In viata traim schimbarea continuu. Sau cel putin asa s-a intamplat la mine. Arareori am avut parte de perioade identice prea multa vreme. Traim deopotriva momente de blocaj, cand avem nevoie de ajutor. La mine au aparut acum 3 ani. Simteam ca ma duc si ma intorc pe acelasi drum. Si tot ma duceam si ma intorceam, fara vreo diferenta. Aveam clar nevoie de o alta carare. Si atunci a aparut in viata mea omul care ma putea ajuta – cu propunerea de a face coaching, pentru a ma clarifica.
Nu stiam nimic despre coaching, decat din auzite. Ma asteptam sa imi spuna ce sa fac. Ma asteptam la solutii si oarecum la retete. Perceptia pe care mi-o conturasem inainte era de instrument sofisticat care iti ofera foarte facil solutiile de care ai nevoie.
Realitatea a fost cu totul alta. Dupa o perioada complexa, am ajuns sa dezvolt o relatie frumoasa de prietenie cu coach-ul, am invatat sa lucrez cu obiective si cu mine, sa fiu constienta de perspective si sa aleg anumite cai, stiind de la inceput minusurile si plusurile pe care le avea fiecare. Am lucrat atat pe obiective profesionale, cat si personale. Frumusetea a fost ca lucrandu-le pe cele profesionale, am ajuns sa imi clarific si pe plan personal multe lucruri legate de cine sunt cu adevarat si ce imi place sa fac in viata. Toate acestea isi arata roadele azi, cand viata mea este intr-o directie pe care in urma cu 1 an, cand eram manager si conduceam echipe, nu mi-as fi putut-o nici macar inchipui.
Deci mie coaching-ul mi-a schimbat viata. Si stiu sigur ca nu numai el, cat si omul din spatele lui. Multumesc, Liliana ÖĞÜN! Desi suntem departe in prezent, te simt mereu aproape datorita felului cum m-ai dus de mana pe cararea cea noua si m-ai ajutat sa ma responsabilizez!
Pentru voi, am rugat-o pe Liliana – Consultant Comunicare si Business Coach, sa ne raspunda la cateva intrebari pe care le aud constant pe buzele celor din jur cand vine vorba de coaching. Sa va fie de folos!
Ce este coachingul? Care este scopul acestuia?
Probabil ca interesul pentru coaching pe de o parte, dar si respingerea lui pe de alta parte, avand in vedere ca s-a umplut lumea de asa numitii coachi – vine si din faptul ca e un domeniu relativ nou pe care fiecare il intelege dupa cat si cum stie despre domeniu…Si din experienta cu clientii mei se oscileaza intre doua extreme – ori coaching – ul e vazut ca o metoda minune ce te ajuta sa devii extraordinar cat ai zice peste, fara macar sa zici, ori e vazut cu mare neincredere ca o alta moda privind dezvoltarea, in realitate o iluzie vanduta celor fraieri. Dupa parerea mea, care se bazeaza pe formarea si practica conform uneia dintre cele mai importante institutii care reglementeaza la nivel international profesia de coach – International Coach Federation – coaching-ul profesionist e o metoda de lucru, un parteneriat intre un coach si un client, cu obiectivul ca cel din urma sa isi atinga potentialul personal si/sau profesional. Ca orice domeniu, evident ca are la baza o serie de instrumente de lucru profesioniste pe care doar cei instruiti si cu experienta stiu sa le foloseasca la adevarata valoare, astfel incat intr-adevar clientii lor sa atinga rezultatele pe care si le-au propus. Daca vreti, seamana un pic cu domeniul comunicarii profesioniste sau inotului de performanta. Multi dintre noi stim sa comunicam, dar oare putem scrie discursuri ca cele rostite de Obama care uneori misca o lume intreaga? Multi stim sa inotam, dar inseamna asta ca suntem inotatori de performanta? E la fel si cu coaching-ul. Probabil ca multi au nativ abilitati ce seamana cu cele folosite in coaching-ul profesionist, insa asta nu ii transforma in coachi profesionisti.
Cine are nevoie de coaching si de ce?
Cum spuneam, cred ca au nevoie de coaching toti aceia care vor sa isi atinga potentialul personal sau profesional. Sub aceasta umbrela se incadreaza o multitudine de tipuri de motive sau in termeni de coaching – obiective pentru care oamenii recurg la coaching. Va dau doar cateva exemple de obiective profesionale pentru care au apelat la coaching unii dintre clientii cu care am lucrat – crearea unei echipe functionale, cresterea procentului de task-uri pe care sa le delege, un mai bun management al timpului, cresterea numarului de clienti, comunicare mai buna cu superiorul, clarificare cu privire la ce isi doreau sa faca profesional etc. Evident coaching-ul e doar o metoda din multitudinea de metode pe care le avem la dispozitie azi pentru a rezolva astfel de cerinte. O sa vin din nou cu un exemplu. Daca ai ca obiectiv sa faci lumina intr-o camera intunecata ai mai multe solutii la dispozitie, toate perfect aplicabile … Sa astepti sa rasara soarele, sa aprinzi o lumanare, o lanterna, focul, becul etc. Cred ca prin coaching deprinzi abilitatea de a deveni constient de multitudinea de solutii, cu punctele forte, dar si minusurile lor, cu responsabilitatea alegerii uneia sau alteia dintre solutii astfel incat sa fii capabil sa treci la actiune si sa o aplici pe cea mai potrivita.
Care este diferenta intre a lucra cu un coach si a lucra cu un psiholog? Cum iti dai seama de care dintre acestia ai nevoie de fapt?
Cum spuneam, in termeni de evolutie personala sau profesionala avem la dispozitie o multitudine de instrumente si metode pe care sa le aplicam. Nu sunt psiholog, prin urmare nu stiu exact tot ce poate face un psiholog pentru un client in termeni de metoda de lucru. Din cate stiu, psihologii se focuseaza mai mult pe trecut, intelegerea si vindecarea lui, si nu lucreaza neaparat cu obiective care sa fie masurate ca indeplinite la sfarsitul fiecarei sedinte. Dar cred ca cel mai bine este sa va raspunda un psiholog la intrebarea asta, el stie cel mai bine.
Cat despre coaching, pune accent pe actiune si orientarea pe viitor, pe indeplinirea obiectivelor intr-un anumit interval de timp, nu se poate lucra fara obiective clare si masurabile. Se merge pe principiul ca nu e neaparat nevoie sa stii ce e in interiorul unei mingi ca sa poti marca un gol. Pentru asta e nevoie sa joci, sa devii constient de ce e nevoie sa joci bine, de ce calitati ai si sa iti asumi responsabilitatea de a juca. Ceea ce inseamna ca poti castiga sau pierde si de tine depind amandoua. Din punctul meu de vedere, poate cel mai valoros in lucrul cu un client este ca acesta sa internalizeze sau sa isi dezvolte constientizarea si responsabilitatea.
Revenind la intrebarea ta, daca nici dupa ce te-ai informat citind despre ce tipuri de situatii pot fi rezolvate prin coaching si ce tipuri prin lucrul cu un psiholog, cred ca cel mai sanatos ar fi sa te intalnesti cu amandoi – si cu Coach-ul si cu psihologul. Discutand si clarificand, cu siguranta vei putea alege.
Poate o persoana sa faca atat life coaching, cat si business coaching?
Raspunsul e da, poate. Eu cred in specializare si cred ca sunt sanse mari sa ai rezultate mai bune lucrand cu un coach specializat. Insa asta nu inseamna ca daca lucrezi cu un coach specializat pe business nu vei avea rezultate abordand obiective personale.
Ce perioada de timp trebuie sa aloce o persoana sesiunilor de coaching, in medie?
Nu exista o reteta, un traseu prestabilit.
Din experienta mea, am vazut ca procesul de schimbare incepe de obicei dupa minim 4 sesiuni, lucrate consecutiv, cu frecventa saptamanala. Cum spuneam, coaching-ul, din punctul meu de vedere, nu e o bagheta magica care functioneaza in locul clientului. E nevoie de o investitie de responsabilitate, determinare, timp din partea clientului ca sa aiba rezultate. O sesiune de coaching poate dura intre 30 si 60 de minute, depinde de tehnica de lucru a coaching-ului. Elementul comun, indiferent de cate minute lucrezi, e fixarea unui obiectiv concret, masurabil, pentru care sa se gaseasca solutii pana la sfarsitul sesiunii.
Coachingul te ajuta sa iti gasesti scopul in viata si sa fii fericit cu tine insuti?
Daca acesta e obiectivul tau ca si client, si esti determinat sa il atingi, coaching-ul te poate ajuta cu siguranta. Spun determinat pentru ca e foarte important cuvantul. Nimeni nu poate lucra in locul clientului, niciun coach, oricat ar fi de bun. Pana clientul nu se hotaraste sa dea ce are mai bun, nu pot aparea rezultate extraordinare. Imi vine in minte aici o poveste pe care am descoperit-o de curand in cultura turca, cu care ma imprietenesc de aproape 2 ani. Intr-o zi, un tanar in cautarea intelepciunii vine la un maestru renumit pentru intelepciunea sa. Si il socheaza un lucru. Maestrul are un caine, pe care il iubeste enorm. Il respecta, il hraneste, il ingrijeste cu toata daruirea. Dar in fiecare seara, cainele se duce si se culca pe o blana plina de cuie. Iar langa blana e o cusca frumoasa, spatioasa, visul oricarui catel. Intrebat de tanar ”Tu, maestre, care esti atat de renumit pentru intelepciunea ta, nu ai reusit sa il inveti pe caine sa doarma in cusca? Nu te doare inima sa il vezi ca se chinuie in fiecare noapte dormind pe cuie?” La care maestrul ii raspunde: „Cand o sa se sature intr-adevar de dormit pe cuie, o sa intre singur in cusca”.
Pentru cei pasionati de coaching ca profesie, ce le recomanzi – ca scoala sau ca studiu individual?
Le recomand sa fie atenti la educatia si experienta practica a celor care ofera formari in coaching. Au aparut foarte multe scoli de coaching si nu toate sunt de calitate. Daca sunt cu adevarat hotarati sa imbratiseze aceasta profesie sunt sigura insa ca se vor documenta suficient de serios incat sa aleaga ce e mai bun pe piata. Si nu in ultimul rand, sa stie ca meseria de coach, pe cat de frumoasa e, pe atat de solicitanta e. Si ca tot vorbeam mai devreme de catei, din experienta mea, nu e genul de profesie in care alearga cainii cu covrigi in coada….dar e plina de oportunitati pentru coachii intr-adevar coachi.