Categorii
Blog Parenting

Mamele blogger sunt niște ființe fantastice! Sau nu?

Citesc si eu alte bloguri, femei pe care le admir. De la unele am învățat să scriu. Feedbackul altora m-a făcut mai atentă la planul meu editorial. Pe altele pur și simplu ador să le citesc, pentru condei. Altele fac așa niște fotografii faine, încât mă umplu de frumos când deschid blogul. Câteodată citesc cu ochi de blogger, altă dată cu ochi de mamă. Uneori mă regăsesc printre rândurile lor și mă simt mai bine. Alteori mă simt superficială sau inadecvată. De cele mai multe ori, mă simt inspirată. Așa se întâmplă și cu voi după ce închideți articole scrise de mamele blogger?

În orice caz, o femeie cu blog care crește copii, se ocupă de o casă, are un job și mai trebuie să îi dea atenție și soțului 🙂 mie deja mi se pare fantastică. Fiecare din cele de mai sus sunt joburi în sine. Faci una excelent, celalte deja sunt doar bine sau satisfăcător. Sau în unele chiar eșuezi. De multe ori, femeia alege între ele. Alteori, nici nu își dă seama că a ales. Într-acolo a dus-o inima ei. Înțelegeți cum vine asta? Peste toate pălăriile pe care le purtăm zilnic fiecare din noi, de la mamă la soție și restul, pac punem și pălăria de blogger. Unde nu e simplu. Publicul e pretențios. Multe femei scriu, așa că oferta e mare. Publicul vrea ceva special. Așa că mamele blogger se străduiesc constant să producă ceva special.

Presiunea cititorilor nu e deloc ușoară. Mai ales că în tot acest univers al femeii presate să le facă pe toate, trebuie să răsară și creativitatea. Și ea să țină drumul ei unic pe blog, care să o distingă de alții/altele. Vrea să și facă ce îi place ei, dar să și satisfacă publicul care o citește. Asta în timp ce, de cele mai multe ori, 1-2 copii o trag de pantaloni în timp ce pregătește cina. Sau în timp ce își face un plan în gând despre ce să mai scrie și unde să se mai documenteze. Ori poate sunt zile în care e pe teren, cu picii ei în brațe, pentru proiecte plătite sau neplătite. Conținutul (de calitate) se cere produs constant și pentru asta mamele blogger transpiră.

Ăsta e jobul lor, nu se plâng. Deși, de multe ori, se întreabă dacă sunt în direcția cea bună și nu cumva e o greșeală ce au ales.  Asta pentru că adesea totul pare mai greu și devine copleșitor. În teorie, bloggingul se face de acasă. În practică, să lucrezi din casă cu picii lângă (pe) tine, devine imposibil. Uneori, programul (de masă, de somn) se poate respecta, alteori nimic din ce ai programat nu iese. Un bebe are colici, un pici o erupție dentară, grădinița face curățenie generală sau cine mai știe ce se petrece neașteptat. Iar mama blogger trece de pe modul creativitate (pardon, trebuie să treacă) pe modul supraviețuire. La final de zi, nu mai știe nici cum o cheamă cu buletinul în mână. Darămite să fie gata cu proiectul ăla în deadline.

În timp ce lucrurile stau ca mai sus, pe blog sau pe pagina de Facebook, o cititoare o trage la răspundere: de ce nu mai alăptează, de ce spală copilul pe dinți când ăla micu nu are dinți, de ce e la cafea (?), cu cine stau copiii ei și cum de și-a permis o rochie nouă când ea e în CIC. Cât de fantastică ai fi, cu ochii cârpiți de somn și cu inima pătrunsă de îngrijorare, e imposibil să nu îți crească tensiunea de la așa ceva. Ați zice că da, își asumi, odată ce devii persoană publică și dai atât de mult din casă. Dar chiar și așa, niciodată nu ești pregătită pentru lipsă de empatie și de bun simț.

Uneori mamele blogger scriu sau fac proiecte de suflet și apoi află că au vorbit la pereți. Că publicul lor a fost prea puțin interesat de o problemă de sănătate. A, am uitat, sănătatea și medicina în general a luată tot mai în râs. Toată zona asta a devenit negociabilă. Nu mai contează studii care atestă beneficiile vaccinării sau ale alăptatului, cititoarele au ele părerea lor și te iau la rost că scrii altceva. Dacă susții că fumatul în sarcină e dăunător, apar câteva mame care te ceartă și susțin că ele sunt dovezi științifice. Adică ele au fumat și uite, copiii lor nu au nimic.

Detalii…provocări…exemple..sunt mamele blogger niște ființe fantastice? Rezistă ele la toate inepțiile din jur? Da, deci sunt. Au ele răbdare cu publicul lor și cu picii lor, în același timp? Da, au. Deci sunt.

Scriu ele mereu ceva deosebit, special? Măi, aici e o problemă. Nu, nu scriu. Nici nu au cum. E ca în viață. Faceți mereu ceva deosebit? Sunteți mereu pe curba de entuziasm, acolo sus? Păi așa e și cu bloggingul. Fix ca în viață. Într-o zi e soare, în altă zi plouă, apoi mergem la Paris, o săptămână scoatem mucii cu pompa la copii, apoi luna de miere cu iubitul. E blog, oameni buni, nu e site. E despre viață. Așa că dacă privim de pe trotuarul ăsta, nu, mamele blogger nu sunt ființe fantastice, sunt oameni și ele.

Obosesc și ele, au frici, anxietăți, probleme, sănătate neglijată de multe ori, din cauza pălăriilor de care ziceam. Uneori campaniile nu merg și nu pot plăti facturi. Asta în timp ce cititorii nu se gândesc să scoată 1 euro din buzunar pentru o donație, dar se gândesc să le certe că acceptă publicitate (?!). Alteori au un job, cum ziceam, iar pentru blog scriu noaptea. Sunt atât de pasionate și de responsabile încât nu caută alt interes din acest proiect. Fantastică trebuie să fii ca să poți face asta. Pe mine m-a ajuns oboseala după ultimii ani și seara nu mai pot scrie, de exemplu, deci…

Așadar, dragile mele, sunteți aici sau pe alt blog pentru că ați ales voi. Ceva din voi s-a conectat la acele cuvinte și la acel om. Când scrie, el se gâdește la voi, în primul rând – o fi interesant sau util ce le spun cititorilor mei? Multe articole zac în draft pentru că răspunsul la această întrebare este „nu”. Când voi citiți și vă place, rămâneți cu o emoție sau cu o informație. E câștig aici? 🙂 Restul chiar nu mai contează.

Păstrați relația vie cu omul care scrie pentru voi, pentru el, pentru copiii lui! Ca să aline răni și să deschidă inimi. Și nu uitați, e și el om. Care într-o zi a decis că e mai curajos decât alți oameni și așa a început să scrie public. Fapt pentru care merită respect și susținere.

Să fie pace pe pământ! Și sănătate, că e mai bună decât toate!

Aici e rubrica PARENTING a blogului de viață sănătoasă.

Și aici e un articol scris de Miruna Ioani, care mie îmi place foarte mult și e despre zbaterea mamelor blogger cu cititorii care pur și simplu întrec măsura. Îi dau share aici pentru că Miruna scrie foarte fain și mie îmi place tare.

7 răspunsuri la “Mamele blogger sunt niște ființe fantastice! Sau nu?”

Mamele sunt niște ființe fantastice oricum. Când mai sunt și bloggeri, atunci totul se dublează! Toată admirația mea!!!!

Si mie imi place Miruna si nu numai ea. Imi plac si articolele tale pentru ca reflecta un punct de vedere in care eu ma regasesc. Mi se pare ca s-a ajuns in situatia absurda in care oamenii cauta nod in papura oricui are curaj sa scrie sau sa declare ceva public. Cred ca fiecare blogger are publicul si nisa lui, iar criticile nefondate ar trebui ignorate.

Ma bucur mult si iti multumesc. Daca tu te regasesti, e cel mai important. 🙂 In rest, ne descurcam noi cumva!

Super articol, noi mamele bloger intelegem cel mai bine. Si ma bucur ca sunt si cititoare care ne inteleg. Pt ca nu scriem ca sa ne aflam in treaba, cu pentru a ajuta, pt a le arata ca nu sunt singure in situatiile cucopii acasa. Nici eu nu mai pot scrie noaptea, fie adorm cu copiii, fie prefer sa stau cu sotul la un serial ! Deci e si mai greu acum cu timpul.

Multumesc, Alexa! Da, sa stil ca e nevoie sa iti conservi energia. Eu m-am avantat dupa nastere sa faç multe lucruri si am gresit. La 3 dupa aceea, ma simt foarte obosita. Corpul tine minte, din pacate. 🙂
Sanatate multa, sa te odihnesti si sa ai grija de tine!

Nu va suparati dar eu cred ca gresiti. Nu cred ca parintii trebuie sa se implice PE RAND ci sa petreaca IMPREUNA tot timpul liber cu copiii lor. Acelea sunt cuplurile trainice. Astfel se consoludeaza familia. Daca vor face PE RAND ceva cu copilul/ copiii e ca si cum ar fi divortati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.