Unii specialisti considera ca o parte dintre fricile pe care oamenii le au sunt ancestrale, oamenii nascandu-se cu ele, insa cealalta parte este invatata. Teama de stomatolog se numara printre aceste frici invatate. Pentru ca nu este nevoie neaparat de cuvinte pentru a invata ceva, aceasta teama este invatata din copilarie, inainte chiar sa apara primul dintisor.
Psihologii spun ca toate emotiile si atitudinile parintilor se transmit si copiilor. La fel se intampla si cu atitudinea in ceea ce priveste stomatologul. Daca parintii au avut o experienta neplacuta cand au fost la stomatolog, trebuie sa aiba grija sa nu fie auziti si de copilul lor atunci cand o impartasesc altcuiva, daca nu vor ca teama de stomatolog sa fie preluata si de micuti.
Mirela Tiganas – psiholog clinician specialist ne impartaseste cateva idei cu ajutorul carora putem sa ne ferim copiii de frica de stomatolog.
- Familiarizeaza copilul cu periuta de dinti si cu stomatologul
Un prim pas in a contracara teama de stomatolog ar fi ca, de cand le cresc primii dintisori, parintii sa-si familiarizeze copiii cu periuta de dinti, sa le povesteasca de unde vine dintisorul, cum trebuie sa aiba grija de el si sa se bucure de fiecare data cand apare vreun dintisor. „Atunci cand durerea insoteste aparitia dintisorilor, parintii nu trebuie sa faca din asta o tragedie, ci sa „normalizeze” situatia, povestindu-le copiilor, cu sinceritate, ca si ei s-au confruntat cu aceasta problema si sa caute solutii care i-au ajutat sa calmeze durerea”, spune psihologul Mirela Tiganas.
- Creeaza o poveste
Psihologul Mirela Tiganas spune ca parintii ii pot crea copilului o poveste in care sa-i spuna cum animalutul sau personajul sau preferat a fost si el in aceeasi situatie, ce ganduri si emotii avea, cum le-a gestionat si ce placut a fost la stomatolog.
- Nu ameninta copilul cu stomatologul
Parintii trebuie sa le explice copiilor ce e acela un stomatolog si, foarte important, sa nu ii ameninte, nici macar in gluma, cu mersul la stomatolog sau la doctor. Expresii precum „Daca nu esti cuminte, te duc la doctor!” sau „Daca nu faci X, te duc la doctor!” sunt extrem de nocive si nu fac decat sa creasca anxietatea copilului in relatie cu medicii.
- Evita relatarea de experiente neplacute cu stomatologul
De asemenea, parintii nu trebuie sa le citeasca copiilor povesti in care vreun personaj a trait o experienta negativa la stomatolog si trebuie sa fie foarte atenti la ce desene se uita copilul lor deoarece comportamentele si atitudinile se invata si pe aceasta cale.
- Consultatii stomatologice de la varste fragede
Parintii trebuie sa-si familiarizeze copilul cu un stomatolog de la o varsta cat mai frageda.
<Mergi la simple consultatii, in care stomatologul sa verifice „starea tehnica” a dintisorilor, eventual sa faca manevre foarte usoare si nedureroase. Fa asta de vreo 3-4 ori pe an. Realizand aceste controale de rutina, in primul rand vei familiariza copilul cu atmosfera din cabinetul de stomatologie – aparatura, scaun, mirosuri, zgomote specifice, care pot induce teama. In al doilea rand, copilul va asocia stomatologul cu un loc placut in care, atunci cand va fi nevoie de o interventie ce presupune putina durere si folosirea instrumentarului specific, el va percepe „o cantitate” mai mica de durere (pentru ca deja este relaxat cand sta pe scaunul stomatologic, acelasi scaun pe care a mai stat si nu a simtit nicio durere in vizitele precedente). Astfel, vei evita o reactie neplacuta si neasteptata din partea copilului. Imagineaza-ti ca-l duci pentru prima data la stomatolog atunci cand va fi nevoie sa-i extragi un dinte sau sa-i curati o carie. Pentru ca durerea e inevitabila, risti „sa se rupa filmul” copilului si acesta sa refuze definitiv sa mai mearga la stomatolog, pentru ca el a asociat stomatologul cu durerea. In al treilea rand, vei crea o rutina foarte sanatoasa, aceea de a merge in mod constant la stomatolog, de a preveni si rezolva problemele dentare care pot sa apara de-a lungul timpului.”>, explica psihologul.
- Alege cu grija stomatologul
De asemenea, un lucru foarte important este alegerea cu grija a stomatologului. Pentru a nu avea surprize neplacute, parintii ar trebui sa aleaga un stomatolog pe care l-au observat cum relationeaza cu pacientii, daca are rabdare, daca explica ce face, daca zambeste etc.
- Creeaza o rutina a spalatului pe dinti
Intre aceste controale stomatologice, parintii trebuie sa creeze o rutina a spalatului pe dinti si sa faca din aceasta rutina o activitate placuta.
<Spune o gluma, un cantecel, razi cand mergeti la spalat dintii (de exemplu, puteti canta: „Hai, acum, dupa mancare/Sa facem o zarva mare/Si pe dinti sa ne spalam, /De microbi noi sa scapam!”). Seara puteti face un adevarat eveniment de familie, spalandu-va impreuna pe dinti. Puteti lua si animalutul preferat al copilului. Ii poti trasa sarcina copilului de a avea grija ca animalutul sa se spele si sa verifice si modul in care se spala pe dinti. El va trebui sa-i arate cum se spala corect pe dinti si sa-l ajute sa se spele pe dinti.>, spune Mirela Tiganas.
- Da-le copiilor exemple de curaj
De asemenea, parintii isi pot lua copiii cu ei atunci cand merg la stomatolog pentru interventii usoare, pentru a le da astfel un exemplu de curaj. Pentru asta, pot invata poezia: „La stomatolog ma duc,/Sa deschid gurita mare,/Cariilor sa le fac un truc,/Pentru ca foarte putin ma doare./Doar ma pisca si furnica/La o cariuta mica,/Dar eu stiu ca-i sanatos/Si-apoi, voi zambi frumos.”
- Fii sincer cu copilul tau
Ascultarea activa si comunicarea onesta cu copilul sunt elemente pe care se construiesc increderea. Daca copilul plange ca-l doare, este nevoie ca parintele sa-l stranga in brate si sa-i spuna ca este alaturi de el, ca stie si-l crede cand spune ca-l doare. Copilul nu trebuie pacalit ca nu-l va durea. Parintele nu trebuie sa faca o tragedie din faptul ca-l doare, dar nici sa ignore durerea.
- Fii alaturi de copilul tau si construieste-i o imagine de sine pozitiva!
Atunci cand copilul are o durere, parintele trebuie sa fie alaturi de copil, sa-l sarute, sa-i arate ca-i pasa de suferinta lui si, mai ales, sa evite etichetarile precum „prost”, „fricos”, „las” etc. „Construindu-i o imagine de sine adecvata, pozitiva, formam un copil care va putea face fata oricarei provocari, inclusiv aceea de a merge la stomatolog.”
Mirela Tiganas – psiholog clinician specialist/psihoterapeut
Contact: 0751291115, [email protected]
www.psymind.ro