Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Mâncarea e singura sursă de plăcere din viața ta?

Tema articolului de astăzi este una grea, într-adevăr. Pentru că vorbește despre plăcere și acesta este un subiect de care ne este rușine, nu-i așa? Dar mâncarea este unul dintre cele mai importante lucruri din viața noastră, oferind nu doar nutrienți, ci și plăcere. Este normal să savurăm o masă delicioasă și să ne bucurăm de gusturile și texturile sale, însă este important să nu lăsăm mâncarea să devină singura sursă de plăcere din viața noastră, ca femei.

Tu, draga mea, care citești acest articol acum, ce surse de plăcere ai viața ta acum? Nu trebuie să îmi răspunzi mie, dar ea un creion și o hârtie și fă-ți o listă cu ceea e îți face plăcere ție, de obicei. De la băutul cafelei poate, până la condusul cu muzica la maxim către birou. E important să știi care sunt sursele tale de plăcere, oricât de mici și neînsemnate ar părea, în comparație cu ce auzi sau vezi la alte femei.

Dar să ne întoarcem la mâncare. Să nu uităm că mâncatul emoțional este definit ca folosirea mâncării pentru a face față stresului sau emoțiilor, pentru care nu am dezvoltat capacitatea de conținere. Acesta poate fi declanșat de o varietate de factori, cum ar fi anxietatea, depresia, plictiseala, singurătatea sau furia. De multe ori, mâncatul emoțional poate fi o metodă temporară de a reduce disconfortul emoțional, dar în timp poate duce la o relație neechilibrată cu mâncarea și ne poate afecta sănătatea fizică și mentală.

Femeile sunt mai predispuse să aibă probleme cu mâncatul emoțional decât bărbații, iar asta poate fi în parte din cauza presiunilor sociale pe care le resimt femeile pentru a avea un aspect fizic atractiv și pentru a se conforma unor standarde de frumusețe.

Cred că ați simțit și voi această presiune de multe ori. Ca să vă asigurați că sunteți voi cele care vă doriți într-adevăr să fiți slabe sau cu nu știu câte kilograme, întrebați-vă înainte de fiecare decizie de a începe un proces de slăbit: sunt eu aceea care îmi doresc acest lucru? Sau sunt alții care doresc să mă vadă altcumva?

De aceea, este important ca femeile să-și găsească alte surse de plăcere în afara mâncării, cum ar fi activități fizice, hobby-uri sau relații sociale împlinitoare. Acestea pot ajuta la reducerea nivelului de stres și pot crește nivelul de fericire și satisfacție în ceea ce privește viața.

De asemenea, este important să avem o relație sănătoasă cu mâncarea și să învățăm să o folosim ca sursă de nutrienți și energie pentru corpul nostru, nu doar ca sursă de plăcere. Pentru a evita mâncatul emoțional, este important să fim conștiente de emoțiile și stresul pe care le resimțim și să găsim alte modalități de a le gestiona.

Așadar, mâncarea poate fi o sursă importantă de plăcere, dar este important să nu o lăsăm să devină singura sursă de plăcere din viața noastră. Găsirea altor surse de plăcere și dezvoltarea unei relații sănătoase cu mâncarea pot ajuta la evitarea mâncatului emoțional și la menținerea unei stări de sănătate fizică și mentală optime.

Dar cum putem dezvolta o relație sănătoasă cu mâncarea?

Primul pas este să ne înțelegem motivele pentru care mâncăm. Dacă mâncăm doar pentru că suntem plictisite, triste sau anxioase, atunci este posibil să ne bazăm prea mult pe mâncare ca sursă de consolare și plăcere, ceea ce poate duce la mâncat emoțional. În schimb, trebuie să găsim alte modalități de a face față emoțiilor noastre, cum ar fi respirația, meditația, yoga, terapia, participarea la grupuri/cercuri de femei, sportul blând, conectarea la natură, terapia, coachingul. 

În plus, trebuie să învățăm să fim atente la semnalele pe care le trimite corpul nostru în legătură cu mâncarea. Nu ar trebui să mâncăm doar pentru că suntem obișnuite să mâncăm la anumite ore ale zilei sau pentru că vedem reclame la anumite alimente. În schimb, ar trebui să ne ascultăm corpul și să mâncăm atunci când suntem flămânde și să ne oprim atunci când suntem sătule.

De asemenea, ar trebui să încercăm să mâncăm alimente variate și sănătoase, pentru a ne asigura că primim toți nutrienții de care avem nevoie. În loc să ne concentram doar pe calorii sau grăsimi, ar trebui să ne gândim la valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumăm.

Nu în ultimul rând, trebuie să fim blânde cu noi înșine. Dacă ne permitem să mâncăm alimente mai puțin sănătoase din când în când, nu trebuie să ne simțim vinovate sau să ne auto-pedepsim. Este important să ne permitem să ne bucurăm de mâncare și să avem o relație echilibrată cu alimentele pe care le consumăm.

Dezvoltarea unei relații sănătoase cu mâncarea poate fi un proces lung și dificil, dar este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Prin înțelegerea motivelor noastre pentru a mânca, ascultând semnalele corpului nostru și mâncând alimente variate și sănătoase, putem începe să ne bucurăm de mâncare într-un mod mai echilibrat și sănătos.

Dragilor, dacă aveți nevoie de îndrumare, sunteți în locul care trebuie. Bine ați venit în comunitatea Wellness Fairy!

Astăzi sunt ultimele ore în care ați putea să vă înscrieți la cursul ”Mâncatul emoțional – de ce mănânci și cum să faci să te oprești” care tocmai despre aceste lucruri vorbește și care îmbină experiența mea, de coach și nutriționist cu contribuția Elenei Iorga, psihoterapeut, în 7 module special concepute pentru voi. Este un curs de 6 săptămâni, în urma căruia, dacă veți participa la cele 7 module (online, pe zoom) și veți practica exercițiile pentru acasă, vă veți simți mai liniștite, vă veți înțelege mai bine emoțiile și relația voastră cu mâncarea se va schimba considerabil. Iar greutatea voastră veți vedea că se va modifica și ea.

AICI sunt toate detaliile și AICI vă puteți înscrie simplu și ușor.

Acest curs se va mai deschide o data la toamna.

Vă aștept cu drag și entuziasm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.