este foarte gustoasă (cu același amendament al cantității);
  • Curmale sau smochine – 2-3 bucăți sunt suficiente, mestecate bine;
  • Nuci, semințe – 1 pumn;
  • Mere sau pere coapte, cu scorțișoară sau nuci;
  • Compot (neîndulcit) din producție proprie sau cumpărat (citiți cu atenție etichetele);
  • Sticksuri de legume crude înmuiate în humus sau fasole bătută.

Așadar putem să mâncăm de post și sănătos și sățios, dacă luăm în calcul ideile de mai sus. În rest, sky is the limit, aveți încredere în măiestria voastră în bucătărie!

Știți programul meu Spring Detox? E potrivit și pentru cei care țin post. Aici sunt toate detaliile. Vă aștept să îmi scrieți la adresa [email protected].

Idei pentru post

Aici este un articol scris pentru postul Crăciunului, însă vă puteți inspira și din el, conține un meniu pentru câteva zile, pe mese.

Nu uitați însă: postul e despre pace și iubire, despre acceptare și răbdare! Dacă axa corp – minte – suflet se repun în armonie, vă garantez că nici nu veți mai simți senzația de foame!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.