Avem mare noroc de 2 medici foarte buni: medicul de familie și medicul pediatru. Primul ne este aproape de 19 ani, de când suntem noi împreună, cel de-al doilea, de când o avem pe Teo, de 10 ani adică. Niciodată, dar niciodată nu ne-au lăsat la greu și întotdeauna am mers pe mâna lor cu orice problemă de sănătate. Mereu le spun oamenilor care mă întreabă că o relație cu medicii importanți din viața noastră trebuie menținută și nu încurajez traseismul pe la medici, până auzim opiniile care ne plac nouă. Desigur, orice om care are dubii, în momente de cumpănă, merită a doua opinie. Dar nu despre asta vorbesc azi, ci despre dubii clasice de părinți, precum: oare copilul meu e bine? Dubii care apar în perioade în care se îmbolnăvesc des, în perioade în care se plâng de diferite dureri sau cântarul stă pe loc ori dacă nu au apetit pur și simplu. Cu aceste dubii am mers la ambii medici, de câteva ori. Să vedeți ce mi-au răspuns.
De ce și când m-am îngrijorat cel mai tare
Sunt câteva perioade în viața copiilor noștri când aceștia cresc foarte mult sau deloc. Părinții știu și văd, atât pe cântar, cât și la măsurători, că au perioade de stagnare și perioade de boom. În perioadele de stagnare, cautăm cu febrilitate tabelele de creștere și dezvoltare, punem pe grafic înălțimea și greutatea și, după caz, ne liniștim sau începem să ne dăm cu capul de pereți. Eu am pus mâna pe telefon și mi-am păstrat capul pe umeri când aceștia mi-au spus că e perfect normal să fie așa. Și să observ că, deși greutatea e pe loc, la capitolul înălțime copiii sunt peste medie.
În perioade de creștere bruscă copilul meu cel mare se văita de dureri de picioare. A durat ceva până mi-am dat seama că sistemul ei osos trecerea prin niște transformări, datorită creșterii bruște. Și de data aceasta, medicii mi-au explicat că e perfect normal și că pot ajuta copilul cu ceva suplimente pentru copii.
Sau mai sunt perioadele de boală, când copiii nu au apetit, stagnează sau scad în greutate, după care încep să recupereze ușor. În funcție și de vârsta copilului și de ritmul lui de creștere, recuperarea va fi și ea mai alertă sau mai înceată. Medicul pediatru, care mă știa că sunt o mamă cu grijă la dietă, mi-a recomandat să iau în considerare în această perioadă niște suplimente alimentare pentru copii, totuși.
Am mai povestit pe blog că fetița mea cea mare a fost descoperită pe la 2 ani și ceva cu alergii la grâu, secară și albuș de ou. De atunci, viața noastră a fost mai complicată, mai ales la grădiniță, școală, în călătorii sau la petreceri. Pentru că totul în jurul nostru conține grâu și contactul cu acesta îi face rău, chiar și din banalul lipici pentru școală. Dar, mai ales, pentru că pâinea de calitate conține glucide, de care creierul nostru se folosește din plin, vitamine și minerale, proteine și antioxidanți. De aceea, suplimentele cu vitamina D, vitamina C, fier și calciu mi-au fost recomandate de către medici, pentru că altfel, copilul risca mari carențe.
În clasa a III-a și a IV-a parcă am descoperit un alt copil, pe care l-am bănuit la început de ceva lene. Dar mi-am schimbat imediat părerea. Părinții care au trecut pe aici știu cum arată programele școlare la matematică și limba română. Volumul de teme pe care copilul meu îl are și acum înseamnă timp generos de petrecut acasă pe proiecte complexe, care presupun citit și înțeles cerințe, dar și rezolvat aceste cerințe. Și toate acestea se petrec după alte 4-5 ore la școală. De multe ori spune că nu mai poate, o văd că nu se mai poate concentra și răspunsurile pe care le găsește la cerințe sunt din grabă și neatenție. Mi-a mărturisit într-o zi: ”Sunt doar un copil, nu sunt om mare ca să pot atât de mult!”. Și nu e adevărat? Așa că m-am gândit să o ajut. Cu somn bun (deși cu proteste) și cu ceva suplimente pentru copii, pentru sprijinirea funcțiilor creierului. Știați, de exemplu, că lipsa fierului poate fi o cauză pentru o capacitate scăzută de concentrare?
Și, nu în ultimul rând, trecerea dintre anotimpuri ne pune pe jar mereu. Începând de la grădiniță, mai ales, contactarea virusurilor de la copii ne-a făcut mereu toamnele și iernile mai urâte: febră, muci și tuse, care părinte nu știe cei 3 balauri? 🙁 Am luat mereu în serios astfel de episoade, pentru că febra mare e foarte periculoasă, poate duce la convulsii, în timp ce episoadele de răceală netratate sau tratate superficial pot afecta plămânii. Soțul meu a făcut o pneumonie foarte urâtă ca adult, îmi imaginez ce traumă poate fi pentru un copil așa ceva. Așa că nu aștept episoadele, sunt în alertă de la început de toamnă. Multă vitamina C din fructe și legume, în primul rând, sirop de cătină și alte extracte naturale din surse sigure.
Iar din urmă vine un copil de 2 ani și jumătate, care, cu siguranță nu va fi scutit de cele de mai sus. Nu mai vorbim de altele cu care nu ne-am confruntat la cel mare, că niciodată nu poți să zici că ai trecut prin toate.
Suplimente pentru copii – dau sau nu?
În fiecare dintre perioadele de mai sus, am primit de la medic tratamentele medicamentoase (unde a fost cazul). Nu am refuzat niciodată medicamentele, ca să merg doar pe naturiste, ci le-am luat pe acestea în completare. Pentru că medicii mă știu că am grijă la alimentație și am fost tentată să zic nu suplimentelor, mi-au atras atenția, pentru situațiile de mai sus: ”Aveți grijă că mai ales în perioada aceasta corpul are nevoie de anumite cantități de vitamine și minerale! Sunteți sigură că le asigurați din alimente?”. Să vă zic drept, am dat înapoi. Pentru că, oricât de scrupuloasă sunt eu, cu toată formarea mea de consultant nutriționist, nu stau să număr gramele din fiecare portocală și din buchetele de broccoli. Plus că, în perioadele critice de care vă spuneam, apetitul copiilor se modifică dramatic, așa că nu mai pot fi sigură de nimic. Așa că nu am refuzat niciodată suplimentarea cu vitamine și minerale.
℗ Minimarțienii FUTURA – ajutorul nostru
Ajutorul nostru sunt prietenii Minimarțieni, care au o gamă de produse ce vine în întâmpinarea acestor griji ale noastre legate de necesarul copilului de vitamine și minerale. Gama are produse pentru 3 grupe de vârstă, pentru că fiecare etapă are specificul ei. E vorba de Minimarțieni Futura, care exact la aceste 3 aspecte s-a gândit:
- Creștere armonioasă și oase sănătoase;
- Dezvoltarea funcțiilor cognitive;
- Sprijinirea imunității.
Pentru perioada1-3 ani: creșterea armonioasă și oasele sănătoase trebuie susținute de calciu, vitamina D3 și vitamina C (pentru funcționarea normală a sistemului imunitar), precum și de vitamina K2 (pentru sănătatea oaselor). Fierul contribuie și el la dezvoltarea cognitivă a copiilor – capacitatea de concentrare și asimilarea de informații.
Pentru această perioadă există Minimarțienii în format sirop, fără conservanți și coloranți, care conțin piure de mere și căpșuni.
Pentru perioada 3-6 ani, în care ritmul de creștere încetinește, însă are loc intrarea în colectivitate, cel mic are nevoie de un sistem imunitar puternic. Acum copilul are nevoie de vitamina C și de beta glucani, care se găsesc în mod natural în drojdie. Copilul mai are nevoie de fier, pentru capacitatea de învățare și pentru atenție, dar și de Calciu și de vitamina D3, pentru oase și dinți.
Pentru această perioadă Minimarțienii sunt sub formă de tablete masticabile cu gust de căpșune, la fel, fără coloranți și conservanți;
Pentru perioada 6-9 ani, când copiii intră la școală și au nevoie de susținerea funcțiilor cognitive și mai mult decât până acum. Așadar, apare nevoia crescută de Omega 3, acizi grași nesaturați.
Pentru această perioadă, Minimarțienii sunt sub formă de plicuri gel oral, cu gust de fructe și fără gust de pește.
Niciun produs nu are zahăr.
Nu uitați: cereți sfatul medicului pentru doza de administrat copiilor!
Cel mai important: Sănătatea e cel mai mare dar pe care îl putem oferi copiilor noștri!
Pentru inspirație din categoria Sănătate și wellbeing, vă aștept să citiți articolele din rubrică AICI.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: arhiva personală