Cati dintre voi mai aveti papusa copilariei? Probabil aveti casa plina de papusi, mai ales daca aveti copii. Dar cele ale copilariei ori nu mai sunt, ori zac uitate in cutii de demult, ori sunt pastrate la loc de cinste de catre mamele noastre – impreuna cu lucrusoarele noastre cele mai de pret din vremuri de demult. Mama si soacra mea asa au facut si asa se face ca astazi copila noastra se joaca cu papusile noastre de atunci. Dar se joaca acasa la ei, cu toata insistenta ei de a le aduce acasa la noi. ”Lasa-le la bunica, le gasesti aici mereu cand vii pe la noi!” este replica pe care o auzim mereu. Noi le privim cu admiratie si zambim, intrebandu-ne cum de a ajuns jucaria noastra sa fie mai importanta pentru parinti.
Dar uneori, papusile copilariei devin foarte puternice. Capata o forta pe care cu greu am banui-o. Luna trecuta, cu o zi inainte de 1 iunie, am reusit sa scoatem papusile copilariei de altadata de pe rafturi sau din cutii puse la pastrare demult, de catre mame grijulii. 34 de jucarii aduse in lumina reflectoarelor de catre 34 de persoane publice – vedete TV, actori, sportivi, artisti sau creatori de moda – care si-au oferit imaginea pentru a-i ajuta pe copiii care se nasc astazi prematur. Doua asociatii (Povestasii si Unu si Unu) si-au unit eforturile, fiecare dupa cat a putut, pentru a duce la capat un proiect gandit cu peste 3 luni in urma, care s-a incheiat cu o licitatie publica a expozitiei foto in care au fost implicate cele 34 de persoane publice.
Un efort imens, care a avut in centrul lui o idee si dorinta mai multor OAMENI cu adevarat mari de a face bine. Iar personajul principal a fost chiar ea, papusa copilariei de altadata.
Cei 34 au acceptat provocarea de a cauta fotografia cu jucaria preferata a copilariei si de a se lasa fotografiati in prezent cu aceeasi jucarie, ca prin gestul lor sa poata aduce schimbare in viata copiilor prematuri si a familiilor lor. In felul acesta s-au strans bani pentru achizitionarea de seturi de cuiburi, botosei si caciulite, care sa ia drumul sectiilor de prematuri ale maternitatilor si sa faca posibila informarea parintilor prin cursuri speciale pentru ei, mentinerea liniei de prim ajutor si conceperea de materiale educationale. Pentru ca parintilor de copii prematuri le este greu, foarte greu si pentru ca putem contribui cat mai multi la alinarea lor…Si au contribuit cu adevarat multi oameni, iar resursele s-au strans in 2 ore de licitatie.
O papusa care unora li s-ar putea parea inutila azi, care ar putea fi banuita ca doar intretine nostalgia parintilor si dorul lor dupa copii, micuti candva, a facut posibil un proiect si a starnit rezultate nebanuite. In sala, la eveniment, aproape ca ne ciupeam, pentru ca nu ne venea sa credem.
Ne-a parut rau ca nu putem trimite papusile copilariei de altadata in maternitati. Am aflat de la asociatia care se ocupa chiar cu sustinerea drepturilor celor mici si ale parintilor lor, ca exista jucarii speciale, terapeutice, care trebuie sa urmeze proceduri specifice de sterilizare pentru a fi introduse in incubatoare. Si care, stand pe pieptul mamei, pot fi impregnate cu mirosul acesteia, care apoi sa le ramana copiilor aproape. Asa ca ne-am bucurat sa aflam de aceasta minune si am trimis si cateva astfel de jucarii catre maternitatea Bucur.
Dupa foarte multi ani, abia acum mi-am dat seama cat de mult ne poate uni o papusa si cat bine putem face cu ajutorul ei. Papusa copilariei mele a adus binele pentru copiii de astazi! Pentru sanatatea lor! Pentru a-i ajuta si pe ei sa creasca mari si sa se bucure de copilarie!
Sursa foto: Noriel