Curând, împlinesc 3 ani de când port aparat dentar sus. Voi începe să mă simt ofensată dacă mai primesc întrebări legate de cât costă un aparat dentar. Nu mă întreabă nimeni cum mă mai simt, dacă mă doare ceva, dacă mai rezist nervos să stau cu bracketii pe dinți, dacă am primit ce mi-am dorit și era nevoie. Nu, toată lumea e interesată de bani. Mai mult, primesc mesaje subliminale legate de faptul că am făcut asta de moft, nu îmi trebuia și trebuia să intru și eu în rândul lumii, să pot aparat dentar fix. Vă anunț pe această cale că nu e cea mai cool experiență a vieții, mai ales pentru o pofticioasă ca mine. Nici măcar nu pot mușca dintr-un sendviș cu pâine crocantă, e sport periculos să visez la migdale, iar de chestii lipicioase nici nu mă pot atinge, dacă nu pot clăti imediat. Azi am fost la un eveniment și am savurat o smochină cu niște mișcări care să nu îmi compromită partea frontală. Nu de alta, dar făceam și ceva fotografii și nu e chiar fancy să ai între dinți urme de mâncare. Așadar, partea legată de bani se află printre ultimele probleme pe lista mea. Nu pentru că mă dau afară din casă, ci pentru că, uneori, banii nu trebuie să fie cel mai important criteriu după care să alegi unele lucruri, mai ales servicii medicale. Să vă explic.
Atenție – aparatul dentar nu e aparat de ras!
Aparatul dentar nu este un obiect care odată cumpărat să nu mai fie manevrat de către nimeni, decât de cumpărător. Nu e un device electronic pe care îl cumperi, te bucuri de ofertă și apoi te descurci tu acasă cu tutoriale de pe net. Și, oricum, te mai consulți cu prietenii și tot ajungi să îl folosești cum trebuie. Avem tendința să abordăm costul legat de tratamente precum pe cele de obiecte de larg consum.
Schimbă perspectiva! Cât costă un aparat dentar vs. cum găsesc medicul cu cea mai mare experiență și expertiză care să mă trateze
În realitate, un cost mic la început, poate însemna mult timp și mulți bani ulterior. Dacă te treatează un medic cu mai puțină experiență, probabilitatea de eroare este destul de mare. Nu spun că medicii la început de carieră nu sunt profesioniști buni. Spun doar că, de la caz la caz, e posibil ca un profesionist să nu fi apucat să treacă prin toate experiențele de care e nevoie ca să poată trata anumite cazuri. Păstrând proporțiile, nici eu nu știam mai nimic despre profesia mea în primii 2 ani, să zic. Odată cu experiența, am început să anticipez probleme, crize, să fac scenarii etc. De aceea, oamenii cu experiență sunt plătiți mai mult. E valabil în orice profesie. Dar aici e medicină. E vorba de sănătatea mea. Vreau să mă trateze profesionistul cu experiența cea mai mare.
Așadar, depinde foarte mult de măiestria, priceperea, deci experiența și expertiza medicului ortodont de cum va evolua tratamentul până la final. Adică toate acele activări periodice pe care medicul le va face, dar și recomandările de purtare și igienă pe care i le comunică pacientului. La final, tratamentul va trebui completat cu o contenție, care este unul dintre cele mai importante aspecte. Nu de multe ori, a survenit recidiva din lipsa comunicării acestor aspecte pacienților. Și sunt medici care nu comunică pacientului că e nevoie de contenție. Puteți să mă contraziceți, eu am trecut printr-o astfel de experiență, am mai purtat și aparate mobile în copilarie.
Cât costă un aparat dentar – eșalonarea plăților?
Cu ceva timp în urmă, când tehnologia permitea doar anumite tipuri de apare dentare și când abia apăruseră pe piață, acestea erau un lux pentru pacienți. În zilele noastre însă, tehnica a evoluat foarte mult și sunt multe opțiuni pentru pacienți. În continuare, cele mai noi (inovațiile) pot fi mai scumpe, în timp ce celelalte pot fi produse la costuri decente, deci sunt mai accesibile și pentru pacienți.
Astăzi, fiecare clinică are (sau ar trebui să aibă) un sistem de plată eșalonată a aparatelor dentare. Adică să putem plăti în rate aparatul dentar. Ceea ce nu e puțin lucru. De la 2 la 4 rate, în funcție de cum agreați, ca să nu mai fie o plată mare de făcut o singură dată.
Pentru mine a fost important, pentru că în același an am plătit și aparatele mele și ale fiicei mele.
Nu doar costul aparetelor e important, ci și costurile ulterioare. Știți care sunt acestea?
- Costurile din etapa preliminară, de diagnostic: prima consultație, modelele care vi se vor lua, radiografiile sau tomografia pe care e nevoie să o faceți, fotografii și măsurători;
- Costurile aparatelor și ale montării acestuia – de regulă, sunt cam 80% din costul total de tratament și cuprind aparatele dentare propriu zise, dar și montarea lor pe arcade (în cazul aparatelor colate pe dinții pacienților). Montarea este o operațiune foarte importantă și depinde doar de experiența medicului ca ea să se facă foarte bine, așa încât bracketii să acționeze cum e nevoie asupra deplasării dinților. În această perioadă poate e nevoie de instalarea unor mini implanturi, pentru o perioadă de timp temporară. Costurile acestora nu sunt de neglijat. Sau poate e nevoie de o intervenție chirurgicală ortognată, al cărei cost trebuie luat în considerare. Sau poate pacientul are nevoie de un menținător pentru anumite spații;
- Costurile post montare aparat dentar – controalele și intervențiile lunare vor avea și ele costuri;
- Costurile de la demontarea aparatului dentar – la finalul tratamentului dentar, pacientului i se recomandă gutiere pentru purtat și eventual aparat de contenție. Pentru ca rezultatele să fie menținute pe termen lung.
- Costuri de îndepărtare punți și extracții unde este cazul;
- Costuri pentru lucrări protetice post tratament (lucrări acolo unde au fost îndepărtate punțile).
Și, totuși, cât costă un aparat dentar?
Veți găsi pe multe site-uri trecute prețuri. Acum sper că știți cum să vă raportați la ele. Mai zic o dată, informația poate fi incompletă. Nu din rea voință, ci pentru că variabilele sunt prea multe.
Unde merg eu, costurile sunt așa: consultația primară a fost 100 lei, amprentele dentare si modelele de studiu 60 de lei fiecare, interpretare radiografii și plan de tratament 100 lei. Nu mai știu cât am plătit extracțiile (cam 150 lei/măsea). Sunt tipuri de tratamente ortodontice când nu mai sunt necesare extracții. Aparatele mobile sunt acum între 1600-2000 lei/arcadă, iar cele fixe între 3000-5000 lei/arcadă. Acum 3 ani eu am plătit 3.000 lei pentru aparatele mobile ale Teodorei. Între timp, ea a finalizat acea etapă și poartă acum noaptea sistemul Myobrace, pe care am plătit în iunie 1500 lei. Eu am purtat pe ambele arcade brakets ceramici – 6.400 lei în total, am plătit consultația lunară 300 lei cât am purtat pe ambele arcade aparatele (am 2 ani), acum plătesc doar 100 lei (port doar sus), costurile pentru contenție sunt de 750 lei per arcadă. Și, la finalizarea tratamentului, am 2 lucrări de făcut.
Dar mai sunt aparatele linguale, precum și cele invizibile Invisalign, care necesită colaborare cu laboratoare specializate și al căror cost este între 2000- 5000 euro, în funcție de complexitatea tratamentului. Pentru fiecare, e nevoie de consultații periodice, de stabilit frecvența împreună cu medicul vostru.
Recomandare
După prima consultație, de evaluare și măsurători, cereți medicului planul de tratament cu etapele lui, în scris, precum și estimatul de cost. Luați în calcul la estimatul total 10-15%, dar și la durată, care se poate prelungi. De aici și costurile în plus, doar de la consultații și cresc semnificativ.
Deci, cât costă un aparat dentar? 🙂 Dincolo era mai ieftin? 🙂
Vă invit să urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING, de pe blog! Să fie cu sănătate, că e mai bună decât toate!