Sunt direct interesată de tratamentele de estetică dentară, căci anul acesta am finalizat tratamentul ortodontic. În prezent, lucrez împreună cu medicul dentist la lucrările protetice și mă interesează, evident, albirea dentară, ca procedură finală cu care să închei toată partea legată de sănătatea și estetica dinților mei. Mereu am zis că dincolo de tratamente faciale și ale părului, machiaj sau estetica feței, tot ce ține de dinți e mai important. Un zâmbet sănătos și bine definit va pune în valoare tot chipul, chiar dacă restul nu e așa bine pus la punct mereu. Pe câtă vreme, invers, mie, personal, mi se pare un pic nelalocul lui. Adică e ca și cum ne-am ocupa de acoperișul casei, iar fundația e complet ignorată.
Pentru detalii despre albirea dentară, am rugat-o pe dna. dr Anca Oltean, medicul meu, la care am urmat tratamentul ortodontic cu aparate dentare fixe, să îmi răspundă la câteva întrebări, mai ales că circulă ceva mituri legate de această procedură. Așa că am obținut un interviu complet și complex pe temă, de care sper să vă folosiți din plin! 🙂
-
Este albirea dentară indicată pentru toate persoanele care doresc să aibă dinții mai albi și mai frumoși? Există și persoane care nu pot să beneficieze de un tratament de albire, din diferite cauze de sănătate orală și nu numai?
În general, albirea dentară este indicată după vârstă de 20 ani, la persoanele care doresc să-și îmbunătățească aspectul estetic al dinților, prin deschiderea nuanței smalțului dentar. Există și contraindicații, desigur, iar aici intră gravidele, care nu pot beneficia de această tehnică în perioada sarcinii și alăptării și persoanele care au multiple obturații (plombe) sau coroane la nivelul dinților frontali, deoarece substanță de albire nu acționează pe materialul compozit.
-
Prin ce proceduri se poate realiza, cât durează pentru o singură ședință și de câte ședințe e nevoie pentru o albire de durată?
Albirea dentară se poate face acasă sau în cabinetul dentar.
Acasă se poate realiza în gutiere confecționate special la cabinet după amprentele arcadelor dentare sau există un pachet de albire pe care pacientul și-l poate cumpără din farmacie (sau comandă online) și care conține gutiere impregnate cu substanță de albire, ce pot fi mulate pe dinți și purtate pe timpul nopții sau câteva ore.
Cea mai sigură rămâne totuși albirea făcută în cabinet, fie cu lămpi speciale cu utraviolete fie cu laser. Albirea cu laser are rezultate mai bune în timp și implică mai puțină sensibiltate dentară după ce se realizează procedeul.
-
Cât e de dureroasă procedura?
Procedura în sine nu implică durere, însă după albire poate apărea sensibilitatea dentară, în special la variațiile termice, de aceea se aplică un gel desensibilizant după îndepărtarea gelului de albire.
-
Cât timp durează efectul ei și cum poate fi menținut de către pacienți?
Dacă pacientul respectă normele de igienă dentară și nu este fumător sau nu consumă excesiv cafea sau alte alimente care pot afecta culoarea smalțului dentar, efectul de albire poate fi menținut destul de mult timp, 6 luni – 1 an. În acest timp, se poate indică efectuarea unor periaje profesionale și aplicarea de geluri fluorurate la anumite intervale de timp, care să mențină rezultatul albirii.
-
Sunt contraindicații pentru persoanele care au urmat tratamente de albire: nu au voie să mănânce și să bea anumite alimente, trebuie să urmeze un protocol de îngrijire a dinților diferit de cele standard?
Sunt anumite indicații care țin de alimentație, in special consumul de cafea, tutun, vin roșu, condimente (cury, turmeric) care pot afecta rezultatul albirii pe termen lung.
-
Se pot albi doar câțiva dinți, dacă să zicem există situația în care aceștia și-au schimbat culoarea din diferite cauze, de-a lungul timpului?
Dinții care au fost devitalizați (li s-a extirpat pulpa dentară) din varii motive, fie că au suferit procese carioase, fie traumatisme dentare care au implicat afectarea pachetului vasculo-nervos, suferă modificări de culoare și capătă un aspect opac, negricios, evident mai ales la dinții frontali. În aceste cazuri, se poate efectua un procedeu de albire internă, adică gelul se aplică în interiorul coroanei dentare, după ce a fost sigilat canalul dentar, și acționează prin albirea canaliculelor dentinare. Se obține o nuanță mai deschisă, însă dintele nu atinge nuanța unui dinte vital, sănătos.
-
Cât de albi vor fi dinții după un tratament complet?
Depinde de cât de mult dorește pacientul să își deschidă nuanța smalțului. Dacă se face albirea în cabinet, se pot face două aplicări succesive cu gel de albire până când se obține nuanța dorită. Se poate deschide nuanța smalțului și până la 8 tonuri.
-
De la ce vârstă ne putem gândi la tratament de albire?
Doar la vârsta adultă, în nici un caz până la 18-20 ani, pentru că pe dinții tineri, care au canalicule dentinare largi, cu camera pulpară voluminoasă, aplicarea gelurilor de albire poate duce la o sensibilitate acentuată.
-
Există riscuri pentru pacienți, asociate cu tratamentul de albire? Le putem elimina cumva?
Dacă este făcută corect, nu există riscuri.
-
Cât de des putem efectua un tratament de albire?
Este un procedeu care presupune o ușoară demineralizare a smalțului, deci nu este indicat să se efectueze foarte des. Oricum trebuie să treacă cel puțin câteva luni, 1 an, între două proceduri de albire.
-
Ce ne puteți spune despre costurile acestei proceduri?
Costul este diferit în funcție de procedura aleasă. Cele mai ieftine sunt albirile făcute acasă cu chituri prefabricate. Desigur că tehnicile din cabinet sunt mai scumpe însă sunt și mai predictibile și au durata mai mare în timp.
Despre estetica dentară – cele mai importante idei
-
Ce este estetica dentară și ce tratamente cuprinde ea?
Termenul de estetică dentară definește un concept care vizează îmbunătățirea aspectului dinților frontali în ansamblul lor: culoare, mărime, formă, așezarea lor pe linia surâsului, încadrarea în aspetul general al feței, astfel încât să redea armonia facială.
-
Care este cea solicitată procedură de estetică dentară de către pacienți?
Pentru că specializarea mea este ortodonția, simplă aliniere dentară este considerată una din tehnicile de estetică dentară. Sunt situații în care înghesuirea dinților frontali nu permite modificări de formă sau culoare decât după ce aceștia au fost aliniați. Sunt situații când pacienții doresc să mascheze un zâmbet gingival și atunci trebuie schimbată poziția incisivilor pe linia surâsului, astfel încât ei să poată fi altfel încadrați în armonia facială. Sau incisivii sunt foarte puțin vizibili în timpul surâsului și necesită coborârea lor, astfel încât să poată fi restructurată armonia facială. Toate aceste modificări pot fi simulate pe calculator cu ajutorul unor programe speciale, de tipul digital smile design, prin care se modifică forma și aranjarea dinților superiori, astfel încât pacientul își poate face o părere despre cum poate arata noul zâmbet.
În general, fațetele dentare sunt cele mai solicitate, fie că sunt din compozit, fie din ceramică. Fie că sunt no-prep sau cu minimă șlefuire, înainte de a prepara dinții se face un mock-up din material compozit care ajută pacientul să-și poată face o părere reală despre cum se va schimba aspectul surâsului.
-
Ce procent din pacienții dvs, care solicită tratamente ortodontice, solicită și tratamente de estetică dentară?
Pacienții adulți își doresc îmbunătățirea aspectului dinților la sfârșitul tratamentului ortodontic, fie prin fațete fie prin coroane integral ceramice. La adolescenți, fațetele sunt indicate în cazul în care dinții frontali au suferit traumatisme cu fracturi coronare care implică restaurarea lor.
-
Sunt fațetele dentare o soluție și pentru copiii care au suferit traumatisme dentare și au dinții fracturați? Dacă da, de la ce vârstă sunt ele potrivite?
Tratamentul fracturilor dentare este diferit în funcție de vârstă la care a avut loc și de gradul de afectare al structurilor dentare. Dacă dintele a fost fracturat în copilărie și a afectat doar smalțul sau dentina, atunci se impune restaurarea lui prin procedee minim invazive (materiale compozite) pentru refacerea integrității coronare și pastratrea vitalității, astfel încât să poată fi refăcut estetic la o vârstă matură prin restaurare cu fațetă ceramică.
Dacă traumatismul a afectat camera pulpară, iar dintele a fost devitalizat la o vârstă imatură, se impun măsuri de conservare a rădăcinii astfel încât să poată fi refăcută integritatea prin coroane ceramice la o vârstă matură.
-
De ce ați ales estetica dentară ca specializare?
Ortodonția, în general, și estetica dentară, în particular, sunt specializări care te scot din zona de rutină, îți oferă noi provocări pe măsură ce capeți experiență, cu atât mai mult cu cât și tehnicile noi, inovatoare, deschid mereu alte posibilități de abordare pentru soluționarea cu un înalt grad de satisfacție din punct de vedere estetic atât pentru pacient cât și pentru medic.
dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială și are experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), 2 dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro ori pe pagina de Facebook. Pentru programări, puteți să îi scrieți la adresa [email protected] ori să o sunați la nr. 0723.501.202
2 răspunsuri la “Vreau să îmi programez un tratament de albire dentară. Iată ce am aflat!”
Bună ziua, am 23de ani și ma numesc Mihaela. As dorii tare mult sa întreb dacă știți un dentist bun la care pot sa merg, va citesc pagina și am încredere ca ma veți ajuta. O zi buna!
V-as recomanda medicul meu, insa stiu ca in perioada pandemiei nu mai ia clienti noi…Imi pare tare rau.
Scrieti-mi pe Facebook, caci mai am o idee, doar ca tb sa intreb.