Vine vacanta mare si, odata cu ea, apar intrebarile legate de activitatile pe care le putem propune copiilor, dincolo de saptamana la mare si cea la munte, in care mergem cu totii, in mod traditional. Norocosi sunt copiii care au bunici in oras sau in afara orasului, la tara. Dar nu sunt toti atat de norocosi, asa ca cei mai multi dintre noi avem nevoie sa gasim solutii alternative – scoli de vara, after school si, dupa caz, ateliere tematice.
Un atelier pe care vi-l propun si care cred ca va fi atat educativ, dar va contribui si la un timp de calitate parinti – copii este cel pe care Asociatia Povestasii il deschide marti, 12 iulie. Iata mai jos despre ce este vorba, in detaliu:
Tu stii ce a facut strabunicul tau in trecut si de ce este la loc de cinste in albumul familiei?
I-ai povestit vreodata copilului tau despre familia voastra si ca are motive sa fie mandru de ea si mai ales de unul dintre membrii ei?
L-ai invatat despre importanta povestilor de familie? Dar sa povesteasca el insusi intamplari din trecut?
Stii daca in familia ta a existat un erou despre care nu ți-a povestit nimeni pana acum, dar cu care fiica sau fiul tau se poate mandri si despre care poate invața sa povesteasca?
Vrei sa devii Povestas Meserias?
Daca da, iata ce va propun Povestasii:
Atelier: Gaseste eroul din familia ta!
Format: atelier in echipa parinte-copil
Date: 12 si 19 iulie 2016
Varsta copiilor participanți: minim 6 ani (primul an de scoala – clasa pregatitoare)
CUI SE ADRESEAZA ATELIERUL?
Acelora dintre noi care au copii si care, in fiecare seara, rasfoiesc cartile copilariei copiilor lor, in cautare de povesti de ”noapte buna”.
Pentru cei care sunt intrebati in detaliu despre fiecare poveste lucruri pe care nu le stiu si sunt nevoiti sa le inventeze.
Pentru cei care nu au descoperit inca frumusetea de a povesti copilului ochi in ochi ispravi adevarate.
Pentru parintii si copiii care vor sa invete cum sa spuna o poveste.
Pentru parintii care sunt interesati de familia si trecutul lor.
Pentru parintii si copiii care vor ca povestea familiei lor sa mearga mai departe.
Pentru parinti care isi doresc sa pastreze spiritul familiei si al ideii de familie cat mai aprins in viata copiilor lor.
Pentru cei care vor timp de calitate cu propriii copii.
Pentru cei care sunt constienti de faptul ca povestile contribuie la dezvoltarea unei relatii si mai apropiate cu propriii copii.
CE VA PROPUNEM?
O experienta de vara impreuna cu copilul tau.
Un atelier in 2 sesiuni in care invatati sa faceti arheologia propriei familii si sa o transformati in istorie spectaculoasa buna de spus si altora.
CE VETI DOBANDI?
Veti invata sa faceți documentare in propria familie si veti afla lucruri pe care probabil nu le stiu bine nici parintii vostri.
Veti invata cum se construieste un fir narativ si cum sa il faceti accesibil copilului vostru, asa incat sa ii mențineti vie curiozitate si sa doreasca sa cunoasca mai multe despre familia lui.
O deprindere pe care puțini oameni o au – aceea de a SPUNE POVESTI.
Veți putea deveni POVESTAS.
Veți aduce istoria a viața – si nu orice istorie, ci istoria familiei voastre.
O alta perspectiva asupra relatiei parinte-copil.
Un mod de a petrece timpul cu copilul, din care veti avea de invatat cu totii.
LOCATIA
MUZEUL ASOCIAȚIEI POVESTASII, Casa Presei Libere
Un loc unde am adus elemente din istoria noastra, a tuturora, pentru a ne simTi mai confortabil si a scoate la lumina dorinTa de a afla, a invata si a transmite mai departe istoria familiei proprii.
Nu uitati – cu fiecare dintre noi, s-a scris istoria! Si se scrie mai departe!
FORMATORII DE POVESTASI
Istoric si scriitor, descendent al unui vechi neam de mosneni, specializat in genealogii.
Autorul mai multor carți despre istoria vechilor elite romanesti.
Jurnalist cu experiența de 20 ani in televiziune, care descopera si aduce la lumina povesti de odinioara sau din prezent.
STRUCTURA ATELIERULUI
SESIUNEA I
– Moderata de Filip Iorga si Carmen Avram
– Dedicata teoriei.
OBIECTIVE:
– sa ii invete pe participanti sa descopere istoria propriei familii, ce sa caute si cum sa o faca (cu ajutorul lui Filip Iorga)
– Sa ii invete cum sa redea povestea propriei familii, cum sa construiasca firul epic, narațiunea, cum sa pozitioneze eroul povestii (cu ajutorul lui Carmen Avram).
SESIUNEA a II-a – Interactiva si practica
OBIECTIVE: exersare abilitati de povestasi ai familiei.
– parintii si copiii primesc de la cei doi moderatori feedback referitor la ceea ce au acumulat dupa prima sesiune.
– aduc tot ceea ce au putut strange referitor la povestea familiei proprii si povestesc cu ajutorul obiectelor si al fotografiilor.
INVESTIȚIA PARTICIPANȚILOR
TIMP
Timpul este cea mai prețioasa resursa pe o deținem cu toții. Important este insa ce facem cu ea. Catre ce o directionam? Depinde fiecare dintre noi.
Noi va propunem sa petreceți 4 ore in total pentru a invața sa deveniți Povestasi si a descoperi eroul din familia voastra.
Marti, 12 iulie: de la 18.30 la 20.30
Marti, 19 iulie:, de la 18.30 la 20.30.
Va promitem ca va fi timp investit, si nu timp pierdut!
Ganditi-va ce altceva ati putea face intr-o seara de marti! Orice! Dar 2 seri intr-o luna va vor schimba complet perspectiva asupra familiei voastre si a istoriei ei!
RESURSE FINANCIARE
Toti cei din jur va cer bani! Noi nu va cerem decat sa alocati 60 lei/sesiune, pentru voi si pentru familia voastra. Ceea ce facem noi este sa va punem la dispozitie stiinta noastra de Povestasi, asa incat copiii vostri sa se bucure cu adevarat de istoria familiei voastre. Cu cat mai multi copii care vor prinde drag de istorie si isi vor imbrațisa trecutul, cu atat ne vom bucura mulți de un prezent si un viitor mai solid si sanatos!
Ceea ce facem, facem pentru noi si pentru copiii nostri!
Pentru inscrieri, accesati linkul de mai jos:
https://www.facebook.com/events/585058621666595/
Sa va fie de folos!
Sursa foto: Povestasii