Dragule mele, astăzi vă invit să demontăm împreună 3 mituri despre mâncatul emoțional. În acest fel, gestionarea acestui obicei va fi una mai ușoară pentru voi, cu perspective noi și, zic eu, de mare folos.
Începem cu primul și, poate, cel mai „șocant” dintre toate:
1. Mâncatul emoțional este un lucru rău – fals
Ei, bine…nu! Eu nu sunt de acord cu această perspectivă. Deși este un obicei care, pe termen lung, ne poate dezechilibra atât ritmul de viață, cât și sănătatea fizică și emoțională, mâncatul emoțional are și câteva caracteristici pentru care, eu una, sunt recunoscătoare.
Cheia este să fii conștientă că mănânci pe fond emoțional. Deoarece, atunci când apare,mâncatul emoțional vine, de fapt, să-ți transmită un mesaj din partea corpului tău. Ceva nu e bine, iar corpul încearcă să-ți comunice. Mulțumește-i pentru asta, în loc să blamezi acest mâncat emoțional.
Oprește-te, ascultă corpul tău, vezi ce nevoi are! Ce emoții sunt neprocesate? Sau poate îi lipsește hrană de calitate, ori puțină mișcare, poate..mai mult timp petrecut în natură?
Închide ochii, deschide-ți inima și ascultă-ți corpul. El știe cel mai bine. Și tocmai de aceea, mereu va încerca să îți comunice nevoile sale, important este ca tu să fii atentă la mesajele lui.
Mulțumește-i deci corpului tău că manifestă prin mâncat emoțional nevoile neîmplinite pe care le are.
2. Mâncatul emoțional nu poate fi gestionat – fals.
Hmm…atunci eu ce aș mai căuta aici, la voi în inbox, vorbindu-vă despre cum să gestionați acest mâncat emoțional?
Credeți-mă, dragile mele: puteți gestiona mâncatul emoțional!
Insă până acum nu ați reușit să o faceți, pentru că strategia voastră este greșita!
Nu cu strategii în farfurie veți regla mâncatul emoțional, ci cu o strategie serioasă de self care.
Adică prin multă iubire și grijă de sine. Căci nu mâncatul la ore fixe vă va ajuta să dobândiți un stil de viață sănătos, ci grija față de voi înșivă.
Oferiți-vă timp pentru a vă înțelege, pentru a vă cunoaște corpul și emoțiile, pentru a ști ce-i face bine și ce îl ajută.
Dincolo de ceea ce facem pentru aspectul fizic și îngrijirea exterioară (tuns, mani, pedi, coafat etc), este important să ne orientăm către interior.
Self care înseamnă și să dai atenție lucrurilor care te deranjează, care nu te ajută să crești din punct de vedere energetic, care te fac să te simți inferioară.
Ce anume din mediul exterior vă afectează întreaga lume interioară? Poate ambientul stresant de lucru, poate rolul full-time de mamă, poate lipsa timpului pentru voi înșivă.
Fiți sincere cu voi, dați-vă voie să vedeți ce se ascunde adânc în interior și începeți, cu pași mici, dar siguri, să vă vindecați.
Dă-ți voie să fii tu, SĂ ÎNCEPI SĂ TRĂIEȘTI ÎN ADEVĂRUL TĂU!
3. Mâncatul emoțional apare pentru că nu ai voință – fals.
Dați-mi voie să vă spun că, de cele mai multe ori, se întâmplă chiar invers!
Mâncatul emoțional poate apărea tocmai pentru că ați abuzat de voință. Adică v-ați impus prea multe reguli rigide și ați făcut abuz de control în toate, dar mai ales în alimentație:
- Ați numărat cu sfințenie caloriile;
- Ați cântărit fiecare ingredient;
- Nu v-ați satisfăcut micile plăceri culinare „vinovate”;
- V-ați pedepsit pentru fiecare kilogram în plus;
- Cântarul a devenit cel mai mare inamic al vostru;
- Vă ghidați în funcție de numărul kilogramelor și nu de cum vă simțiți în propriul corp;
- V-ați ignorat intuiția;
- Ați mâncat la ore fixe din zi nu pentru că vă e foame, ci pentru că așa vi s-a zis că „e bine”.
Controlul a fost până acum problema, deci controlul nu este soluția mai departe!
Vă regăsiți? Voi ce ai adăugați pe listă?
Exercițiu pentru voi
Acum că am demontat împreună aceste mituri, vă invit să vă alocați puțin timp, măcar o oră, în weekend sau când simțiți că este potrivit programului vostru și să reflectați asupra a ceea ce ați aflat astăzi.
Vă recomand să faceți journaling, căci scrisul poate fi cel mai bun terapeut în astfel de momente. Notați ce simțiți că rezonează cu voi și faceți-vă o listă de acțiuni pe care le puteți introduce imediat în rutina voastră.
Până data viitoare, vă doresc liniște și pace interioară!
Și vă invit să îmi scrieți la [email protected]. Abia aștept să vă cunosc și să aflu despre voi, dacă vă confruntați cu această problemă a mâncatului emoțional și dacă v-au ajutat aceste mituri despre mâncatul emoțional.