Anul trecut a fost un an cu multe schimbări în viața noastră, în bine. Deși am muncit mult, am reușit să ne mobilizăm și pentru a face câțiva pași pe calea unui trai mai simplu, responsabil și sănătos. Da, eu un struggle continuu, nu e ușor și nici simplu. Dar adevărul este că trebuie să facem ceva. Pentru fetele noastre, dar și pentru noi, care nu mai avem chiar 20 de ani. (Nici n-aș mai vrea, dar chiar și așa). Ideea e că sunt foarte puține modele pentru ele, către deloc. Presiunea e mare pentru noi, dar și responsabilitatea. Am mai spus asta, dar dacă tata aruncă pe jos ambalaje pe stradă, așa va face și ăla mic. Dacă mama nu se va demachia seara, așa va face și fie-sa.
Anul trecut a fost anul în care am făcut sport constant tot anul. A fost o provocare, pe care am și documentat-o aproape integral în proiectul angajament ”Jurnal de începător la sală”. N-a fost simplu, au fost și vacanțe, m-am mai și îmbolnăvit, a fost și instructorul în vacanță, au fost clase de yoga și pilates seara, a venit toamna cu provocările ei: grădinița și școala. Ideea de bază însă a fost: nu mă las, orice antrenament e mai bun decât niciun antrenament.
Dar dincolo de provocarea mea cu mine, ce a fost și mai bine a fost faptul că am mobilizat-o și pe mama în direcția mișcării. Am scos-o din sedentarism și, sper eu, din consumul constant de zahăr. Mai mult, soțul a început să își monitorizeze și el pașii și să facă acasă exerciții zilnic. Sunt cititoare care îmi scriu că s-au apucat de mișcare odată cu mine.
2019 a fost anul în care am început să cântăresc mai bine bugetele, așa încât mi-am dat seama unde se duc banii când se duc și dacă se duc asumat sau nu. Așa că, la finalul anului, am luat multe decizii legate de bugetul familiei, pe baza excelului de monitorizare zilnică.
A fost anul în care ne-am propus să fim mai atenți la cantitatea de mâncare pe care aruncăm. Căci da, cumpăram mult și aruncam câteodată, ceea ce înseamnă risipă. Iar risipa nu este o valoare pentru noi și apăruse ca urmare a lipsei planificării programului cu sârguință. Uneori e mai rentabil să mănânci niște mese în oraș, decât să gătești prea mult acasă și să nu mănânce nimeni.
În același ton, ne-am uitat mai bine la facturi și, cel puțin în ceea ce privește gazul, am făcut un plan legat de optimizare: am redus temperatura de zi și de noapte, căci oricum ziua nu prea era nimeni acasă, iar noaptea nu e indicată o temperatură ridicată în cameră. Mai avem oricum de lucru pe partea asta. Însă costurile au scăzut considerabil.
Legat de mâncare, folosim mult caserolele de sticlă de la Ikea pentru a depozita cantități de mâncare ce nu are rost să stea în oale în frigider. Ocupă prea mult spațiu, plus că nu sunt așa închise etanș în oale, precum în caserole. Atenție, de sticlă, nu de plastic.
Am început să creștem pătrunjel. 🙂 Poate vi se pare amuzant, dar să pui în mâncare pătrunjel din grădina proprie e chiar un sentiment grozav!
Pentru reducerea consumului de apă la bucătărie mașina de spălat vase rulz. Continui să cred că e cea mai bună investiție în acest sens: economisește timp, apă, detergent, energie electrică.
În același sens, pastilele de detergent pe care le folosim sunt bio, de la Seventh Generation, pe care le luăm ușor din Mega.
Nu mai cumpărăm apă la pet. Am achiziționat 2 căni cu filtru și viața noastră e total diferită. Apa are un super gust, parcă ar fi de fântână, iar noi nu mai cărăm baxuri. Plus, nu mai văd plasticul ăla cum se strânge în gunoi.
Am înlocuit sacii de gunoi cu saci din materiale reciclabile. Care să știți că nu sunt cu mult mai scumpi, cred că e vorba de 1 leu diferență.
A fost anul în care am suplimentat cum se cuvine prin suplimente de calitate: de la vitamina C, la D, la complex de B-uri și magneziu. S-a simțit în tonus și rezistență. De asemenea, suplimentul de fibre ne-a ajutat mult, pentru confort digestiv.
Somnul de până în ora 22.30 mi-a dat altă energie și alt tonus în timpul zilei. S-a impus, pentru că în fiecare dimineață ne trezim la 6, uneori și mai devreme. Încă mai am de lucru să nu mă mai trezesc noaptea.
Am revizuit câteva produse de îngrijire a corpului, dat fiind câteva probleme de sănătate. Așa că am trecut pe variante organice și fără aluminiu pentru creme de față, demachiant, cremă de ochi, deo roll on, săpun, gel duș, șampon, pastă dinți.
În aceeași ordine de idei, ne-am uitat mai bine la produsele de curățenie. Am povestit că încă din sarcina cu Măriuca, de acum 4 ani, am început să le înlocuim cu variante bio, certificate, cu ingrediente din plante și uleiuri. Mai avem de lucru și aici, dar simt că am făcut progrese importante. La fel, prețurile nu sunt foarte mare față de produsele convenționale.
N-am mai cumpărat atât de multe haine și, mai ales, am ales producători/designeri români pentru multe dintre ținutele dorite de mine. Multe dintre hainele noi, pe care nu le-am îmbrăcat deloc sau foarte puțin, au mers către grupul Nu mai port, de pe Facebook, unde le-am vândut la prețuri bune și pentru cine le-a cumpărat, dar și pentru mine. Altele, au fost donate copiilor și femeilor mai puțin norocoase decât mine.
Zilnic facem exerciții de stretching, minim 30 de minute.
Covoarele din casă sunt doar din lână, obiectele de mobilier din lemn, șervetele din țesături de bumbac și tot așa.
Ce ne mai dorim să facem anul acesta:
- căutăm un filtru de aer – e important ca aerul pe care îl respirăm în casă să nu fie atât de poluat precum cel de afară, mai ales că și dormim acasă un număr important de ore;
- vom chema un expert să ne repare geamurile, am simțit locuri pe unde se pierde căldura, ceea ce înseamnă tot consum ridicat de gaz;
- voi începe să studiez partea de make-up cu produse organice, mai ales că am și un copil care începe să fie interesat de machiaj, iar expunerea fetelor la pubertate la asemenea produse este una dintre cele mai bune idei;
- în aceeași idee, studiez absorbantele din materiale organice, pentru mine și pentru ele;
- să introducem cât mai multe superfoods/super alimente în alimentația noastră (de la avocado, la cartofi dulci și ceai verde, la fructe de pădure și multe legume cu fructe verzi, cât mai diversificate, până la kale, cătină, ghimbir, polen crud, semințe de cânepă, spirulină, pudra de maca etc);
- să evităm ambalajele din plastic cât de mult putem, de la caserole la folii și alte punguțe. E de lucru aici și nu e ușor, știu că e un proces de durată, mai ales că suntem mulți, că bunicii sunt activi în viața noastră și e mai greu acolo;
- căutăm idei prin care să mai reducem consumul de apă la baie, dar totuși să fim fresh mereu. Ce vreau să spun e că fetele noastre se bălăcesc continuu și nu știm cum să le oprim;
- să evităm cât mai mult contactul cu bonurile de casă, care conțin una dintre cele mai mari cantități de BPA din produsele pe care le folosim în mod curent;
- să ne găsim niște surse – ferme de legume, fructe, carne și ouă, crescute cât mai natural, fără pesticide și fără antibiotice;
- să evităm cât mai mult oamenii toxici din viața noastră, discuțiile toxice și gândurile toxice.
De ce toate aceste schimbări în viața noastră
Cum spuneam la început de articol, avem o răspundere pentru cum le educăm pe fete. În lumea aceasta lipsită de limite, valori și repere, părinții ar trebui să rămână drepți, ca să le fie îndrumători până devin adulți. Apoi, e vorba despre responsabilitatea noastră față de mediu și planetă, oricât de departe ar părea toate acestea. Dar e vorba de pământul pe care trăim.
Mai mult, ele sunt fete, iar toate chimicalele prezente în produsele de zi cu zi, fie că sunt de mâncare sau produse de îngrijire, sunt posibile cauze pentru dereglările hormonale (vine adolescența acuși). De altfel, ele se numesc xenoestrogeni și afectează funcționarea suprarenalelor, tiroidei, cantitatea de testosteron din corp și, mai ales, echilibrul fragil dintre estrogen și progesteron. Se mai numesc și perturbatori endocrini (fac parte din această categorie). Da, știu, sună foarte medical și complicat, dar vă asigur că avem nevoie să ne documentăm pe aceste teme, mai ales noi, femeile. Totul în viața noastră e influențat de hormoni, de la dorința de a-i arunca găleata de gunoi soțului în cap, până la emoțiile de la birou și numărul de kilograme. Și totul influențează hormonii, de la ce mâncăm și ce au mâncat alte animale înaintea noastră, până la ce haine punem pe noi și ce creme aplicăm pe corp. Long story, vom reveni asupra ei.
Așadar, voi ce schimbări ați făcut până acum și ce sunteți dispuse să mai faceți în continuare? Pe voi ce vă motivează?
Un răspuns la “Ce schimbări am făcut în ultimele luni în viața noastră. Mic tratat de wellbeing familial”
[…] cu bebelușa, când nu știam cum să o îngrijesc. Copiii nu se nasc cu manuale de utilizare, iar femeile nu se nasc cu instinct de mamă, ci devin mame crescând propriii copii. Odată cu grija pentru copil, apar și întrebările: […]