Categorii
Parenting

Generatia bataii rupte din rai – studiu

banner 300x200Va mai amintiti cum era pe vremea noastra, cand eram copii? Mesajele pe care, daca nu le auzeam acasa, le auzem la parintii colegilor si ai prietenilor – ”eu te-am facut, eu te omor” sau ”bataia e rupta din rai”? Ca sa fim cu totul onesti ar trebui sa recunoastem ca si astazi sunt o parte dintre noi (putini, e drept) care folosesc violenta fizica sau emotionala in educatia copiilor nostri. Ca sa vedeti cum stau lucrurile mai exact azi, ar trebui sa cititi rezultatele unui studiu online pe care cei de la TOTULDESPREMAME.RO l-au  realizat de in perioada 1-14 octombrie, la care au participat 2434 de parinti. Din fericire, majoritatea celor care fac parte din „generatia bataii rupte din rai” evita pedeapsa si cred in comunicarea deschisa cu copiii lor.

Peste 75% dintre parintii care au participat la sondaj au marturisit ca au fost pedepsiti. Intrebati daca ar reactiona la fel in situatii similare, doar 1 % dintre respondenti ar urma exemplul parintilor lor. Sondajul a avut variante multiple de raspuns. Rezultatele interpretate sociologic stau la baza actualei campanii #farapedeapsa desfasurata de totuldespremame.ro.

Infografia GENERATIA BATAII RUPTE DIN RAI

  • 76% dintre cei care au raspuns intrebarilor au fost pedepsiti (fizic sau emotional) de parinti cel putin o data; doar 24% spun ca nu au fost niciodata pedepsiti, nici fizic, nici emotional.
  • Cei mai multi dintre respondenti isi amintesc pedeapsa emotionala (39%), iar 20% pe cea fizica.
  • Mai mult de jumatate dintre cei pedepsiti spun ca, atunci cand erau mici, cel mai mult ii dureau amenintarile si injuriile.
  • De cele mai multe ori, atunci cand erau pedepsiti, se simteau nedreptatiti. O treime dintre ei se simteau si speriati, iar aproape o treime furiosi.
  • 80% dintre respondenti si-ar ajuta copilul sa inteleaga unde a gresit. Totusi, un sfert dintre parintii de azi ar folosi pedeapsa.
  • Cei mai multi dintre respondentii pedepsiti si-ar fi dorit ca parintii sa fie multumiti de ei, iar mai mult de o treime sa fi fost iubiti, ascultati si acceptati. Cei care nu au fost pedepsiti s-au simtit mai iubiti si acceptati de parintii lor.

Pedeapsa emotionala (amenintari, injurii, izolare) cantareste mai mult in amintirile proaspetilor parinti decat pedeapsa fizica, arata sondajul online. Pedeapsa i-a „invatat” pe copiii de ieri, deveniti parintii de azi, teama de consecintele propriilor actiuni, determinandu-i deseori sa minta sau sa ascunda adevarul de parintii lor. Solutia? Mai mult de doua treimi din respondenti sunt de parere ca daca ar fi astazi in locul propriului parinte, ar incerca sa-si ajute copilul sa inteleaga unde a gresit, in loc sa foloseasca pedeapsa. Totusi, un sfert dintre parinti iau in calcul pedeapsa pentru a corecta comportamentul copiiilor.

Empatia si calmul – aliatii parintilor linistiti

Dr. Laura Markham, doctor in psihologie, parinte si fondator ahaparenting.com a transmis, la inceputul acestei luni, la lansarea cartii sale, „Parinti linistiti, copii fericiti: cum sa inlocuim tipetele cu conectarea” un mesaj catre parinti: „Indiferent ce simte copilul, este intotdeauna de preferat sa ii aratam acestuia ca sentimentele lui sunt acceptate si ca pot fi exprimate, deoarece sunt ale lui. Nu este o solutie sa punem in aplicare distragerea atentiei de la durerea pe care o simte, pentru ca in acest fel supararea este reprimata si ramane cu el pentru totdeauna.”

Cum se pot vindeca cicatricile emotionale?
Pentru a nu activa procesele si comportamentele care i-au produs durere in copilarie, parintele de astazi poate deveni un parinte constient, prin autoanaliza constanta, poate capata o mai buna intelegere asupra emotiilor si a functionarii acestora, poate reflecta constructiv la propria poveste si poate aplica o serie de sfaturi din ghiduri de interventie si tehnici de mindfulness pentru a recapata echilibrul in familie, recomanda Dr. Laura Markham, care va sustine in luna noiembrie o conferinta destinata parintilor, la Bucuresti.

Conferintele Dr. Markham

Spunem NU pedepselor fizile si emotionale. Ne vine in ajutor, pentru prima data in Romania, DR. LAURA MARKHAM, fondator www.ahaparenting.com, doctor in psihologie clinica, care va sustine 4 conferinte speciale pe 14 si 15 noiembrie 2015, la RIN GRAND HOTEL, in care va vorbi despre dezvoltarea si mentinerea unei relatii armonioase in familie: „Parinte linistit, deci copii fericiti”, „Creste un copil inteligent emotional”, „Parinti linistiti, frati fericiti” si „Parenting linistit: mindfulness si autocontrol”. Conferintele se adreseaza parintilor de copii de toate varstele, de la bebelusi si pana la adolescenti, iar sfaturile ei pot fi citite pe AHAparenting.com, MotheringMagazine, Pregnancy.org.  Dr. Laura Markham isi propune sa schimbe lumea, preschimband adultii de maine unul cate unul, prin ajutorul oferit parintilor lor.

Blogul de viata sanatoasa este partener media la acest eveniment.

Evenimentul face parte din seria Conferintelor TOTUL DESPRE PARENTING. Inscrierile se pot face aici.

„Pedepsirea copilului, eliminarea privilegiilor, pedepsirea prin acordarea unor sarcini suplimentare, toate aceste abordari sunt concepute cu scopul de a-l „invata o lectie” pe copil. Dar cercetarile ne arata ca acei copii sunt mai degraba preocupati de caracterul abuziv al pedepsei, in loc sa simta remuscarea pentru greselile facute. Sunt onorata si fericita ca voi vizita Romania in luna noiembrie. Astept cu nerabdare sa aflu care sunt provocarile cu care se confrunta parintii romani si ce greutati intampina ei in procesul de crestere a copiilor. Sunt incantata ca le voi putea impartasi metoda mea metoda mea de parenting bland si ca ii voi putea ajuta sa isi schimbe si sa isi transforme in bine relatia pe care o au cu copiii. “ – dr. Laura Markham.

LAURA MARKHAM este autoarea cartilor „Parinti linistiti, copii fericiti: cum sa inlocuim tipetele cu conectarea” (lansata pe 7 octombrie) si „ Parinti linistiti, frati fericiti: cum sa crestem frati prieteni pe viata” (lansata pe 27 octombrie).

Nu uitati, schimbarea copiilor nostri incepe cu noi insine!

Sursa foto si infografic: totuldespremame.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.