Pe un grup de mame, zilele trecute cineva întreba despre un model nou de scutece despre care, fie vorba între noi, nu era mai lucru de zis. Dar aveau, chipurile, ceva în plus față de clasicele de toate mamele știute. Ce s-a întâmplat apoi e demn de film de groază: o gașca întreagă de mămici i-a sărit femeii în cap că face reclamă (say what??) la astfel de scutece, care sunt super nesănătoase pentru copii, în loc să aleagă variantele refolosibile. A fost multă încrâncenare în comentarii, s-a ajuns la multă ocară și moderatoarea a fost nevoită să închidă comentariile. Între timp, mămica cu pricina a și părăsit grupul.
După ce am dat un pahar mare de apă pe gât și am mulțumit în gând că nu mai am copii de scutece și de oliță, am ieșit și eu de pe net, aproape înfricoșată de ce a făcut evoluția din noi. Eu n-aș spăla scutece în secolul 21, cu toate că sunt health coach azi și ce fac eu zilnic e să le învăț pe femei să trăiască cât mai natural și mai sănătos. Dar când vine vorba de sănătate, pun mare preț pe cea mentală, în primul rând.
Și totuși, eu chiar fac parte din generația care s-a jucat în țărână, a sărit garduri și s-a cățărat prin pomi. Care s-a jucat toate jocurile pământului prin satul bunicilor și care pleca în septembrie, după 3 luni de vacanță la țară, arsă de soare, zgâriată de toate buruienile, vânătă în genunchi și cu inima plină de amintirile experiențelor trăite. După care scria compuneri nenumărate, cu care își uluia colegii de clasă și profesorii. Iar iarna povestea cum tataie făcea friptură în sobă și mamaie cozonaci și pâine, despre cum era ritualul zilnic din focar.
Știu că mulți dintre cei care azi nu au 40 de ani și n-au avut bunici la țară nu știu ce e focarul. Și poate că e de neconceput ca unui om să îi ia câteva ori bune pe zi să aducă lemne și surcele de foc într-o încăpere, la intrarea în casă, unde trebuia să se ocupe să încălzească câteva sobe. Și dacă vă închipuiți că aduceai lemne acolo și le puneai în sobă și asta e tot, vă anunț că nu. Procesul era complicat, lemnele trebuiau puse într-un anume fel și tataie supraveghea atent felul cum ardeau și ce se petrecea cu flacăra. Inginerie, nu vreau să vă plictisesc și nici să vă mint că nu mai știu exact ce urmărea tataie acolo. Dar îmi amintesc și azi că eram fascinată de tot, de flacără, de poveștile de la gura sobei și de mirosul de lemne, mai ales.
Am trăit toate astea, nu doar le-am citit în Marin Preda. În continuare mi se pare fascinant și am cochetat ceva vreme cu ideea de a ne muta în afara orașului sau de a căuta o proprietate la țară, pentru weekend și vacanțe. Aș vedea înfăptuit totul, cu o singură condiție: să nu fiu nevoită ca pentru apă caldă și cădură să fac ce făcea tataie în anii 80 – 90. Vreau să trăiesc ca-n secolul 21 și să mă bucur de toate avantajele științei și tehnologiei.
Am plecat de la scutece și am ajung la căldură, ca-n bancul cu iepurașul. Dar așa e când sunt atâtea emoții în joc. Ca și copil, dar și ca adult, la casa mea, am trăit în bloc comunist și am îndurat frig pe care îl simt și azi. În ziua în care m-am mutat într-un bloc care avea centrală de scară îmi amintesc că am desfăcut șampania. M-am bucurat mai ales pentru puiul mic de om de care nu mai trebuia să mă îngrijorez că suferă din cauza toanelor radet-ului. Bine, trebuia să mă vedeți și pe mine cum ședeam în bucătărioara mea de apartament, lipită de calorifer, în diminețile de iarnă, când sorbeam cu ochii închiși cafeaua.
Acum 4 ani, când ne-am mutat la casă și am văzut centrala, mi-am dat seama că e sfârșitul grijilor mele legate de încălzire și apă caldă. Vă zic, nu e om care să nu fi trăit în comunism și să nu dea petrecere când se mută într-un loc unde nu mai depinde de nimeni, decât de propria centrală. Mai știți anii trecuți când în iunie a fost așa de frig, încât umbla lumea cu geaca de iarnă? Ei bine, eu am dat drumul la centrală, prieteni!! Tataie, te-am răzbunat! Mișto în focar, dar prea multă muncă. Așa că azi, la 1-2 butoane distanță și un termostat, viața e cu adevărat simplă și ușoară, indiferent dacă anotimpurile o iau razna.
Cu o condiție totul: să nu se strice centrala!!
Aoleu, ce faci cu centrala când dă semne de oboseală? Păi, în primă fază speri că e doar ceva de moment și că își revine. După care îți dă niște șocuri din alea, când ești la duș și ori te opărești ori stai și aștepți cu șamponul în cap 1 oră. Dacă nu o crezi nici atunci, o să crezi când te sună soțul șoptit și îți spune tainic: ”Iubito, nu mai merge centrala”. Adică un fel de ”Sper că avem bani puși de-o parte, că altfel te speli la mama”.
℗ Să vă spun drept, de când am aflat de oferta celor de la ENGIE, parcă aș schimba și centrala pe care o am, deși ea nu are nici 4 ani. Încă mai dezbat cu soțul acest aspect, că nici risipă nu vrem să facem. Doar că pe 30 aprilie se termină campania celor de la ENGIE, trebuie să luăm o decizie.
Ideea e așa: dacă cochetați cumva cu gândul de a schimba centrala (un moment potrivit, nu așteptați să crape ea în mijlocul iernii), aveți ocazia acum să alegeți pachetul ENGIE Thermo Smart, care înseamnă că veți beneficia de înlocuirea centralei vechi cu una nouă, la care se adaugă beneficii precum:
– Centrală termică Viessmann Vitodens 050W 24 kW;
– Reciclarea centralei termice vechi;
– Servicii complete de instalare echipamente;
– Garanție extinsă 5 ani de zile;
– Termostat smart inclus (Eu am unul, dar nu atât de smart ca ăsta, cu aplicație pe telefon, prin care să setez de la depărtare temperatura, să o setez în funcție de zi/noapte și să văd consumul comparativ cu diverse perioade. Vreau, vreau,vreau așa ceva!!). E vorba de un echipament premium tado°;
– Servicii tehnice de verificări/revizii periodice pentru instalația de gaz și centrala termică (o altă bătaie de cap enervantă căreia eu trebuie să îi țin evidența separat);
– Monitorizare 24/7 și asistență tehnică proactivă pentru centrala termică (dacă suni la asistență apare în sistem ce se petrece cu centrala, nu te contrazici cu nimeni, care să îți spună că ești femeie și habar nu ai cum e cu butoanele și tehnica);
– Furnizare gaze naturale la un preț fix timp de 12 luni și 15% reducere la prețul gazelor naturale în primele 6 luni;
– Plată eșalonată printr-un abonament lunar, timp de 60 luni, direct pe factura de gaz (adică suportați costul în rate, ceea ce nu e posibil în afara unui astfel de abonament).
Până pe 30 aprilie ENGIE are în protofoliul actual trei pachete destinate celor care vor să-și înlocuiască centrala termică, iar ENGIE Thermo Smart e pachetul complet. Pe scurt: centrală nouă, servicii tehnice incluse și plată în rate. Zic ca e simplu și, mai ales, de secolul 21, pe https://www.engie.ro.
Noi mai avem experiență cu cei de la ENGIE în altă locație, întotdeauna au fost ok, de la programare la respectarea orelor la care au fost acolo și modul cum s-au mișcat. Pentru mine ideea de pachet e super convenabilă, ca să nu mai stau să îmi bat capul cu furnizori separați, achiziții separate și apoi alergat după fiecare pentru garanție și service.
Frumos și-n anii 90, am adunat amintiri pentru o viață și pentru nepoții care se vor uita la mine ca la un alien eșuat pe pământ. Dar cred că și tataie s-ar bucura de cum a evoluat lumea și cum se petrec lucrurile la un click distanță. Așa că lăsați spălatul de scutece, programați centrala termică prin aplicație și petreceți timp și cu soțul, că merită! 🙂
Sursa foto: arhiva proprie, de Fab Squad by Ioana Dodan
2 răspunsuri la “Vreau să trăiesc ca-n secolul 21 și să mă bucur de confort”
Draga Florina,
Ar fi frumos sa auzim de astfel de oferte macar cu cateva luni inainte, nu cu cateva zile inainte sa se termine oferta. Sa inlocuiesti centrala nu e ca si cum ti-ai cumpara un nou pix. 🙂
Buna, da, ai dreptate. Insa nu tine de mine acest lucru. Acum se face promovarea proiectului de la Engie, prin bloggeri. Imi pare rau, fac si eu ce pot.
Cred insa ca e ok oferta, mai ales ca e in rate, ceea ce inseamna un efort moderat financiar la inceput, nu? Zic si eu. Personal, am vrut sa fac si eu schimbarea, dar sotul nu e de acord, ca e aproape noua centrala.