Dacă v-ați întors din vacanță, probabil vă pregățiți de școală și de tot ce înseamnă revenirea la serviciu. Începeți să vedeți și geamurile murdare de după ploile acestei veri, iar cămara și frigiderul arată cam pustii. Copiii cer mâncare, vorba poeziei, că ce să facă și ei, indiferent de anotimp și de zi, omului i se de face foame. Am pus eu cap la cap, de-a lungul timpului, o listă cu alimente pe care să le avem mereu în casă și cu care, indiferent de cât de lipsiți de creativitate am fi, tot înfăptuim un fel de mâncare simplu, ca să potolim niște guri flămânde. Vă invit și pe voi, la final, să completăm împreună ce lipsește.
Lista alimentelor pe care să le ai mereu în casă – de tipărit
LEGUME PENTRU TOATE ANOTIMPURILE: cartofi (albi, roșii, dulci), morcovi, ceapă (galbenă, roșie), țelină, păstârnac, sfeclă, varză, usturoi.
LEGUME DE SEZON: se completează în funcție de sezon. Toamna: varză, ardei, morcovi, dovleci, conopidă, spanac.
FRUCTE PENTRU TOATE ANOTIMPURILE: lămâie, avocado, mere, banane + congelate: mure, afine. Se completează lista în funcție de sezon. Toamna: alune, struguri, mereu, pere, prune, gutui, nuci, smochine.
SALATE ȘI VERDEȚURI: salată verde, usturoi verde, ceapă verde, apio, spanac, mărar, pătrunjel, busuioc, țelină, păstârnac.
IERBURI AROMATICE ȘI CONDIMENTE: cimbru, oregano, rozmarin, busuioc, dafin, boia, ghimbir. Acestea sunt cele pe care le folosim noi în mod curent. Voi ce mai aveți pe această listă?
FRUCTE OLEAGINOASE ȘI SEMINȚE CRUDE (nu sărate): nuci, floarea soarelui, dovleac, migdale, caju, in, susan, chia, arahide.
CONSERVE: fasole, mazăre, porumb, linte, năut, roșii (sosuri, pastă, bulion, întregi, uscate în ulei), măsline, ciuperci, sfeclă. Atenție la ingrediente, să nu conțină zahăr adăugat și nici aditivi. Nu uitați, sunt de preferat legumele de sezon, nu cele din conservă!
LEGUME CONGELATE: porumb, fasole verde și galbenă, mazăre, morcovi, broccoli, spanac. Când este sezonul lor nu este nevoie de congelat, decât dacă vreți să le pregătiți pentru iarnă.
PRODUSE USCATE: făină (albă, secară, integrală), făină fără gluten (orez, migdale, năut, hrișcă, porumb), mălai, orez (alb, brun, risotto, sălbatic), fasole, linte, paste (spaghetti, macaroni, fusili, couscous), quinoa, fulgi de ovăz, granola/cereale, cacao, bicarbonat de sodiu, drojdie, roșcove.
FRUCTE USCATE: smochine, curmale, goji, prune, merișoare, stafide.
ULEIURI&sosuri homemade: uleiuri presate (măsline, floarea soarelui, cocos, susan, rapiță), oțet (balsamic, de mere, vin roșu), sos de roșii, muștar, sos vinegretă simplă, sos pesto.
LACTATE&BRÂNZETURI&OUĂ: ouă (găină, prepeliță), lapte 3,5% și mai puțin, unt, iaurt, sana, kefir, smântână, parmezan, mozzarela.
CARNE: curcan, pește, vită, porc slab – pentru cine mănâncă.
Voi ce alimente mai aveți de pus pe lista celor pe care să le avem mereu în casă?
Dați un print și haideți să lucrăm împreună pe ea! 🙂
Nu uitați că de mâine începe proiectul Food for Brain, despre care am povestit aici.
Puteți și să citiți articolul despre cum putem transforma gătitul în ceva ușor.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.
Sursa foto: aici