Toate lumea caută rețete zilele acestea, mai ales că vrem să înmulțim banii și mâncarea. Așa că nu ne mai permitem nici să aruncăm și nici să mâncăm orice, la întâmplare. Desertul rămâne pe lista bucuriilor noastre și, mai mult decât oricând, ideile de rețete pentru desert sănătos sunt la mare căutare. Așa că vă prezint și eu topul meu de 5 astfel de idei. Nu sunt (toate) de post, dar pot fi adaptate. Cine nu vrea niște clătite simple ori o budincă ușor de făcut sau niște batoane de ciocolată? Ori chiar ciocolată de casă? Abia aștept să îmi spuneți feedbackul vostru!
1. Clătite cu secară și afine
Acestea sunt cele mai simple clătite pe care cineva le-a făcut vreodată și vă rog să mă credeți că și eu fug de rețetele complicate. Nu îmi place să stau mult timp în bucătărie și cei care mă cunosc bine știu asta. Dar clătitele acestea au ieșit imediat.
- făină albă – 200 gr.;
- făină de secară – 125 gr.;
- praf de copt – 1 și 1/2 linguriță;
- bicarbonat – 1 1/2 linguriță;
- sare – 1/4 linguriță;
- ouă – 2 bucăți;
- lapte bătut – 625 ml;
- ulei de rapiță – 2 linguri și 2 lingurițe;
- afine (proaspete ori congelate) – 125 gr.
Se amestecă într-un castron făina, cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. În alt castron, mai mic, se bat ouăle cu laptele bătut și cele 2 linguri de ulei până se omogenizează. Compoziția lichidă se toarnă peste cea uscată și se amestecă ușor, după care se încorporează afinele.
Se încinge la foc mediu o tigaie antiaderentă și se unge cu 2 lingurițe de ulei. Șe șterge excesul de ulei cu un prosop de hârtie. Se toarnă aluat în tigaie cam 70 ml. Se prăjesc clătitele până se rumesc pe fund și fac bășici la suprafață. Apoi se întorc și se repetă operațiunea pe cealaltă parte.
Atât! Serios, sunt o minune gustoasă!
Puteți folosi orice comabinație de făină doriți.
Afinele sunt minunate pentru că sunt sursă de antioxidanți, care ajută la îmbunătățirea memoriei. Sunt bogate în flavonoide, care mențin sănătatea inimii și sunt bogate în fibre și sărace în calorii.
2. Budincă de chia și căpșune (sau alt fruct)
Ingrediente pentru 4 pahare budincă:
- 8 linguri pline de semințe de chia
- 600 ml de lapte – după preferințe și credințe
- 2 portocale
Pentru topping:
- 400 gr. căpșuni congelate
- 400 ml lapte – la fel ca mai sus
- 120 gr. căpșune
Pentru budincă: puneți câte 2 linguri pline de semințe de chia în 4 pahare, amestecați-le cu câte 150 ml de lapte și lăsați-le peste noapte în frigider, să se înmoaie. După 15 și respectiv 30 de minute, amestecați-le, pentru a evita formarea cocoloașelor.
Pentru topping: curățați portocalele de coajă și tăiați-le mărunt. Într-un blender, puneți-le împreună cu laptele și căpșunele, până când amestecul devine lichid. Distribuiți amestecul peste budincă.
La final decorați cu cășune tăiate în jumătate. Se servește imediat.
Este o rețetă pentru oameni grăbiți, poate fi luată pe drum către școală și serviciu, într-un recipient de sticlă.
Semințele de chia sunt un adevărat superaliment. Mayașii și aztecii foloseau aceste semințe atât ca aliment, cât și ca medicament.
3. Crumble din ce ai prin bucătărie
Cred că voi deschide serialul ”Frăția ovăzului”, căci de la o vreme ovăzul e noul grâu pentru mine. Dar ideea e că acest crumble e desertul acela care nu e nici plăcintă și nici porridge și care cald e grozav, cu un iaurt rece alături. Și, mai ales, care e ușor de făcut, cu ce ingrediente ai prin casă. Eu le-am făcut cu următoarele:
Ingrediente:
- 1 cană fulgi de ovăz;
- 1 cană fulgi de migdale;
- 1 ceașcă ulei cocos;
- 1 ceașcă stafide hidratate;
- praf de scorțișoară;
- 6 mere curățate de coajă și tăiate cubulețe (pot fi și pere ori gutui).
Mod de preparare: se amestecă fulgii de ovăz, migdale și uleiul de cocos cu praful de scorți, într-un bol. Separat, stafidele hidratate se amestecă cu bucățile de mere.
În vasul de sticlă pentru cuptor se pune amestecul de mere cu stafide, după ce s-a uns vasul de sticlă cu ulei de cocos. Peste amestec se toarnă compoziția de ovăz și se nivelează ușor.
Se lasă la cuptorul setat pe 190 grade pentru cam 30 minute. Se consumă cald sau rece, simplu sau ceva alături. Noi am ales iaurtul și așa fetele au mâncat o gustare delicioasă.
4. Batoane de ovăz cu cicolată neagră
Chiar dacă are ciocolată, printre ideile de rețete pentru desert sănătos de casă sunt și batoanele de ovăz. Dacă sunteți alergici la nuci, puteți folosi fructe uscate – goji sau merișoare (fără adaos de zahăr). Cât despre ovăz, numai de bine: sursă excelentă de zinc, fier și magneziu, de antioxidanți benefici pentru sănătatea aparatului cardiovascular.
Îmi pare rău doar că n-am fotografii să vă arăt, nu s-a mai gândit nimeni la alții când a mâncat…tot. 🙂
Ingrediente pentru 24 de batoane:
- 2 lingurițe + 185 gr. unt nesărat;
- 125 gr. miez de nucă;
- 125 gr. făină albă;
- 125 gr. făină integrală de grâu;
- 90 gr. fulgi ovăz;
- 1 și 1/2 linguriță praf de copt;
- 1/2 linguriță sare;
- 280 gr. zahăr brun;
- 3 ouă mari;
- 1 lingură esență vanilie;
- 185 gr. ciocolată neagră tocată.
Mod de preparare:
Se încălzește cuptorul la 180 grade.
Pe o tavă de copt tapetată cu folie de aluminiu se trec 2 lingurițe de unt. Pe o altă tavă se pun nucile la copt, timp de 10 minute, pe un strat, până se rumenesc ușor. Se scot din cuptor, se răcesc, se toacă mare și apoi se lasă deoparte.
Într-un castron mare se amestecă cele 2 tipuri de făină, fulgii de ovăz, praful de copt și sarea: Se dau deoparte.
Într-un alt castron mare sau în vasul unui mixer electric se bat spumă untul cu zahărul brun. Se încorporează ouăle pe rând și vanilia.
Se răstoarnă amestecul uscat peste cel lichid și se amestecă atent, cu o lingură de lemn, sau la mixer electric cu viteză mică, până se omogenizează. Se încorporează ciocolată ciocolata și nucile.
Se toarnă aluatul în tava de copt tapetată și se distribuie uniform. Se coach până se rumenește. Se verifică așa: dacă introduci în centru un bețișor de lemn, acesta rămâne cu mici firimituri umede lipite de el, pentru cca 35 minute. Se va răci în tavă, apoi se apucă de capete folia și se scoate pe un tocător aluatul. Se taie în 24 de batoane.
Se poate servi imediat și se depozitează restul într-un recipient închis ermetic, unde rezistă cam 3 zile, la temperatura camerei. Asta dacă rezistați voi departe de ele! 🙂
Totuși, nu uitați că are și zahăr și ciocolată și nuci, deci calorii și grăsimi destul de multe. Per baton sunt cam 220 calorii, deci nu puțin.
5. Ciocolată de casă
Eu îi mai zic și ciocolată falsă și poate fi făcută în 3 moduri:
Cel mai simplu cu amestec între ingredientele:
- 16 linguri rase cu pudră de roșcove;
- 4 linguri apă;
- 8 linguri ulei de cocos;
- 4 linguri miere de salcâm.
Mod de preparare: se fac bombonele micuțe în palmă, care se dau ori pin fulgi de migdale, ori principale fulgi de cocos, ori se lasă așa și pun la frigider. Se lasă peste noapte și se consumă ca atare, cu măsură.
Ori se adaugă și o banană și se înlocuiește carobul cu cacao. Mmmm. La fel restul.
Ori se adaugă și 1/2 avocado și banană și restul. Nu se mai dă prin nimic, se consumă ca atare, cu lingurița.
La fel, fără foto, n-a fost timp de frivolități. 🙂
Bonus
Știți rețeta de budincă de tapioca cu fructe? O găsiți aici.
Dar rețeta de fursecuri de ovăz, cele mai simple ever, pe care le face pe de rost și fetița mea cea mare? Aici este.
Ingredientele pentru rețete desert sănătos
În perioada aceasta, e bine să ieșiti cât mai rar la cumpărături. De aceea, cea mai bună variantă pentru tipul acesta de ingrediente e să comandăm online ingredientele de rețete pentru desert sănătos . Cele de unde comand eu sunt:
Nu e musai să luați fructe proaspete, ci puteți înlocui cu cele congelate, unde se poate: căpșune, afine, fructe de pădure.
Vă doresc poftă bună! 🙂
Aștept foto cu ideile voastre de rețete pentru desert sănătos și simplu de făcut, ok?