Femei dragi, care din voi plutește pe norișori? Vreau și eu să vă cunosc pe acestea din noi. Vă scot eu la masă, în oraș. Doar să îmi dați și mie rețeta cu norișorii, vă rog. Altminteri, anxietatea stă la ușă la noi toate. Depinde doar de noi, dacă îi deschidem sau nu. De cât de bine ne păzim locul sufletului și al minții. Și cât de curat și de aerisit îl păstrăm. Dacă deschidem larg ușa, e o invitație. Și pe lângă anxietate mai intră și altele – probleme de sănătate și boli. Să vedeți ce au descoperit cercetătorii în ceea ce ne privește pe noi, femeile. Dacă deschidem ușa anxietății, ne pătrunde până la oase. La propriu, ne afectează structura osoasă.
De parcă nu ar fi fost deja o problemă fragilitatea oaselor la femei, pe măsură ce trece timpul și buletinul adună ani mai mulți, nu-i așa? Ei bine, există o legătură directă între anxietate și fracturi la femei. Până acum fusese asociată anxietatea cu probleme gastro – intestinale și cardio – vasculare, e prima oară când s-a făcut această asociere.
Un studiu cu aproape 200 de femei care au trecut de menopauză a demonstrat că femeile care suferă de anxietate de-a lungul vieții sunt mai predispuse la comportamente asociate cu o sănătate precară precum fumatul sau o dietă deficitară. Dar dincolo de acestea, efectele negative ale hormonilor stresului s-au văzut asupra sănătății oaselor și au fost considerate factori de risc pentru fracturi.
Femeile care se luptă cu niveluri de anxietate mari au fost găsite cu niveluri de vitamina D mai mici decât celelalte femei. Un nivel scăzut de vitamina D fusese deja asociat cu risc ridicat de fracturi. Un nivel ridicat de anxietate a fost legat de un scor mai scăzut al densității osoase.
Cercetătorii au spus că osteoporoza este cea mai obișnuită boală metabolică în lume. Un procent estimat de 33% femei și 20% bărbați vor suferi la un moment dat în viața lor de o fractură care are legătură cu osteoporoza. În acelați timp, 7% din populația lumii suferă de probleme de anxietate.
- mindfulness;
- terapie;
- meditație;
- yoga;
- pilates.
Iată, printre altele, de ce recomand eu mereu practicarea uneia din aceste forme de mișcare și relaxare. Nu ne ajută doar pe partea emoțională, ci și pentru evitarea altor probleme de sănătate/
Ce să nu facem
De evitat:
- fumat:
- consum de alcool;
- sedentarismul;
- medicație în exces.
Studiul la care fac referire e aici
Am scris despre burnout săptămânile trecute și am și un concurs pe această temă în plină desfășurare.
Am mai scris deunăzi un îndemn despre păstrarea țiglelor pe casă, aici.