Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cu sutien sau fără? Voi cum credeți că e mai bine?

Vorbeam zilele trecute cu prietenele despre sutiene. Asta în contextul în care avem fete preadolescente ori adolescente. Și dezbăteam subiectul. Nu îmi mai aminteam de când au intrat în viața noastră sutienele cu sârme. Că primele experiențe sunt legate de cele de pânză, simple ori cu broderii. Una dintre ele chiar mi-a spus că a ajuns la o mamografie de urgență. Și sutienele ei, pe care le poartă aproape non stop, au fost incriminate. Din fericire, a fost alarmă falsă. Dar s-a lăsat de sutienele cu balene, cum se zice. Eu le povesteam că de când cu sportul am descoperit bustierele. Altcineva spunea că nu suportă bustierele, că se simte expusă cu ele. Cu sutien sau fără sutien? A rămas o întrebare deschisă, pentru moment.

În ultimii ani, o prietenă bună și-a descoperit un nodul la sân. Apoi s-a operat. A fost ok, din fericire. În online văd zilnic cazuri legate de sănătatea sânilor. Puține dintre noi ne gândim serios la sâni. Doar în perioada în care ne pregătim de alăptare și atât timp cât bebelușul suge. După care, preocuparea pentru sâni se întoarce tot la nivelul esteticului. Să arate bine zona bustului, mai ales vara, în rochii sau în sutiene de baie.

Dar câte dintre noi își verifică sânii periodic? Câte știu cum se verifică și ce se urmărește în timpul verificării? Puține femei se gândesc atunci când își aleg sutinul dacă le ajută pentru sănătatea sânului. Cu sau fără sutien poate fi o abordare nu doar în nuanțe de alb și negru. E vorba despre echilibru, ca în toate.

De pildă, nu e nevoie să purtăm sutien noaptea. Poate doar pentru femeile care lucrează în ture de noapte. Deși cred că și ele ar putea lua în calcul variante. De asemenea, de ce să purtăm sutien acasă? Ok, poate când avem musafiri. Ceea ce nu se întâmplă frecvent și pentru perioade lungi de timp. La fel, pot să înțeleg de ce la sală să susținem sânii mai bine. Dar nu cu sutien, căci de aceea s-au inventat echipamentele de sală. Credeți că femeile atlet poartă sutien la antrenamente sau la competiții?

Cum ziceam, de 9 luni de când am început să merg la sală, am descoperit bustiera. Și pentru că îmi place cum mă simt, mult mai liberă, o port și în restul timpului. E drept, nu mereu. Depinde de ținuta din ziua respectivă. Dar e un mare pas față de mulții ani în care nu am purtat decât sutiene cu sârme. Și am schimbat și stocul de sutiene, cu alte modele, fără sârme. Există în toate magazinele, de la H&M până la altele. Și veți râde, dar e și economie de bani. Sunt mult mai ieftine. La preț de unul din ăla pricopsit și sofisticat.

Mai mult, aleg modele simple, uni, deși colorate. Evit alte țesături, în afară de bumbac. Fără borderii complexe și complicate, care mă iritau. Da, nu e poveste. Și acestea ne pot face rău. Și nu vrea nimeni iritații ori bacterii acumulate după zile întregi în care transpirăm și zona umedă dintre piele și țesături favorizează depozitatea de bacterii nocive pe piele.

Am început să fiu atentă la sâni, din altă perspectivă, dincolo de elasticitate și fermitate. Mă uit la culoare, la pigmentări, la alunițe ori alți nevi asemănători. Verific axilele și posibilele denivelări.

Ce am mai făcut tot pentru sănătate a fost să renunț la roll on-urile cu aluminiu. Ați fi surprinse că nu e atât de greu să facem această mișcare. Magazinele bio online sunt ușor de accesat, dar și în cele convenționale au început să apară variante. Eu iau de la Mega, din colțul bio.

Și ce mai fac de mulți ani e o ecografie bilaterală. Iar anul acesta cred că e cazul să fac și o mamografie. Știu, e vorba de bani aici. Dar bani aruncăm peste tot, pe tot felul de prostii. Câteva sute de lei pe an doar pentru noi cred că sunt o dovadă de responsabilitate. Anul trecut scriam AICI despre cât costă și care sunt cele mai importante investigații medicale pentru femei.

Eu le fac pe toate din grijă, drag și iubire pentru mine. Să știți că nimeni din familia voastră nu o să vă trimită să faceți toate astea. E datoria voastră pentru voi. Dacă aveți fetițe, învățați-le și pe ele să își iubească și să își prețuiască sânii. Și, în general, să se prețuiască pe sine. O femeie nu trebuie să se lase pe sine când vine vorba de sănătate. Mereu vor fi alte priorități: facturi, copii, soț, case și mașini. Dar toate acestea dispar ca importanță în ziua în care ceva se întâmplă cu corpul femeii.

Cu sau fără sutien e o discuție legată de cancerul de sân?

Subiectul e controversat, se pare. Ca orice temă legată de consum. 🙂 Imaginați-vă ce ar fi acum dacă ar apărea un studiu care ar releva răspicat legătura dintre purtarea sutienului și cancerul la sân. Uau! Cu toate acestea, purtatul sutienului peste 12 ore pe zi, dormitul cu el și modelele care susțin strâns sânul frânează fluxul limfei. Când sistemul limfatic nu se poate drena corespunzător din cauza presiunii pusă pe sâni, acesta poate fi un factor care să contribuie la aparția cancerului de sân.

Sânii la maturitate

Când suntem foarte tinere, la pubertate ori adolescență, nu ne gândim la sănătate. Doar că atunci sânii sunt în perioada lor de dezvoltare și țesuturile pieptului la fel. Ligamentele interioare sunt subțirele și au rolul de a suține sânul. Cine să știe toate astea? Mușchii care susțin sânul în timpul dezvoltării acestora încep să se atrofieze pe măsură ce înaintăm în vârstă. Toată această structură intră în declin după 45 de ani. Dar elasticitatea oricum începe să se deterioreze după 20 și ceva de ani. Și asta din cauza obiceiurilor vicioase când vine vorba de sutiene. Odată ce mușchii se atrofiază, din păcate, nu prea se mai poate face mare lucru. Așa că girls, cele care aveți 20 de ani și citiți blogul meu, poate e cazul să vă gândiți la niște bustiere coloarate și drăguțe!

Așadar, care e soluția?

Cine poate să nu poarte sutien deloc și nimic, ar fi cea mai bună opțiune. Libertate! Fără presiune de niciun fel, fără urme, fără niciun risc din acest punct de vedere.

Cine nu, să ia în considerare următoarele:

  • reducerea numărului de ore petrecute fără sutien;
  • echilibru între zilele cu un sutien gen push up și zilele cu bustieră ori cu sutien simplu, fără nicio susținere, din bumbac;
  • alegeți materiale din bumbac organic, prin care să respire pielea;
  • cel mai bine, fără capse și alte accesorii care irită pielea!
  • nu trebuie să vă rămână urme pe piele!

Vă rog să nu uitați că, în mod natural, corpul elimină toxine și prin piele. Așa că orice împiedică această eliminare de toxine poate să contribuie să apariția diverselor probleme de sănătate.

Adaptați-vă alegerile în funcție de perioada vieții!

În sarcină sânii cresc și devin sensibili. Au nevoie de susținere flexibilă și fără presiune. La fel în timpul alăptării. De asemenea, fluctuațiile hormonale determină sânii să își modifice volumul. De aceea, un sutien care să fie elastic, din material bun, ajută sânii să fie în permanență liberi și să se adapteze. Plus ajută partea de detox și funcționarea limfei în mod corespunzător. Deci, nu vă stresați că sânii nu stau fără mișcare! Asta e ideea, de fapt, să se miște într-un cadru fix, ca să permită toate cele de mai sus.

Și acum, sper că nu sunteți atât de pudice încât să nu spuneți și părerea voastră pe subiect! 🙂

Cu sau fără sutien?

Start discuție: cum procedați voi și, mai ales, de unde vă cumpărați sutiene sănătoase?

Un răspuns la “Cu sutien sau fără? Voi cum credeți că e mai bine?”

Minunat articol. Felicitări.
Chiar de mult nu am citit un articol așa deschis.
Și eu prefer sutiene fără susținere,bustierele.. din bumbac. Acasa stau fără sutien, mă simt mai bine așa.
Am avut unele probleme din cauza unui sutien cu susținere, sarma a ieșit și m-a înțepat în sân.
De atunci evit sutiene cu susținere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.