Acest articol e dedicat mamei, care trăiește și acum cu ideea că eu nu mănânc, de aia mă mențin așa bine. 🙂 Te pup, mama, ia să vezi cum stau lucrurile, de fapt! Sunt zile din viața mea când îmi petrec toată ziua în oraș. Adică de la 9 și ceva dimineața, până după amiaza la 5-6. Pentru o persoană care nu e angajată la altcineva, e destul de normal. Motivele sunt diverse: de la întâlniri, proiecte, prospecții de locuri pentru proiecte proprii sau doar o zi doar pentru mine în care am nevoie de liniște pentru a mă concentra și a lucra. Am mai discutat despre asta, când povesteam că biroul trebuie scos din casă, dacă ești freelancer/soloprenor/antreprenor. Am scris acolo și motivele. Sigur că nu e o zi simplă și presupune niște costuri, dar fiecare își asumă viața pe care o duce, nu-i așa? Cele mai comune costuri pe care le plătești în aceste situații sunt cele cu parcarea (dacă folosești zilnic mașina – cazul meu) și consumațiile din locurile unde mergi. La mine 2 lucruri sunt certe: parcarea e musai, pentru că nu am cum să circul fără mașină, având în vedere locul unde stau. Și al doilea e legat de mâncare: niciodată, dar niciodată, nu renunț la mâncare în timpul zilei. Și nu, nu funcționez pe bază de covrigi. Așa, mama, trage aer în piept și citește cu relaxare cele ce urmează.
Prânzul – acea masă pe care nu o sar niciodată
Sigur că nicio zi nu seamănă cu alta, pentru că nu am același program în fiecare zi. Prin urmare, sunt în locuri diferite zilnic și fac lucruri diferite. Dar pentru că 95% din timp pot să îmi așez ziua așa cum îmi doresc, am grijă să nu ocup cu ceva momentul prânzului. Am acest ritual cu masa de prânz la ora 13 de foarte mulți ani. Prin urmare, ceasul meu din stomac ticăie la 1 și nu am control asupra lui. Dacă altceva se interpune între mine și mâncare, acel ceva nu câștigă deloc. Pentru că încep să mă gândesc doar la prânzul meu care îmi va da energie și liniște, în același timp.
Organizare, organizare, organizare
Nu aștept să mă trezesc, ca să mă gândesc ce voi mânca azi. Mă ocup de plan cu o zi înainte și îl integrez în programul de lucru, cum spuneam. Inspectez și frigiderul, așa încât să văd ce îmi pot lua la pachet.
Pentru că merg mereu cu mașina, acolo e un adevărat depozit de papa bun. 🙂 Mai exact, păstrez în mașină ce se poate păstra: bax de apă la 0,5 l (știți că apa în oraș costă de la 5 lei la 12 lei/litru??). Gustări – de la fructe (mere, mandarine, portocale, pere), la ceva legume deja curățate, iaurt/sana/kefir (iarna sunt mai ușor de păstrat, vara nu fac asta), punguțe de semințe și fructe uscate (le pregătesc eu de acasă sau cumpăr din supermarket), variante de crackers integrali și fără sare prea multă.
Nu mă feresc de caserole, de ce să mint? Unora li se pare sub demnitatea lor să își ia pachet, mie nu. Acolo e cea mai safe și gustoasă mâncare, pentru mine. Cele mai purtate caserole în timpul zilei sunt cele cu: salată, paste, cous cous, orez, friptură cu legume, frigărui, chifteluțe (fără usturoi…prea mult), lipii cu diferite umpluturi apetisante, care să nu lase zeamă. Aveam colegi care îmi spuneau ”miss caserolă”, deci mi s-a dus deja vestea.
Cafea nu îmi mai au demult la mine, că m-am lăsat prinsă în capcana cafelelor din cafenele atrăgătoare, cu atmosferă care te inspiră. Iar noi, ăștia care lucrăm pe cont propriu, din asta trăim, din inspirație, creativitate și multă multă organizare. Pe care, de ce să nu recunosc, cafeaua mi-o oferă mie.
Ce mănânc la micul dejun în oraș și unde
Mai jos este ou făcut la cuptor cu legume picante, un fel de zacuscă de casă, cu ceva ierburi aromatice. Mmm, se servește cald și e o minune de dimineață, pe mine mă energizează teribil. E un mic dejun de servit la Ana Baking, o cafenea prietenoasă unde poposesc adesea.
Unul dintre sendvișurile cele mai delicioase posibil este cel cu legume și somn, pe pâine integrală. Mai jos este însoțit de o salată și este în meniu la M60.
Iaurtul cu fructe și granola este și el potrivit pentru dimineți de vară și nu numai. Tot la M60 am servit varianta din foto.
Humusul de năut pe pâine poate fi o altă variantă sănătoasă de mic dejun. Aici aș fi simțit nevoia de o sălățică sau ceva legume, dar nu mai erau în oferta zilei. Tot la Ana Baking.
Ca să înțeleagă autorul, lângă cafeaua de mai jos este un wrap vegan. Adică lipie cu humus și legume, delicioasă și sățioasă. Tot la Ana, dar altă locație, nu cea în care merg de obicei.
Aici eram pe traseu într-un info trip, iar oprirea a fost la Rompetrol, în cafeneaua lor. Foarte bune sendvișurile, sunt și ele o opțiune pentru cei care călătoresc și nu se organizează de acasă cu pachet.
Aici este un sedviș cu friptură de curcan și ardei, pe felii de pâine cu semințe și unse cu Almette, varianta cu smântână (nu are aditivi).
Omleta japoneză făcută acasă de noi și luată pe drum. Am scris în articolul despre variante de mic dejun despre ea.
Porridge-ul cu ovăz e altă variantă sățioasă și sănătoasă de mic dejun. Aici e home made și deasupra are nucă pisată.
Sendvișul cu avocado și țelină de la Bite este atât de delicios, încât vrei să răpești bucătarul! 🙂
La Suento am avut una dintre cele mai faine experiențe la masă. Așa a arătat micul dejun servit la întâlnirea mea. Pâinea prăjită cu legume, brânză și somon a avut cel mai bun gust al zilei!
La Simbio am servit acest burger cu vită, fără felia de chiflă de sus. Ceapa caramelizată i-a dat un super gust, dar și faptul că era plin ochi de salată.
Salata simplă de curcan este o opțiune și pentru micul dejun. Tot la Ana Baking.
Ce mânânc la prânz în oraș
Tagliatelele sunt preferatele mele. Aici sunt la Trattoria Bongiorno, de la Victoriei, în varianta cu fructe de mare.
Ouăle poșate pot fi mâncate și la prânz, alături de o salată mare cu haloumi și legume la grătar. Vis pentru stomac și papilele digestive.
Pește cu mămăligă! Yes, iubim mămăliga, dacă e vorba doar de o lingură, știți, da?
Mmm, iepure la cuptor cu piure și salată de murături. Așa ceva de bun…..mai rar. La Casa Kraus.
Supa de tăieței e mereu o alinare pentru suflet. Caldă. Comfort food. 🙂 La Casa Kraus.
La Boutique du Pain – meniu de prâns campus din supă cremă de roșii și pui la grătar cu broccoli.
Tot la Bite, sendviș cu pesto, avocado și brânză. Curcubeu pe cerul gurii!
Din când în când, mai mănânc și pizza. Aici, am adus salata lângă câteva feliuțe cu blat subțire și crocant. La Gargantua Kiseleff.
Mâncare libaneză, aromată și gustoasă!
La fel, după cum se vede. Aici la Biutiful by the Lake.
Paste carbonara. Dar nu mai știu unde le-am servit, să zic drept.
La Frudisiac, salată cu somon, avocado, quinoua, ruccola, sparanghel și ce mai vedeți pe acolo. Mi-nu-na-tă!
Quinoa cu legume, luată la pachet, într-o zi când am lucrat din Seneca Anticafe.
La Grano, o salată de post, cu ce se vede în ea. Cuvintele sunt de prisos.
Pastele cu roșii și parmezan, tot la Grano.
Platouașul cu de toate, la Gargantua Kiselef.
Penele astea nu mai știu unde le-am servit, pardon hăpăit. 🙂
La Alouette, un prânz atât de clasic.
La Rawdia, un fel de lipie cu legume, dar așa ceva garantat nu ați mai mâncat.
Lipiile mele făcute acasă, cu somon afumat și salată verde, unse cu cremă de brânză.
Salată tipic grecească.
Salată cu de toate, jur că nu mai știu unde am mâncat-o. 🙁
La Starbucks, legume cu pui și cous cous.
Într-un restaurant tailandez, nu mai știu numele, undeva la Unirea. Cea mai bună supă de vită!
Tot la Alouette, penneeeee.
Ciorba e o super variantă de prânz, tot la Alouette.
Salată cu nuci și pere, la Gargantua Kiseleff.
Acum, că s-a liniștit mama, doar câteva vorbe mai zic și plec la masă.
Cina o iau mereu acasă, cu ai mei
Luăm mereu masa de seară împreună, acasă, de cele mai multe ori. Pentru că mâncarea seara, acasă la noi, îmbrăcați informal, e cea mai gustoasă. Plus că e însoțită de zgomote specifice de copilărime. 🙂
Proiectul Turul restaurantelor
Pentru a urmări pe unde mai mănânc și ce gusturi mai testez, vă invit AICI, să vedeți tot proiectul.
Voi ce mai mâncați în oraș și pe unde?
Sursa foto: arhiva personală
2 răspunsuri la “Masa în oraș – ce mănânc în timpul unei zile de lucru”
Ce de idei grozave in articolul asta. O sa adaug multe chestii in meniul ala saptamanal.
Aaaa, tu la asta te refereai? Da, poate fi și el, dar sunt multe idei si in cel cu Meniul saptamanal – cea mai buna strategie in bucatarie si in Meniul saptamanal – editia 1 si editia 2, plus in Food for Brain: https://www.florinabadea.ro/food-brain/.
Daca mai ai nevoie si de alte sfaturi, sunt aici, vecina cu tine! 🙂 Poate si gatim ceva impreuna o data..