Categorii
Blog Food and nutrition

Ce apa alegem pentru bebelusi si copii

Stiti ca suntem suntem 70% apa si inclusiv ca un procent chiar mai mare, 80%, reprezinta creierul nostru? Si se mai spune ca toata viata noastra cautam apa cu care am crescut in primii nostri 10 ani! E inca un motiv in plus care ne arata rolul coplesitor pe care il avem in viata copiilor nostri. Dragii de ei, aleg atat de putin pentru ei in primii lor ani de viata. Noi luam de pe raft pentru ei, inca de cand sunt bebelusi, noi le oferim, noi le programam obiceiurile pe care le vor continua inconstient toata viata lor de adulti. Apa si bautul apei de calitate nu fac exceptie! Deci ce apa pentru copii alegem in primii lor ani de viata Poate vi se pare putin lucru si credeti ca apa nu este ceva atat de important, dar va contrazic. Bem apa zilnic, cativa litri (sper), copiii nostri beau apa, folosim apa la prepararea laptelui bebelusilor care nu sunt alaptati, folosim apa la diferite preparate, bem apa acasa, la serviciu, in parc, in calatorii. In viata noastra, apa ne insoteste peste tot, fara macar sa ne dam seama. Merita sa ii acordam mai multa atentie, pentru ca ne hranim corpul cu ea si este vitala pentru multe din functiile organismului.

Cateva motive pentru a aprecia apa si consumul ei

Apa se regaseste in structura tuturor partilor organismului: sange (83%), muschi (80%), par (70%), piele (65%), oase (20%).
Un om poate sa traiasca fara mancare in jur de 30 de zile, insa fara apa, viata ii este pusa in pericol dupa numai 3 zile.
Apa pe care o bem este absorbita de organism la nivelul intestinului gros, unde intra in sange –  prin intermediul caruia este transportata in tot corpul. Datorita faptului ca este un solvent universal, ea contribuie la transportul nutrientilor pana la ultima celula.
Apa asigura buna functionare a rinichilor si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Reglarea temperaturii corpului, hidratarea pielii sau lubrifierea ochilor se fac tot cu ajutorul apei.

De ce este apa importanta pentru copii

Datorita faptului ca suprafata cutanata raportata la greutate este de 2 ori mai mare la sugari fata de adulti, acestia pierd mai multa apa prin transpiratie. La aceasta se adauga pierderea de apa prin plans, scaune, dar si prin faptul ca rinichii lor inca nu sunt adaptati sa regleze volumul de urina. Din aceasta cauza, sugarii au nevoie de 3 ori mai multa apa decat adultii, raportat la greutatea lor. Necesarul zilnic este de cca 120 ml/kg de corp.
Reinnoirea apei in corpul uman se face intr-un ritm de 15% pe zi, la sugari si de 3-5%/zi la adulti. Astfel ca, un nou nascut isi inlocuieste intr-o saptamana intreaga apa din corp, respectiv 75% din greutatea sa.

Dar ce apa le dam bebelusilor? Voi cum alegeti apa cea mai buna de pe raft?

Cand ajungi la raft, te ia ameteala, nu-i asa? Cum alegi sticla de apa pentru intreaga familie? Cum treci de marketing, de culori si forma sticlei si faci alegerea? Mai ales daca bebe e plangacios, copilul mare te striga, caci tocmai a vazut o sticla cu personaje din desene animate? Ai nevoie sa fii deja documentat, ca sa poti iesi repede din situatia neplacuta de a cumpara orice, sub primul impuls sau presiunea copiilor, influentati de marketing.
Pentru bebelusi, laptele matern este cel mai bun. In cazul in care mama nu alapteaza, bebelusul este hranit cu lapte formula preparat cu apa. Mamele fierb apa, de la robinet, filtrata, sau apa imbuteliata. Preocuparea pentru alegerea apei este cu atat mai importanta, cu cat bebelusii cu varsta de pana la 1 an nu pot prelucra sodiul, prin urmare citirea etichetei este obligatorie. In afara de prepararea formulei de lapte, de la un moment incolo, copilul mic incepe sa bea apa, pur si simplu. Introducerea apei ca bautura alternativa va contribui la invatarea unor obiceiuri bune pentru copil, atat in prezent, cat si pentru viitor. Aceeasi framantare a mamei, ce apa sa ii dau copilului meu?
De 1 an incoace, suntem 4. Cu un bebe de aproape 1 an, o fetita de 8 ani si jumatate, un sot activ toata ziua si eu, intre copii, casa si proiecte, sticla cu apa e nelipsita. Iar de cand am inceput sa ma specializez ca Health Coach si consultant in nutritie, am devenit si mai preocupata de etichete, lista ingredientelor si starea noastra de sanatate.

TREBUIE SA STIM: Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 978/2006, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizatie scazuta (oligominerale) reprezinta alegerea optima! Unele din aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de catre Societatea Romana de Pediatrie sau alte institutii de profil si poarta pe eticheta mentiunea  ”recomandata pentru prepararea hranei sugarilor”.

Nutritia bebelusilor

Pentru copiii mici si pentru sugari, consumul unei cantitati suficiente de lichide este esential pentru sanatate. Greutatea lor corporala consta in mare parte din apa, asa incat este vital sa-i mentinem pe cei mici bine hidratati. Calitatea si compozitia apei cu care se prepara formula de lapte pentru bebelusi sunt foarte importante, nu-i asa?
Asadar, avem nevoie de o apa care are un continut scazut de minerale (< 120 mg/L), iar societatile de pediatrie europene recomanda concentratii de sodiu in apa destinata hranirii si hidratarii bebelusului mai mici de 20 mg/L.
Prin urmare, aveti acum la indemana toate informatiile pentru a face o alegere buna – o apa minerala de calitate pentru copii si pentru intreaga familie!

(P) O apa minerala naturala care respecta toate cele de mai sus – Aquatique

Am aflat si eu recent de aceasta apa minerala naturala, desi ea se afla pe piata de 10 ani. E de-a noastra, ”Produs in Romania”. Imbutelierea apei oligominerale naturale plate Aquatique a inceput la data de 30 iunie 2007. Apa provine dintr-un izvor ales cu grija, in urma unor studii indelungate.

Ce m-a convins la apa pentru copii Aquatique

Aquatique este apa minerala naturala oligominerala atestata atat de catre Societatea Romana de Pediatrie, cat si de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”. Potrivit studiului clinic realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu”, apa oligominerala naturala Aquatique intruneste toate conditiile pentru a fi recomandata in alimentatia sugarilor. Rezultatele acestui studiu au fost confirmate si de catre Societatea Romana de Pediatrie: „Aquatique corespunde din toate punctele de vedere si are toate calitatile pentru a putea fi folosita pentru prepararea hranei destinate bebelusilor, cat si pentru consumul ca atare”.
Apa minerala naturala plata Aquatique indeplineste criteriile de compozitie si puritate pentru a putea fi consumata de bebelusi si copii, fiind o apa cu un grad scazut de mineralizare (104 mg/L).
In anul 2008, Aquatique a primit distinctia “Grand Gold Medal” de la Institutul International de Selectie a Calitatii, Monde Selection, Bruxelles, fiindu-i recunoscute astfel calitatile.
Potrivit topului celor mai bune produse pentru copii, realizat in anul 2016 de catre Forbes Romania, apa oligominerala naturala Aquatique a fost desemnata castigatoare la categoria “Apa minerala plata pentru sugari si copii mici”.
Pentru alcatuirea acestui top, revista Forbes Romania, in colaborare cu compania D&D Research, a realizat in perioada iulie-septembrie 2016 o ampla cercetare a opiniei mamelor la nivelul intregii tari. Topul a fost realizat pe baza raspunsurilor mamelor cu varsta intre 22 si 35 de ani, care au copii cu varste intre 0 si 5 ani, si care locuiesc in 41 de orase din Romania cu peste 50.000 locuitori. Mamelor li s-a cerut:

  • sa precizeze ce apa minerala plata folosesc pentru copilul lor;
  • sa numeasca marca de apa in care au incredere;
  • care este cea mai sigura pentru copilul lor;
  • sa denumeasca brandul de apa cu cel mai ridicat nivel de calitate.

Aquatique a obtinut cel mai mare punctaj la toate aceste criterii, fiind desemnata cea mai buna apa minerala plata pentru sugari si copii mici.

Voi stiti cum arata Aquatique?


Ambalaj modern, unde rozul este culoarea dominanta, culoare ce exprima modernitate, nivel premium si subliniaza continutul de apa plata oligominerala. Usor de vazut la raft, mai ales ca e roz. Faceti un test cu piticii vostri!! 🙂

Am fost acolo si am vazut

Joi, 29 iunie, am fost impreuna cu alti bloggeri si jurnalisti la Busteni, sa vad de unde izvoraste aceasta apa. Suiti in telecabina, am facut foto la izvor, in inima muntilor Carpati, la o altitudine de 1.100 m, in zona protejata Parcul Natural Bucegi, rezervatia naturala Abruptul Prahovean. Am participat la conferinta de presa si la o vizita in fabrica de imbuteliere. La eveniment au fost prezenti: Radu Lazaroiu – director general, Mihaela Draghici – director PR si Nicolae Sarvari – director al diviziei Busteni. M-au impresionat prin deschiderea pe care au avut-o pentru a raspunde la fiecare intrebare a noastra, mai ales ca am fost cativa bloggeri care au copii mici si care scriu pentru comunitati de parinti, interesati de alimentatia sanatoasa a celor mici. Noua tuturor ne-a placut mult ideea pe care ne-au transmis-o despre marketingul acestui brand, atunci cand le-am spus ca noi stim putine lucruri despre apa produsa de ei: ”Strategia grupului nu este sa sufoce publicul consumator. Ci sa ii castige increderea treptat, convingandu-l ca toate informatiile pe care le furnizeaza sunt adevarate.” Ceea ce eu, pana acum, nu prea am auzit din partea brandurilor. Si cu asta cred ca v-am raspuns si voua la multe intrebari!

Telecabina Busteni
In telecabina
Locul captarii_Aquatique
Locul captarii_Aquatique
Locul unde incepe totul_Aquatique

La cat mai multi ani inainte, Aquatique! Si multumim pentru informatiile extrem de utile!

Foto din fabrica Aquatique_linia de imbuteliere
Mihaela Draghici_Aquatique
Conducerea Aquatique_conferinta de presa

Deci, pe scurt, despre apa pentru copiiAquatique:

Recomandata pentru prepararea hranei bebelusilor, de catre Societatea Romana de Pediatrie si Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC).
Are un continut extrem de redus in sodiu – 1 mg/l si continut redus de minerale – 20 mg/l.
Indicata in dietele fara sare ale adultilor.
Recomandata pentru consumul zilnic al intregii familii, asigurand o hidratare optima si purificarea zilnica a organismului.

Cam atat despre apa pentru copii, voi ce parere aveti?

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: Romaqua Grup si arhiva personala

8 răspunsuri la “Ce apa alegem pentru bebelusi si copii”

Nu am cumparat niciodata Aquatique dintr-un singur motiv: e imbuteliata in sticla de plastic. Oricat de pur ar fi continutul, ambalajul primeaza. Mai ales vara!

Carmen, toti producatorii de ape minerala imbuteliaza in plastic. De ce spui ca doar Aquatique? Mai mult, problema nu e de imbuteliere, problema e de tipul de pet. Am intrebat si noi, bloggerii mame, la eveniment acest lucru. Iti dai seama ca e prima preocupare a noastra, a parintilor! Pet-ul nu are BPA. Nu cel virgin, folosit de Romaqua (cei care produc Aquatique). Doar pet-ul reciclat are aceasta problema, legata de BPA. Dar cum ziceam, nu e cazul la Romaqua. Cat priveste deprecierea plasticului, e clar ca se produce daca acesta sta direct in ultraviolete. Dar asta nu inseamna decat ca apa capata gust de slanina ranceda. In soare putem lasa si noi sticlele, dar atentie si la retaileri. Ai fost curioasa sa vezi cum primesc camioanele de marfa retailerii si unde depoziteaza containerele? Stii cat de putini au baza logistica proprie, de pilda? Si cum toti ceilalti primesc containerele cu peturi si le tin in curti, in soare?!! Asta ca sa reflectam nitel la tot procesul, nu numai la imbuteliere! E drum lung de aici pana la raft, de unde cumparam noi!
Dar ca sa fii tu impacata si restul cititorilor, cred poate va ajuta sa cititi si Ghidul Apelor Minerale, de Adrian Feru. Acolo ai toata analiza pe apele minerale produse la noi.

foarte buna apa, imi place mult si mergem mereu la valea spumoasa si bem direct de la sursa. Eu am grija in primul rand la cantitatea de nitriti, cumpar aquatique si Calipso, ape bune de izvor fara nitriti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.