Dacă și la voi școala bate la ușă, probabil vă gândiți și la ce veți pregăti de mâncare copiilor pentru prima săptămână. Noi am început deja programul de școlar și deci a trebuit să ne organizăm în acest weekend cu mâncare pentru primele zile, ocazie cu care am testat și câteva noi rețete. Am pentru voi 5 idei pentru pachețelul cu mâncare al școlarului. Sper să vă fie utile și să vă placă și vouă pe cât de mult ne plac nouă.
Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlarului
Așadar, evitați cât puteți:
- margarină;
- mezeluri: salam, șuncă, crenvurști, cârnați din comerț;
- iaurt cu fructe din comerț;
- foietaje din comerț – pateuri, saleuri etc;
- covrigi;
- dulciuri din comerț;
- prăjituri;
- sucuri.
Toate cele de mai sus conțini aditivi alimentari și coloranți, mult zahăr și multă grăsime din categoria celei care nu este bună. Nu vă amăgiți, copiii nu au nevoie de dulce, ca să facă față zilelor de școală! Ei au nevoie de hrană, creierul lor se hrănește sau nu în funcție de ceea ce le punem noi la pachet și de ce le oferim la micul dejun.
Pentru a înțelege exact ce se petrece cu un copil la școală, în funcție de mâncarea pe care o consumă încă de la prima oră a trezirii, vă invit să citiți unul dintre cele mai apreciate articole de pe blog: ”Părinți, avem o problemă, se numește NDD”. NDD înseamnă Nutrition Deficit Disorder (boala deficitului de alimentație) și este un termen care îi aparține medicului pediatru William Sears, pe baza practicii sale medicale. În articol avem toata povestea care se petrece în corpul și creierul unui copil de fiecare dată când mănâncă. Citiți, e foarte interesant, vă asigur!
AICI este LISTA ALIMENTELOR INTERZISE LA GRĂDINIȚĂ PRIN LEGE.
Idei pentru pachețelul cu mâncare al școlarului
Ziua 1 – Chec cu dovlecei și brânză
Este o idee din categoria acelora care ne poate ajuta și pentru pachet, dar și pentru micul dejun acasă. Îi putem adăuga un iaurt de băut sau un supliment de brânză sau o salată la micul dejun. În pachețelul școlarului e suficientă o felie de 2 cm, zic eu. Depinde și de apetitul copilul vostru. Puteți folosi ce făină doriți voi.
M-am inspirat dintr-o revistă Mega Image, ca să știți să nu le ocoliți, că sunt sursă bună de idei pentru casă și bucătărie.
Ingrediente:
- 2 dovlecei medii;
- 200 gr. brânză Gouda;
- 315 ml. lapte;
- 45 gr. unt;
- 2 linguri ulei floarea soarelui;
- 2 ouă;
- 2 căței usturoi;
- 1 linguriță oțet;
- 335 gr. făină;
- 2 lingurițe prof de copt;
- 2 lingurițe bicarbonat alimentar;
- sare.
Mod de preparare:
Dovleceii se dau prin răzătoarea mare, se pun într-o sită, se presară sare deasupra, se amestecă și se lasă la scurs cel puțin 20 de minute. La final, se presează cu o lingură, pentru a îndepărta excesul de apă. Chiar vă rog să fiți atenți la acest aspect pentru că altminteri checul va fi destul de moale și se poate să nu vă placă așa.
Se amestecă laptele cu untul, uleiul, ouăle, usturoiul zdrobit și oțetul.
Separat, se amestecă făină cu agenții de creștere și jumătate de linguriță de sare.
Se încorporează amestecul de ingrediente uscate în cel umed, se adaugă dovleceii scurși și brânza rasă.
Se toarnă compoziția într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt și se coace timp de 50 de minute la 180 de grade.
Se scoate din cuptor atunci când se rumenește și se lasă 10 minute la răcorit, înainte de a felia.
Poftă bună, drag școlar!
Ziua 2 – Sendviș cu ou și spanac
Sunt mulți părinți care ne întreabă ce fel de sendvișuri facem noi copiilor, dacă nu le dăm mezeluri. Așa e, nu le punem șuncă sau salam în sendviș niciodată, deși presiunea e mare. 🙂 Am făcut noi o rețetă de șuncă de casă – aici. Dar, de principiu, sunt multe variante pe care le puteți alege în loc de mezeluri. Voi face un material separat pe această temă.
Sendvișul cu ou și spanac are marea calitate că prezintă oul în altă variantă în afară de cel prăjit sau fiert. Este copt.
Ingrediente pentru 2 porții:
- 2 ouă;
- lapte;
- brânză Gouda – 2 felii;
- ulei de măsline – 2 linguri;
- chifle din făină integrală – 2 buc.;
- usturoi – 1 cățel zdrobit;
- spanac baby – 2 mâini pline.
Mod de preparare:
- Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade;
- Un vas termorezistent se unge cu ulei;
- Cele 2 ouă se bat într-un alt vas, împreună cu laptele, iar amestecul se toarnă în cel termorezistent; se introduc în cuptorul preîncălzit, pentru cam 20 de minute (dar fiți cu ochii pe ele, căci e posibil să se coacă mai repede);
- Între timp, chiflele se taie în câte 2 jumătăți și se prăjesc. Pe fiecare felie de pâine se așează câte 1 felie de brânză și se dau la cuptor cu 3 minute înainte de a se coace ouăle;
- Pe foc se încinge o tigaie, se pune 1 lingură de ulei de măsline în care se perpelește usturoiul max 1 minut și se adaugă spanacul, cam tot pentru 1 minut;
- Ouăle și chiflele se scot din cuptor și se lasă un pic la răcit. Oul copt se va desprinde ușor de tavă cu un cuțit și se va tăia în bucăți. Pe chifla călduță, scoasă din cuptor se așează oul copt, după care spanacul. Cu un praf de sare deasupra e gata de servit sau de împachetat. 🙂
Sendvișul poate fi servit și de copii și de adulți. În loc de brânza Gouda puteți folosi Cheddar (iute). Veți fi surprinți să vedeți că cei mici vor fi deschiși să încerce oul copt. Dacă vreți să reduceți pentru voi conținutul de grăsime, puteți renunța la brânză și eventual în loc de 2 ouă să puneți 2 albușuri.
De ce e sendvișul ăsta cu adevărat plin de nutrienți? Pentru că are ou, care e sursă de proteine de foarte bună calitate, iar consumat la micul dejun ajută la scăderea în greutate pentru adulți, dar și pentru că e sursă de colină (vitamina B8), care ajută sănătatea creierului. Și pentru că are spanac, care nu se remarcă pentru fierul din desene animate :), ci pentru antioxidanții pe care îi conține, acid folic, vitaminele A și K.
În rest, puteți fi cât de creativi vreți în ceea ce privește chiflele.
Să aveți poftă!
Ziua 3 – Brioșe din curcan
Brioșele sunt feluri de mâncare în sine, cu ingredientele potrivite. Plus că cei mici le acceptă din prima, căci arată ca desertul din vitrine sau de la televizor. Noi am tot făcut brioșe cu morcovi și au fost de mega succes în casă, plus în casele celor cărora le-am recomandat. De data aceasta, am înlocuit morcovii cu curcanul (tot încerc să evit cacofonia asta și nu îmi iese).
Ingrediente:
- făină de orez – 255 gr.;
- făină de ovăz – 105 gr.;
- bicarbonat de sodiu – 1/2 linguriță;
- praf de copt – 1/2 linguriță;
- 2 ouă mari;
- ulei vegetal – 125 ml;
- carne de curcan cubulețe (fiartă înainte) – cca 250 gr.;
- lapte (de care vreți voi – eu am folosit de vacă cu procent de 1.5 % grăsime) – 125 ml.
Voi puteți folosi făină de grâu și făină de secară, pentru mai multe fibre, de exemplu. Noi am mers pe această variantă pentru că avem un copil alergic la grâu și secară. Am mai povestit pe blog acest lucru. De aceea veți găsi la noi (din ce în ce mai) multe rețete fără gluten.
Mod de preparare:
În timp ce pregătim aluatul pentru brioșe, preîncălzim cuptorul la 190 gr. C.
Să aveți la îndemână:
- 1 bol de mărime medie;
- 1 bol de mărime mare.
În bolul de mărime medie amestecați cele 2 tipuri de făină cu bicarbonatul de sodiu și sarea.
În bolul mare amestecați ouăle și uleiul, după care încorporăm carnea. Deasupra turnăm amestectul uscat din bolul mic și încorporăm laptele. Atât, după care, amestecăm până se încorporează bine făina.
Puneți aluatul cu o lingură în fiecare formă și umpleți cam 3 sferturi. Se introduc în cuptorul preîncălzit. Se lasă la cuptor timp de 25-30 de minute. Se lasă la răcorit câteva minute, după care se scot din formă și se pun într-un aluat închis ermetic, ca să nu se usuce.
Ziua 4 – Lipie cu salată și pește
Este una dintre rețetele cele mai versatile – pot fi folosite mai multe tipuri de lipii, cele cu făină integrală sunt mai sănătoase și se găsesc în Mega Image și Kaufland. Sau, dacă aveți timp și răbdare, le preparați în casă.
Ingrediente:
- lipie;
- cremă de brânză – noi folosim Almette cu smântână, e preferata fetelor și are și o etichetă curată;
- salată – ce preferați: rucola, iceberg etc;
- pește – ce preferă copilul. Noi abia am găsit un somon de captură la Carrefour, fără zahăr! Minune, căci de obicei există zahăr până și în pește!
Eu evit în lipie ingrediente care se pot scurge: roșii, castraveți, de exmplu. Pot compromite alte lucruri în ghizdan, după care să fie tăiate doar din acest considerent de pe lista alimentelor preferate de copil.
Mod de preparare:
Se unge lipia cu brânză, se presară frunzele și se adaugă peștele fâșii. Atât de simplu, atât de gustos și hrănitor! Nu necesită coacere sau altceva. Se poate tăia în bucăți și așeza într-o caserolă.
Ziua 5 – Pui cu susan
Este o rețetă pe care noi o preparăm de 1 an și este inspirată de la Jamila, bloggerul nostru culinar preferat.
Ingrediente pentru 12 porții:
- 1 kg piept de pui;
- 200 grame pesmet;
- 200 grame făină;
- 80 grame susan;
- 4 ouă;
- pătrunjel uscat;
- usturoi granulat;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
Puiul se taie fâșii. Se presară cu sare, piper și usturoi granulat și amestecă bine cu mâna, se lasă puțin.
Se pregătesc 4 vase cu:
- cele 2 ouă bătute;
- pesmetul;
- făina;
- susanul.
Se pregătește cuptorul, preîncălzit la 200 grade.
Pe tava de cuptor se pune folia de copt.
Fiecare fâșie de pui se trece, în această ordine, prin;
- făină;
- ou;
- pesmet;
- susan.
Timp de preparare la cuptor: 40 de minute. Mi-nu-nat!
Iată deci că aveți deja 5 idei pentru pachețelul cu mâncare al școlarului, pe care să le puneți în aplicare în prima săptămână de școală. Le puteți adapta, evident. Le puteți prepara pe toate într-o după amiază, sau le împărțiți: duminica 3 rețete și miercuri 2 rețete. Micii școlari vor fi fericiți să vă ajute, garantăm!
Vă aștept în continuare pe blog, proiectul Food for Brain este special gândit de mine pentru voi.
Cum vă mai pot ajuta eu – programe pentru voi
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.
Sursa foto: arhiva personală
5 răspunsuri la “5 idei pentru pachețelul cu mâncare al școlarului – Food for Brain (1)”
Excelente!
Minunat proiect! Ideile din acest articol imi sunt toate pe plac.
O intrebare am insa legat de sandvisul cu ou copt: se poate prepara de cu seara? Mai este asa apetisant a doua zi la scoala, rece, dupa ce la preparare s-a topit putin branza in cuptor? Intreb pt ca in niciun caz nu as avea cand sa il pregatesc de dimineata inainte sa plecam la scoala…
Multumesc.
“carnea de curcan a inlocuit morcovul” sau “morcovul a fost in inlocuit de curcan” sau ” in loc de morcov am folosit curcan”;) Multumim pt sugestii! Mi-au placut mult si pozele de la fiecare solutie propusa.