Cei mai multi dintre noi cred ca primavara este anotimpul in care se manifesta cel mai acut alergiile, insa de fapt toamna este momentul cand se manifesta un numar important de alergii, printre care cea mai importanta este alergia la ambrozie.
Stiti ce este ambrozia? Probabil ca ati trecut de nenumarate ori pe langa ea, atat in zonele in care locuiti, cat si in vacanta, mai ales in zolele rurale. O planta cu o infatisare comuna, dar care ne poate face foarte mult rau. Noi avem un prieten care si-a dat seama de la ce i se starnesc simptomele de alegie abia dupa ce a stat de vorba cu medicul si i-a descris acestuia zona in care locuim. Intamplator, locul unde parca el in fiecare seara era in vecinatatea unei zone destul de salbatice, plina de vegetatie si populata de ambrozie. Cine s-ar fi gandit?!
Ce este ambrozia?
Ambrozia este o planta anuala, perena, prezenta in gradini, in culturile de cereale si de floarea-soarelui, dar si in zonele lasate in paragina: cele cu ruine, zonele rezidentiale noi, unde constructiile nu au fost terminate, pe marginile soselelor, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor sau in parcuri.
O singura planta matura poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen (20 microni in diametru) si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani.
“Sursele de alergene sunt numeroase, iar manifestarile conjunctivale si respiratorii sunt cauzate in principal de alergenele aeropurtate. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestari sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri si polenul plantelor ce infloresc in aceasta perioada (in special buruieni). Desi exista variatii importante in functie de conditiile climaterice, vorbim de un sezon “al buruienilor” in perioada august-octombrie.” – dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie si imunologie clinica din cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic si tratament.
Manifestarile pot fi diferite de la un pacient la altul. Cu toate acestea, majoritatea pacientilor acuza:
- stranut frecvent,
- mancarime nas/ochi,
- secretii nazale abundente,
- ochi rosii (hiperemie conjunctivala).
In plus, multi dintre acesti pacienti sunt predispusi la aparitia manifestarilor de astm (dificultati in respiratie, tuse, respiratie suieratoare).
Specialistii avertizeaza: cea mai importanta simptomatologie oculara se intalneste in special la pacientii cu alergie la polenul de ambrozie (iarba parloagelor), cea mai alergenica buruiana din Romania.
“Pacientii care au avut manifestari sezoniere (august – octombrie) in anii precedenti, sunt sfatuiti sa efectueze un consult alergologic inainte de inceperea sezonului. Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune in evidenta alergia si tot el indica tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifica – singurul tratament posibil curativ.” – dr. Adriana Tudose.
Important!
Unii pacienti cu manifestari de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mancarime la nivelul cavitatii bucale, edem limba, buze, “senzatie de nod in gat”, balonari, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe si legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orala.
Si
Persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezinta un risc crescut in cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).
Pentru evitarea simptomelor neplacute pacientii alergici sunt sfatuiti:
– sa evite activitatile exterioare, in aer liber;
– sa pastreze ferestrele inchise pe timpul zilei, atat acasa cat si in masina;
– sa isi schimbe hainele dupa ce ies afara pentru perioade mai lungi de timp;
– sa faca dus la sosirea la domiciliu;
– sa se spele frecvent pe fata si maini;
– sa evite/ sa consume cu precautie fructe si legume crude daca au prezentat manifestari de sindrom de alergie orala (pana la evaluarea alergologica).
Sursa info: comunicat de presa
Sursa foto: aici
2 răspunsuri la “Incepe sezonul alergiilor! Atentie la ambrozie!”
Tot cautand remedii pentru alergii, am descoperit o crema care se numeste Hay Max. Eu am alergie la ambrozie si observ ca de cand o folosesc, ma simt mult mai bine. Eu am gasit-o online pe Longeviv.ro. O recomand!
Multumim, Catalina! Ne uitam si noi sa vedem despre ce este vorba si eventual cerem si opinia unui medic, ca sa fim siguri. Te mai asteptam pe blog!