Îmi place mult să vorbesc despre prevenție. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că aș fi prevenit multe neajunsuri, dacă știam mai demult ce știu azi. Și când mă gândesc că eu știu pentru că asta face parte din noua mea profesie. Dar multe femei nu au cum să afle niște informații, pentru că la școală nu învățăm nici prevenție și nici nutriție. Iar toți cei din jur ne îndeamnă să tratăm simptome, în loc să ne întrebăm despre cauze. Prima oară am fost atentă la vergeturi în sarcină. Până atunci mă preocupase celulita. 🙂 Am văzut multe burtici afectate de vergeturi, unele foarte urâte. Atunci am început să mă întreb: oare vergeturile se previn, adică putem să facem ceva în acest sens?
Dar ce sunt vergeturile?
Probabil știți că pielea e cel mai mare organ al corpului nostru. Și tot ea e poartă de intrare pentru orice. De aceea e bine să ne întrebăm de mai multe ori dacă chiar vrem să punem pe piele o cremă sau alta. Sau să ne tratăm cu un unguent sau altul. Sau să folosim chiar toate substanțele de curățare care ne pică în mână.
Vergeturile sunt modificări structurale ale pielii. Corpul este protejat de 3 straturi ce alcătuiesc pielea: epidermul (stratul exterior), dermul (stratul mijlociu) și hipodermul (stratul cel mai profund). Pe scurt, vergeturile apar ca urmare a întinderii excesive a pielii, din cauza pierderii sau acumulării bruște de greutate. Țesutul conjunctiv e forțat de o întindere. Ce se petrece, de fapt, e că stratul din mijloc al pielii suferă de întindere, iar fibrele de colagen se rup. Apar niște dungi/linii subțiri și lungi. Colagenul e acea proteină care face pielea să fie mai elastică.
Așadar, vergeturile sunt acele linii albe (mai vechi) sau roz ori violacee, pe care le vedeți mai mult la femei. Cel mai mult le veți vedea pe abdomen, pe sâni, șolduri, fese ori coapse. Vestea bună e că vergeturile nu sunt o boală. Și nu sunt nici dureroase ori periculoase. Eu, de pildă, am câteva zone pe coapse, de ani de zile. Știu de când au apărut și, de atunci, pentru că am fost atentă, nu s-au agravat defel.
Vestea proastă e că odată instalate și, dacă nu am făcut nimic la început, nu prea vom mai scăpa de ele. Diferitele tipuri de tratamente le vor face să se estompeze, dar nu le vor putea îndepărta complet. În orice caz, e important momentul în care vă propuneți să le tratați. The sooner, the better.
Factori de risc
Specialiștii vorbesc despre rolul geneticii în apariția vergeturilor. Se pare că American Society for Dermatologic Surgery menționează că dacă mama unei femei a rămas cu vergeturi după naștere, ea e predispusă către vergeturi, de asemenea.
În orice caz, unii oameni sunt mai predispuși decât alții la a face vergeturi. Iată ceea ce putem numi factori de risc:
- femeile sunt mai predispuse decât bărbații;
- istoric familial în acest sens;
- supraponderalii;
- copiii la pubertate (vergeturile se numesc striae distensae)
- femeile însărcinate (striae gravidarum);
- fluctuațiile de greutate;
- tratamentele cu corticosteroizi – folosirea prelungită a acestei clase de medicamente duc la scăderea nivelului de colagen;
- implantul de proteză mamară;
- anumite boli genetice, precum sindromul Cushing ori Marfan.
De ce apar vergeturile?
Poate ești o femeie care nu are vergeturi, dar te pregătești pentru sarcină. Ori poate tocmai te-ai hotărât să treci printr-un program de reeducare alimentară. Va trebui să te aștepți că vei scăpa de niște kilograme. Cu cât mai multe, cu atât vei fi predispusă la vergeturi. Sau poate ești o tânără aflată la adolescență. Știm cu toții despre furtuna hormonală care ne-a bântuit în adolescență și ne așteptăm deci să se petreacă și în viața fetelor noastre. Sunt perioade în care are loc o creștere explozivă și care le afectează și pe această parte.
Creșterile bruște în înălțime sau în greutate pot afecta atât fetele, cât și băieții, în pubertare. Este normal, aici nu avem cum să intervenim. Însă putem avea grijă, ca părinți, să îi îndrumăm pe calea unor obiceiuri sănătoase, care să facă posibilă dispariția liniile fine căpătate atunci. Și acestea vor dispărea, pe măsură ce copiii cresc.
Pot fi și bărbații afectați de vergeturi. Mai ales aceia care au avut fluctuații de greutate. Ori cei care fac sport și care lucrează masa musculară. Acolo unde aceasta a crescut brusc, e posibil ca pielea să fie afectată de vergeturi.
Și oamenii slabi pot face vergeturi, pentru că și corpul lor trece prin furtuni hormonale ori fluctuații de greutate.
Vergeturile se previn prin:
Gesturi pe care să le introducem în rutina noastră. Pe scurt, dacă vă inspiră ce povestesc eu pe blog, scăpați și de vergeturi. 🙂 Adică împușcați mai mulți iepuri deodată. Și fit și fără vergeturi. Despre celulită, în alt episod.
- Mâncați legume și fructe din belșug!
Pielea are nevoie de o varietate de nutrienți, care includ vitaminele A, C, E, zinc. Dar cum fructele și legume sunt pline de acestea și de altele….
- Faceți sport!
Dacă sunteți o persoană activă, aveți șanse mai puține să creșteți în greutate. Prin urmare, pielea voastră nu va suferi de fluctuațiile de care vorbeam, deci nu va fi nevoie să vă faceți griji.
- Protejați-vă de razele ultraviolete și evitați să stați direct în soare!
De ce? Simplu. Pentru că razele ultraviolet distrug colagenul din pile și elastina, ceea ce predispune pielea la formarea de vergeturi. E bine să ne bucurăm de soare, dar să purtăm îmbrăcăminte cu protecție, ochelari cu protecție, cremă cu protecție. Zilnic. Crema de soare se aplică cu 30 de minute înainte de a ieși din casă și se reaplică la fiecare 2 ore!
- Renunțați la fumat!
Pe lângă răul pe care îl face stării de sănătate, în general, fumatul eliberează radicali liberi, care pun la pământ fibrele de colagen și elastină din piele. Fumatul sărăcește organismul de nutrienții de care pielea are nevoie ca să rămână sănătoasă. Cei despre care povesteam mai sus.
- Mâncați alimente bogate în Omega 3
Acizii grași omega 3 ajută pielea să rămână suplă. Somonul, heringul, sardinele sunt toate surse importante de omega 3. Cât privește plantele de care ne putem ajuta, semințele de chia, de in, nucile, algele, semințele de soia – toate surse de omega 3.
- Luați vitamina D!
Este esențială pentru sănătatea pielii. Ea se poate lua de la soare, dar și din suplimentare. Din alimente, se găsește în pâine, cereale, lapte, iaurt.
- Evitați să luați kilograme multe și brusc în sarcină, dar nu numai!
Se va întâmpla ce povesteam mai sus, pielea va fi forțată, iar fibrele de colagen se vor sparge.
- Hidratați-vă, ajutându-vă de creme!
Va ajuta să vă faceți un obicei din acest gest. Alegeți creme simple, din igrediente naturale, uleiuri naturale sau unt de shea.
- Hidratați-vă îndeajuns cu ajutorul lichidelor!
- Alegeți alimente bogate în nutrienți!
Cum zic eu, real food. 🙂 Pentru că e posibil ca vergeturile să apară ca urmare a lipsei de aport de nutrienți în corp. Fiți siguri că includeți mâncare bogată în vitaminele C, D, E, zinc și proteine suficiente. Prea adesea, mesele noastre sunt bogate în glucide cu absorbție rapidă.
Vitamina C este importantă pentru producerea colagenului, iar colagenul, cum ziceam, joacă un rol decisiv pentru elasticitatea și fermitatea pielii noastre.
Zincul este mai puțin cunoscut, dar e un important pentru sănătatea pielii noastre. El reduce inflamația și ajută la procesul de vindecare a rănilor. În alimente îl găsiți în nuci și pește.
- Evitați folosirea steroizilor anabolizanți!
Unii sportivi folosesc acest tip de steroizi, care nu sunt acei corticosteroizi folosiți ca medicație în tratatea unor afecțiuni precum astmul, alergiile, lupusul, artrita și alte boli autoimune și nu numai.
Ei sunt dăunători pentru că strică structura pielii, prin urmare o predispun la vergeturi.
- Evitați ori limitați cremele cu corticosteroizi
Acestea conțin cortizon, care poate slăbi calitatea colagenului din piele și așa să apară vergeturile. Vorbiți cu medicii voștri pentru alternative. Sigur că nu vergeturile sunt cele mai rele efecte ale corticoizilor asupra corpului, însă e corect să menționez aici acest aspect, ca să avem o imagine de ansamblu.
Iată de ce cred eu că vergeturile se previn, adică se pot preveni, dacă suntem informate și vrem să facem ceva în acest sens!
SĂNĂTATE ȘI WELLBEING e rubrica la care găsiți mereu informații interesante pentru voi!