Categorii
Blog Food and nutrition Retete si idei in bucatarie

Am gătit cu 80 de lei, ca la mama acasă

Astăzi m-a rugat cineva să îi fac o propunere de planuri alimentare pentru o doamnă trecută puțin de 50 de ani. Cu rugămintea să am în vedere că doamna gătește tradițional și vrea să își regăsească în propunerile de planuri alimentare feluri de mâncare pe care le cunoaște și cu care se simte confortabil. ”Mi se pare firesc”, zic in sinea mea. La fel de firesc vine și argumentul femeii: ”lasă că am văzut eu ce propuneți voi, consultanții, năut fiert și quinoa. De aia se lasă lumea de mâncat sănătos!”. Păi, ce să zic, am rămas cu gura căscată. Că femeia are dreptate. La ce scriem pe blog și spunem la TV, la ce poze postăm cu feluri de mâncare sofisticate, oamenii renunță să ne mai urmărească. Pentru că părem….SF (science fiction). Așa că am vrut să vă arăt că se poate găti și cu bani puțini și cu ingrediente simple, pentru câteva zile și pentru câteva persoane. Așadar, am gătit cu 80 de lei, ca la mama acasă.
Ce faceți cu 80 de lei într-o zi prin oraș? Mai nimic, cred eu. O cafea, un sendviș, o apă și poate un prânz la fast food. Hai că se poate, zic eu. Felurile de mâncare de mai jos sunt cât se poate de…pământene, nu corboară din nave spațiale și pot fi făcute chiar și de începători. Iar cu privire la cine le mănâncă, sunteți de acord cu mine că toată familia, de la peste 1 an până la bunici.
Înainte de a intra în detalii, mă simt datoare să spun că la fiecare dintre felurile 2, punem de obicei o salată, ca să echilbrăm balanța carbohidrați – proteine – lipide. Asta dacă vi se pare că grăsimile animale din felurile de mâncare sclipesc cam mult în oalele aferente. 🙂 Salata este, de obicei, generoasă. Mâncăm convinși, fără să ne ținem de nas. Într-o viață anterioară cu siguranță am păscut toți pe undeva.

Lista de cumparaturi:

  • rață porționată pentru supă și mazăre;
  • ficat de curcan pentru pus la cuptor;
  • 1 kg hering proaspăt;
  • mazăre congelată, câte două legături de mărar, patrunjel și ceapă verde;
  • morcovi, țelină, ceapă, bulion (minim 28% substanță uscată).

Pret total: 80 de lei.
Aveam acasă condimente și ulei de măsline.

Ce am gătit cu 80 de lei, ca la mama acasă:

1. Supă de rață

Am ales pentru supă gâturile, inimile și pipotele.
Alte ingrediente: 1/4 țelină, 3 morcovi, 1 ceapă, 1 legătură de ceapă verde și 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare:
Am pus rața la fiert și am lăsat-o să fiarbă timp de jumătate de oră (ca să se inmoaie carnea bine și să iasă grăsimea).
Am pus la fiert apă într-o oală de 5 litri, cam jumătate.
Între timp, am curățat ceapa, am tăiat-o cubulețe; la fel am făcut cu țelina și morcovii. Le-am pus pe toate în oala de 5 litri cu apă clocotită și le-am lăsat să fiarbă.
Am luat vasul cu carne de rață, care fierbea, de pe foc și am ales gâturile, pipotele și inimile pe care le-am luat cu furculița și le-am pus în oala de 5 litri în care fierbeau legumele. Am strecurat jumătate din zeama în care a fiert carnea și am adăugat-o în oală.
Am lăsat să fiarbă cam jumătate de oră și am adăuat cîteva boabe de piper, sare roșie de Hymalaia (neiodată), iar la final am tocat mărunt legătura de ceapă verde și cea de pătrunjel și le-am pus în ultimul clocot.
Am stins focul, am lăsat să se răcească.
Am gătit cu 80 de lei, ca la mama acasă

2. Mazăre cu carne de rață

Am ales pentru acest fel aripile din carnea de rață pe care am pus-o mai devreme la fiert.
Alte ingrediente: 1 ceapă mare, foi de dafin, 1 legătură de mărar, sare și piper, 1/2 borcan de bulion.
Mod de preparare:
Am pus cam 1/2 litru de apă la fiert într-o oala de 3 litri.
Am tăiat ceapa cubulețe și am pus-o la fiert, împreună cu sare, piper și foi de dafin.
Am pus carnea de rață în apa clocotită și am adăugat și restul de zeamă în care a fiert carnea, strecurată.
După 1/4 oră, am adăugat mazărea congelată și am lăsat să ajungă iar la temperatura de fierbere. Am mai fiert un sfert de oră, după care am adăugat bulionul și am mai fiert la foc mic încă un sfert de oră.
Am stins focul și am lăsat să se răcească.
Am gătit cu 80 de lei, ca la mama acasă.

3. Ficat de curcan la cuptor

Am avut 500 gr de ficat de curcan, la care am pus 3 linguri de bulion, piper măcinat, pătrunjel și mărar uscat, sare și foi de dafin (după gust), ulei de măsline.
Mod de preparare:
Am pus ficatul la fiert, l-am fiert 1/4 oră și l-am scurs de zeamă.
Într-un vas de sticlă pentru cuptor am pus ficatul.
Peste ei, am adăugat bulionul, sare, piper măcinat, mărar și pătrunjel uscat și ulei de măsline;
Am pus vasul acoperit în cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, pentru 30 de minute.

Am gătit cu 80 de lei, ca la mama acasă

4. Hering la cuptor

Am avut 5 bucăți hering eviscerat proaspăt, spălat și curățat de solzi.
Alte ingrediente: ulei de măsline, 1 ceapă mare, foi de dafin, sare și bobițe de muștar.
Mod de preparare:
Într-un vas de sticlă pentru cuptor am pus heringul cu burta în sus.
Peste el am presărat sare, bobițe de muștar și am pus două frunze de dafin.
Am tocat ceapa solzi și am presărat-o peste pește, iar deasupra am turnat ulei de măsline.
Am pus tava acoperită în cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, pentru 40 de minute

Am gătit cu 80 de lei, ca la mama acasă
Prepararea celor 4 rețete a durat 2 h, în total. Cam atât cât stăm noi seara în bucătărie să strângem și să vorbim, ca să ne punem la curent cu ce am făcut peste zi.
Dacă vreți să citiți despre planurile alimentare pe care le fac și să vă inspirați, puteți urmări rubrica MENIUL SĂPTĂMÂNAL. Nu uitați, meniul săptămânal e cea mai bună strategie în bucătărie.
Pentru REȚETE ȘI IDEI ÎN BUCĂTĂRIE, vă aștept aici. 
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: arhiva personală

2 răspunsuri la “Am gătit cu 80 de lei, ca la mama acasă”

Mulțumesc, draga mea! Acesta este cel mai mare ajutor. Am mare nevoie sa încep sa mă organizez mai bine cu mancarea; îmi ia mult timp când nu sunt pregătită.
Îți mulțumesc în general pentru toată munca ta! Chiar ne îmbunătățești viețile

Elena, super! Organizarea e cheia. Economisește timp, bani și energie. Te pup tare și îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.