Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum pastram corect medicamentele in casa

Zilele trecute am facut curat in trusa cu medicamente de acasa. Mai exact, am luat la mana fiecare flacon, tub, blister si le-am verificat termenul de garantie si cantitatile. La fel pentru medicamentele pe care le pastrez in frigider. La final, mai mult de jumatate erau de aruncat, pentru ca expirasera. Pe pilot automat, le-am pus intr-o punga, punga de plastic intr-o cutie incapatoare si le-am dus la cosul de gunoi. Seara mi-am amintit de ceea ce aflasem cu ani in urma, ca medicamentele nu se arunca la cos, ci se duc la farmacie, pentru a fi distruse. Asa ca m-am hotarat sa fac acest material din care sa aflati si voi cum se depoziteaza corect medicamentele, care trebuie sa stea la frigider si care nu, cum transportam medicamente in vacanta. Farmacist Sorina Aurica, Director Executiv Asociatia Investeste in Sanatate, mi-a raspuns pe larg la intrebari. Iata ce am aflat:
Cum si unde se depoziteaza cel mai corect medicamentele? Sunt persoane care le pastreaza in baie sau in bucatarie, in dulap, este ok?
Inevitabil, fie preventiv, fie ca tratam o afectiune acuta sau cronica, fiecare dintre noi tine in casa macar un medicament. Pastrarea medicamentelor in locuinta, daca nu sunt produse care trebuie tinute la frigider, este recomandat sa se faca intr-un  dulapior, un loc intunecat si racoros, bine aerisit, ferit de lumina si caldura soarelui si care sa nu fie la indemana copiilor. Baia sau bucataria nu sunt spatii care sa ofere conditii prielnice de pastrare a medicamentelor.
In mod clar, intr-un loc inaccesibil celor mici, dar si ferit de umezeala si de lumina soarelui si deopotriva aerisit poate fi un loc de depozitare, un dulap pe un hol sau intr-o debara. Punem medicamentele intr-o cutie pe care o pozitionam pe un raft cat mai sus si, de preferat, dedicat acestora.  
Trebuie pastrate medicamentele neaparat in cutiile lor? De ce? La cate grade trebuie pastrate? Ce facem cu cele pentru care nu avem cutie, ca practic nu ne ramane scris termen de garantie sau mod de depozitare? Ma refer la blistere separate, de exemplu.
Pe flacoanele si cutiile de medicamente se gasesc inscriptionate date importante precum: numarul autorizatiei de punere pe piata, numele si adresa producatorului, informatii despre compozitia produsului, dar si conditiile de pastrare – care in mare parte sunt sub 25 grade Celsius. Mentiunile referitoare la conditiile de pastrare specificate in prospect sau pe ambalaj pot fi: “la rece” 2-8 grade Celsius, ”la loc racoros” 8-15 grade Celsius, ”la temperatura camerei” 15-25 grade Celsius. Pentru obtinerea efectului terapeutic scontat este esentiala pastrarea medicamentelor in conditiile respective. Mare parte din medicamente, in special comprimatele, capsulele, unele siropuri si solutii interne se pot tine la temperatura camerei, adica 15-25 grade Celsius. Pentru comprimatele efervescente este utila o mai mare atentie  in a mentine tubul bine inchis, pentru a fi ferit de umiditate si, astfel, comprimatul sa se poate dezintegra in parametrii normali si sa isi indeplineasca misiunea.
Este de preferat sa pastram medicamentele in ambalajul lor original sau in cel primit de la farmacie, pe care sa rugam sa ni se treaca informatii legate si  de termenul de expirare, de lot si conditiile de pastrare. De asemenea, pentru un control sporit, atunci cand taiem dintr-o folie de medicament, sa evitam a taia partile care contin informatiile mai sus mentionate.
Ce medicamente trebuie sa stea neaparat la frigider? Ce medicamente pot sta la temperatura camerei?
Medicamentele ce trebuie sa stea la frigider, in conditii de 2-8 grade Celsius sunt insulinele, vaccinurile, unele ovule, solutiile oftalmice dupa deschidere (nu mai mult de 3 saptamani de la deschidere). Pentru a va asigura ca temperatura se incadreaza in intervalul mentionat, puteti introduce un termometru si monitoriza temperatura din frigider. Este de dorit ca sa scoateti produsul din frigider cu cateva minute inainte de administrare. In functie si de data de expirare a vaccinului si de temperatura atent monitorizata, putem asigura un interval de timp rezonabil pana la momentul ajungerii la medic, pana la care produsul poate fi transportat intr-o cutie izoterma pentru care am asigurat intervalul 2-8 grade Celsius.
Unde aruncam medicamentele? Toate lumea le arunca la cosul de gunoi. Daca le ducem la farmacie ne sunt primite?
Industria farmaceutica a inregistrat progrese remarcabile si s-au facut descoperiri de substante active care au salvat vieti, dar, ca un revers al medaliei, automedicatia ca si alegere de a trata o problema de sanatate, in acest moment, nu doar ca ingreuneaza alte descoperiri, dar si aduce prejudicii starii de sanatate a celor care o practica. Automedicatia prezinta foarte multe riscuri si de aceea, oamenii trebuie sa fie indrumati catre medic, catre specialist. Legat de intrebarea referitoare la medicamentele expirate, am dorit sa aduc in atentie acest aspect al automedicatiei, caci scaderea cumpararii de medicamente in absenta unei recomandari medicale va duce si la o scadere a expiratelor. Ori medicamentele expirate sunt adevarate bombe cu ceas, de aceea e recomandat sa verificati periodic valabilitatea acestora, iar daca constatati ca au expirat nu le aruncati la gunoi, mergeti cu ele la farmacie. Pe baza unui proces verbal le predati farmacistului, pentru a fi distruse pe cheltuiala acesteia de catre firme specializate.
 Cum mergem cu medicamentele in vacanta, in trusa medicala?
Cat despre vacanta, fie ca e vorba de medicatia pentru un tratament de lunga durata, fie produse pentru afectiuni minore, desigur ca le vom transporta separat de restul bagajului si ne vom asigura ca le vom transporta in conditiile de umiditate si temperatura specificate.
Legat de trusa de calatorie, as considera utile urmatoarele:
– de cumparat din timp o borseta, o gentuta sau chiar o trusa de voiaj (disponibila in farmacii);
– pentru medicamentele care sunt stabile la temperaturi de 2-8 grade Celsius, cum ar fi insulinele, solutiile oftalmice dupa deschidere, unele siropuri, unele antibiotice, vom avea nevoie de o geanta termoizolanta pentru a le transporta pana avem acces la un frigider;
– deopotriva, in timpul unei calatorii este important sa pastram medicamentele departe de  umezeala si de lumina.
De regula, trusa de calatorie contine medicamente pentru tratarea unor posibile afectiuni minore, care sa ne asigure o vacanta linistita si fara griji, cum ar fi: antitermice, analgezice, pansamente gastrice, antialergice, medicamente pentru constipatie sau pentru diaree, vitamine, medicamente pentru rau de miscare. Toate acestea se pot transporta in conditii normale, desi e indicat sa le ferim de umezeala si de caldura prea mare. Foarte util ar fi si un termometru, un dezinfectant pentru maini, apa oxigenata, comprese sterile.

Farm. Sorina Aurica

Am scris despre trusa medicala de vacanta aici.
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Susa foto: aici

0 răspunsuri la “Cum pastram corect medicamentele in casa”

Mulțumim frumos, Florina, pentru informație! Nu știam că medicamentele expirate trebuie duse la farmacie. Eu le-am aruncat de fiecare dată la gunoi…

Bună, Florina! Mie mi-a spus un farmacist odată că frigiderele de uz casnic nu pot asigura temperatura optimă pentru păstrarea vaccinurilor. Este adevărat? Mulțumesc!

Buna! Sa stii ca si mie mi-a spus un farmacist la fel, apoi medicul pediatru mi-a zis ca pot sa tin un vaccin in frigider, daca la mine e temperatura indicata pe ambalajul produsului. Mi-a confirmat farmacistul de unde am cumparat vaccinul. Nu stiu, mai intrebati si voi, pentru ca intr-adevar important!

Foarte util, intr-adevar! Dar nu e foarte clar de ce nu trebuie aruncate la gunoi medicamentele expirate. E periculos pt mediu sau exista alte riscuri ascunse?

Da, asa este. Medicamentele contin substante puternic active, care se elibereaza si care pot dauna si mediului, dar celor care interactioneaza cu ele – in propria gospodarie, dar si in afara ei. Noi nu ne dam seama de acest lucru si de pontentialele pericole, insa ele chiar exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.