Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Vrei să devii stăpână pe emoții și greutatea ta?

Dragilor, emoțiile noastre pot avea un impact semnificativ asupra obiceiurilor noastre alimentare. Atunci când ne simțim stresate, anxioase sau triste, nevoia de a mânca poate crește, iar mâncarea devine o modalitate de a ne consola sau de a ne distrage de la emoțiile negative. Acest comportament este numit mâncat emoțional. Poate nu știați până acum că așa se cheamă modul acesta de a face față emoțiilor, de aceea nici nu reacționați la ideea de mâncat emoțional.

Aud adesea ”eu mănânc mult doar când sunt stresată” sau ”am mâncat mai mult pentru că am sărbătorit ceva” ori ”nu am probleme cu mâncatul emoțional, doar când sunt singură acasă mănânc mult mai mult”. Da, acestea sunt comportamente de mâncat emoțional, nu mai încercați să minimizați importanța acestor episoade. Cel mai bine ar fi să urmăriți de câte ori aveți nevoie să apelați la mâncare ca să vă liniștiti și dacă acesta este un pattern.

Există mai multe motive pentru care emoțiile pot influența mâncatul nostru. Unul dintre aceste motive este reacția chimică din creier. Atunci când mâncăm alimente bogate în zahăr sau grăsimi, creierul nostru eliberează substanțe chimice precum dopamina, care ne pot face să ne simțim bine și să ne ofere o senzație de plăcere temporară. Prin urmare, căutăm această recompensă emoțională prin mâncare.

De asemenea, mâncatul emoțional poate fi influențat și de amintiri sau asocieri emoționale. Anumite alimente pot fi legate de experiențe plăcute din trecut sau de confortul oferit de îngrijirea primită în copilărie. Astfel, atunci când suntem copleșite de emoții, putem căuta acele alimente care ne aduc aminte de acele momente de confort sau ne fac să ne simțim mai bine.

Mâncatul emoțional poate deveni un cerc vicios, deoarece, în cele din urmă, ne simțim vinovate sau rușinate de comportamentul nostru alimentar și, într-un efort de a face față acestor emoții, putem recurge din nou la mâncare. Astfel, se instaurează un ciclu în care emoțiile negative declanșează mâncatul emoțional, iar mâncatul emoțional declanșează sentimente negative.

Pentru a gestiona mâncatul emoțional, primul pas este să ne înțelegem emoțiile și să le acceptăm, să învățăm să le conținem. Să stăm în mod blând cu ele și să încercăm să aflăm ce ne transmit. E o practică ce necesită timp și răbdare și nu se poate face dacă veți continua să trăiți pe pilot automat.

Apoi, următorul pas este să înțelegem și să recunoaștem această legătură între emoții și comportamentul alimentar. Conștientizarea acestui proces ne permite să luăm măsuri pentru a ne adresa nevoilor noastre emoționale într-un mod sănătos și mai eficient.

Un al treilea pas, este important să ne eliberăm de ideea că mâncarea este singura modalitate de a face față emoțiilor, fie ele plăcute sau neplăcute. Există alternative sănătoase pentru a ne gestiona emoțiile, cum ar fi exercițiile de relaxare, meditația, activitățile creative, vorbitul cu un prieten sau practicarea unui hobby. Identificarea acestor alternative și învățarea de tehnici de gestionare a stresului și a emoțiilor poate ajuta în mod semnificativ la reducerea mâncatului emoțional și la creșterea stării noastre generale de bine.

Dragile mele, știu că nu e ușor să facem asta singure. De aceea, în munca mea, aceea de a însoți femeile în procesul lor de a face pace cu sine, cu mâncare și corpul lor, am lucrat cu multe femei de 7 ani încoace și am văzut magia schimbării în viața de femeie. 😍

Din acest motiv am creat și cursul ”Mâncatul emoțional – de ce mănânci și cum să te oprești” – un curs de 7 module care se desfășoară online, e live, nu e înregistrat și pentru o parte dintre module colaborez cu o colega psihoterapeut.

Încep curs nou cu o grupă nouă de femei pe 3 iulie! 

Vara aceasta poate fi începutul sfârșitului dietelor. 😍 Dacă vi se pare că e ceea ce aveți nevoie, aștept să vă văd numele pe lista de înscrise.

Până pe 15 iunie, puteți plăti cu 100 lei discount, AICI.

Dacă preferați 2 rate – AICI puteți plăti prima sumă, pentru rezervarea locului.

Vă aștept cu entuziasm și cu resurse care să vă ajute să vă gestionați emoțiile și implicit starea de sănătate, de bine și greutatea.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.