Am observat ca banii sunt un subiect la fel de delicat precum relatiile amoroase. Toata lumea si-i doreste, sunt oameni care ii vor cu disperare, insa nu au puterea sau stiinta de a-i tine prea mult in preajma lor si sunt altii care au o relatie de durata cu acestia. Sunt familii in care se vorbeste mult si deschis despre bani, iar altele unde abia se sopteste. Banii se ascund, sau se flutura in vazul tuturora. In orice loc mergi, e imposibil sa nu fie macar o discutie despre bani – cat costa aia, dar cealalta, cati bani ai dat pe cutare obiect, cat mai costa casele sau masinile nu stiu care. Un lucru e cert, banii au legatura cu orice – mediul inconjurator, idei, respect de sine, placere, prieteni sau societate. Iar viata a devenit complicata tocmai pentru ca nu acordam banilor importanta cuvenita – sau, mai bine zis, nu acordam banilor respectul si adevarata importanta ce ar putea fi acordata acestui mijloc care ne poate face viata mai simpla sau mai complicata.
Adevarul este ca nu avem o cultura in ceea ce priveste banii si modalitatile de a-i procura si a-i gestiona. Am fost invatati ca banii vin din salariu si acesta poate fi obtinut doar din mersul la serviciu. Si, mai mult, ca trebuie sa muncesti din greu ca sa castigi bani, sa iti castigi existenta. Nu ne-a spus nimeni ca obiceiul de a gestiona banii este mai important decat suma in sine. Si ca fie controlam noi banii, fie ne controleaza ei pe noi. Asa am ajuns, multi dintre noi, cu un grad de indatorare atat de mare, incat am uitat de bucuria vietii si de bucuria muncii in sine. Am ajuns sclavii banilor, muncim zilnic biciuiti din umbra de banii pe care ii datoram. In aceasta zbatere zilnica, am ajuns sa uitam de fapt pentru ce platim banii aceia. Ne creem astfel anxietate si ne tulburam sanatatea.
Credem ca banii sunt facuti sa fie cheltuiti, asa-i? Dar daca v-as spune despre o alta perspectiva – ca, indiferent de numarul lor, merita sa fie si economisiti? Probabil ati rade de mine si ati zice ca bat campii. Si ca din bani putini nu poti face economii. Ca abia ne putem plati datoriile. Dar v-as invita intai sa va priviti viata din afara si obiceiurile. Sa aflati pe ce cheltuiti banii. Sa va ganditi ce limite v-ati putea pune, asa incat sa va opriti atunci cand devine prea mult. E posibil si sa descoperim ca am cheltuit bani pe lucruri care nu au nicio valoare pentru noi. Vi s-a intamplat si voua sa cumparati lucruri din impuls de moment – fie ca a fost mancare prea multa, fie ca au fost obiecte de imbracaminte care doar ne-au suras de pe umeras intr-o seara in care am plecat nefericiti de la birou, fie un gadget pe care apoi in cel mai fericit caz l-ati returnat? Stiti ca se considera cheltuiala inutila si o masina prea mare, atata timp cat o foloseste doar o persoana in oras, fara copii, sau o masina de spalat cu nenumarate functii pe care de fapt nu le folosim, sau un abonament la furnizor de cablu pentru 120 de canale, cand noi urmarim doar 5 dintre ele. Se numeste cheltuiala inutila si faptul ca mancam prea mult, dupa care platim medici si antrenori sa ne slabeasca, dupa care reluam cercul si tot asa.
De cate ori, cand am cumparat ceva, ne-am intrebat daca ne trebuie cu adevarat acel lucru? Cati dintre noi stim cu adevarat care este valoarea reala a cheltuielilor lunare absolut necesare, si ce procente alocam bugetului de distractie, calatorii, educatie sau copiilor? Cati dintre noi avem cu adevarat rabdare sa strangem o anumita suma de bani ca sa putem cumpara ceva, in loc sa facem un credit?
Adevarul este ca economiile ne aduc siguranta si ne ajuta sa mergem pe strada cu spatele drept. Nu mai caram dupa noi povara datoriilor care ne apasa in fiecare clipa si ne reduc din anxietatea zilei de maine. Economiile ne sunt necesare pentru a munci mai putin si nu pentru a cheltui mai mult. Economiile inseamna siguranta, optimism, inseamna sa traim cu bucurie pentru ca viitorul ne ingrijoreaza mai putin.
E timpul sa cumparam cu banii nostri mai multe experiente si mai putine lucruri. Sa ne reamintim totusi ca nu sunt un scop in sine, ci doar un instrument. Sa cumparam ceea ce ne permitem in prezent, daca vrem sa avem un viitor linistit! Este incredibil cat de multi oameni ajung sclavi, pentru lucruri de care de fapt nu au nevoie. Unul dintre primele sfaturi pe care bunica mea mi le-a oferit a fost acela de a ma obisnui sa cheltui intotdeauna mai putin decat am castigat. Si sa nu fiu datoare niciodata nimanui. E un cerc vicios, din care cu greu mai poti iesi – daca ai gustat din aparenta facilitate a acestei modalitati financiare de a trai. Si sa economisesc cate putin in fiecare luna, invatandu-ma intai sa “pitesc” ceva bani, si abia dupa aceea sa imi fac alte planuri.
Accept ca nu este usor sa ajungem la o asemenea relatie cu banii. Si de cele mai multe ori, doar daca am avut o familie deschisa catre o astfel de relatie cu banii ajungem si noi acolo. Pentru ca am vazut roade si am reusit sa ne formam o deprindere in acest sens. Nu pledez pentru tinerea banilor la ciorap, ci pentru gestionarea lor, asa incat sa investim in lucruri cu adevarat importante pentru noi si sa nu cheltuim pe nimicuri efemere. Sa folosim energia pe care ne-o ofera banii in moduri benefice, sa nu o lasam sa ne scape printre degete, din impulsuri trecatoare. Banii sa ajunga sa circule in viata noastra liber, ca sa putem spune ca suntem sanatosi din punct de vedere economic. Dar pentru asta avem nevoie de schimbari de paradigma si de modificari ale tiparului financiar pe care il avem. Daca vrem un alt nivel al vietii, sanatos din toate punctele de vedere, relatia cu banii si tiparul financiar au nevoie de schimbare. Acest post nu este despre a strange bani pentru zile negre. Este un indemn la echilibru si concentrarea pe ce este cu adevarat important in viata noastra – care poate fi castigarea independentei financiare, adica eliberarea de vechile tipare si insusirea unora noi, pentru sanatatea si libertatea noastra!