Sper ca ati lasat sarmalele si carnea grasa, ciorbele si mancarurile sarate, cu sosuri si grasimi, ca doar Craciunul e departe si corpul parca vrea si el sa ia o pauza. Asa este, e greu pentru o gospodina adevarata sa deschida frigiderul si sa vada doar legume, fructe si lactate. Ca si pentru barbatul gospodinei, caruia e posibil sa i se para ca e pedepsit, mai ales pe o asemenea canicula. 🙂 Lasand gluma la o parte, august este una dintre lunile cele mai ofertante din punct de vedere alimentar si e pacat sa nu profitam, ca sa ne simtim mai bine, sa aratam mai bine si chiar sa pierdem usor cateva kilograme adunate pana acum. O alimentatie mai usoara parca ne incurajeaza sa facem si putina miscare, chiar si in vacanta, pe malul marii sau la munte. Ce sa mai lungim vorba, e momentul cel mai prielnic sa ne reintram in forma fizic si psihic, inainte de reintoarcerea la birou din toamna.
“Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului!
Trebuie sa renuntam la vechile obiceiuri de alimentatie, incarcate caloric, consistente si sa alegem in schimb o dieta asortata anotimpului. Bogata in fructe si legume, in combinatie cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate si carne alba slaba, preferabil peste sau fructe de mare.” – Luminita Florea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic si tratament.
Top alimente care nu trebuie sa ne lipseasca din casa:
– proteinele animale usor digerabile: carne alba (pui/ curcan, peste slab sau gras oceanic), ou, lapte si derivate de lapte (branzeturi pana spre maxim 18-20% grasime, de vaca sau capra);
– legumele si fructele proaspete, de sezon (care asigura un aport maxim de nutrienti specifici);
– cerealele si semintele (de in, susan, canepa, floarea soarelui, dovleac, goji);
– oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
– pseudocerealele: mei, quinoa, hrisca, cus-cus;
– leguminoasele: naut, linte, mazare, fasole boabe.
In afara de ceea ce mancam, este foarte important sa stim:
Cum sa mancam
Cum sa combinam alimentele corect.
- fructele se pot combina optim cu cerealele si oleaginoasele, eventual lactate usoare tip iaurt, sana, kefir;
- carnea, pestele, branzeturile si ouale se pot asocia energetic si nutritiv optim cu legumele cat mai putin procesate termic si mai dietetice (wok, gratar, salate, abur rapid);
- proteinele vegetale din leguminoase (naut, linte, mazare, fasole), precum si cerealele integrale tip paste sau orez se combina corect tot cu legumele.
De evitat:
– grasimile animale (carnea grasa rosie – porc, vita, tocaturile, mezelurile, afumaturile, conservele, untul sau smantana integrale, branzeturile foarte grase – oaie/ bivolita, prajelile – tip mici, carnati, chiftele, snitele, produsele tip fast-food);
– glucidele rafinate, derivate de zahar si faina alba (prajituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogosi etc);
– bauturile energizante consumate in exces: carbogazoase, ce contin cofeina, cafeaua si ceaiul verde in cantitate mare, iar alcool cu moderatie.
Trebuie sa acordam mare atentie hidratarii, mai ales in zilele caniculare!
Vara organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de 2 l de lichide/ zi, preferabil din apa (plata sau minerala, carbogazoasa) si ceaiuri neindulcite sau slab indulcite.
Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce agresiune termica suplimentara organismului care incerca sa se adapteze la temperaturile ridicate din atmosfera.
In cazul expunerii directe la la temperaturi ridicate, de exemplu munca in aer liber, in plina caldura si soare, cu efort fizic mediu/ mare, se recomanda un aport de 200 – 300 ml de apa la fiecare 15 – 20 de minute de expunere.
Am mai scris despre cum putem sa dezvoltam o relatie cu apa de baut aici.
Pentru copii – idei de bauturi racoritoare
Daca va este greu sa ii convingeti pe cei mici sa bea apa, puteti apela la urmatoarele trucuri:
- Sa faceti diferite limonade de fructe, alaturi de ei: limonada de ghimbir, de piersici, de pepene rosu etc; se pot bea cu paiul si diferite accesorii de cocktail.
- Sa preparati ice tea impreuna – de menta sau de fructe de padure, cu putine cuburi de gheata.
- Sa pregatiti impreuna smoothies – cremos (cu lapte si iaurt) sau inghetat (varianta simpla).
Evitati sa faceti freshuri si evitati sa indulciti aceste preparate. Totul trebuie sa fie cat mai sanatos si racoritor.
Daca faceti sport – atentie suplimentara la capitolul hidratare:
“Studiile au demonstrat ca pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporala, prin deshidratare, pot duce la scaderi ale performantei sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apa este vital si depaseste recomandarea standard, in conditii bazale, de minim 2 l de lichide/ zi.”, – dr. Luminita Florea.
Pentru a evita si preveni riscurile deshidratarii, practicantii sportului trebuie sa monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunta o eventuala deshidratare: lipsa de concentrare, oboseala, gura uscata, greata, dureri de cap, crampe musculare, ameteala, sete, urina putina si inchisa la culoare.
In loc de concluzie:
Asadar, faptul ca afara este canicula nu trebuie sa ne tina departe de frigider si de ideea de a ne hrani, doar ca atat mancarea cat si ceea ce bem zilnic, e bine sa fie cat mai simple, mai neprocesate si mai in armonie cu natura si ceea ne ofera ea in aceasta luna. Va fi o simfonie si in stomacul nostru si o bucurie a papilelor, vom avea mai multa energie si o stare de bine nemaintalnita! Trust me, sunt o gurmanda, stiu ce spun! 🙂
Sursa foto: aici