Voi stiti sa explicati copiilor iepurasul de Pasti? Atunci cand le promiteti ca le va aduce iepurasul ceva, nu va intreaba cine este el si de ce aduce cadouri si dulciuri? Ok, Mos Craciun e de prea multa vreme in viata noastra, l-am imbratisat voios dupa revolutie, in adolescenta. L-am pastrat acolo, in inima, mai mult ca pe simbol al libertatii noastre. Stiam ca sarbatoarea Craciunului inseamna Nasterea Domnului, dar l-am adoptat si pe mosul jucaus cu tolba plina. De Pasti insa, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, oare de ce acceptam printre noi si facem cadouri in numele lui, un iepure despre care habar nu avem ce simbolistica poarta si pentru cine? Pentru noi, romanii, se pare ca nu reprezinta nimic. M-am interesat, cititi pana la capat. 🙂
Generatia mea cred ca isi aduce aminte cu placere despre pregatirea pentru Pasti, fie ca era la oras sau la tara. Nimic din zarva gospodinelor si din mirosul pietelor, din primeneala naturii si a caselor, din frumuserea deniilor in curtile mari si verzi ale bisericilor imbracate de sarbatoare nu includea acest iepure nevinovat, chiar daca simpatic. Mirosul de conozaci din Vinerea Mare si incondeiatul de oua din Joia Mare ne-au ramas acolo unde trebuie noua, generatia anilor 70 si nu numai. E amuzat cum ii lasam intelegatori pe comercianti sa ne vanda orice vor, acceptam iepurii cu placere, fara sa ne intrebam prea multe.
Cateva cuvinte despre iepuras, ca sa nu plecati de pe blog cu mana goala. 🙂
L-am rugat pe sotul pasionat de istoria religiilor sa imi spuna de unde vine acesta, ca sa stim si noi cum sta treaba.
In primul rand, imaginea iepurelui este un simbol cu numeroase semnificatii in traditiile religioase ale omenirii. Aparitia acestuia in traditia crestina este controversata, mai ales ca iepurele nu este mentionat in Noul Testament nicaieri. Conform enciclopediei Britannica, simbolul iepurelui apare in traditia protestanta germana din secolul al XVII-lea, ca o reactie la obiceiurile romano-catolice legate de sarbatoarea pascala.
In America, iepurasul de Pasti este mentionat, conform Time.com, in secolul al XVIII-lea la imigrantii de origine germana stabiliti in Pennsylvania.
Imaginea iepurasului si a oualor de Pasti, atat de comuna astazi, deriva din miturile antice legate de fertilitate, care au fost revalorizate odata cu secularizarea crestinismului, chiar daca ele nu mai au aceeasi incarcatura spirituala/simbolica, ci doar o puternica conotatie comerciala.
Traditia oualor de Pasti este legata de simbolistica Invierii, a Mantuitorului Hristos care iese viu din mormantul in care fusese inchis (in pestera peste care fusese pravalita piatra, asa cum apare in Noul Testament), asa cum puiul iese viu din „inchisoarea” de calciu in care se dezvolta. In traditia crestin-ortodoxa, ouale sunt vopsite in rosu, culoarea sangelui varsat pe cruce de Iisus Hristos.
Iepurele este imaginea simbol a zeitatii Eostrae, venerata de populatiile antice anglo-saxone ca zeita a fertilitatii si primaverii. Totodata, iepurele, ca simbol al fertilitatii apare in mitologiile multor popoare din Eropa, Asia sau Africa.
Acestea fiind spuse, depinde de fiecare dintre noi. Daca adoptam iepurasul precum am facut-o cu Mos Craciun sau..nu. 🙂
Sa aveti sarbatori luminate, cu bucurie multa, cu prieteni si cu familia aproape! Pentru sanatatea voastra spirituala!
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: aici