Anul scolar a intrat deja in cea de-a doua parte si visam la vacanta de acum. Dar ce am mai facut intre timp pe subiectul fierbinte al alimentatiei copiilor la gradinita? Anul trecut, in septembrie, v-am amintit de faptul ca piticii nostri au nevoie de noi sa le fim aproape cand vine vorba de mancare si in alte locuri decat acasa. Gradinita, unde copiii petrec ore multe si servesc 2 mese principale si 2 gustari, este un loc important unde trebuie sa fim in permanent contact cu cei care decid ce mananca copiii nostri in intervalul 8-16. In fapt, nu uitati ca platim pentru acest meniu si noi suntem cei care ar trebui sa decidem. Sau macar daca nu decidem, sa ne dam acordul si sa ne putem exprima dezacordul cu privire la meniuri, atunci cand ceva este in neregula pentru noi si contravine cu principiile alimentare ale familiei noastre, cu care cel mic este obisnuit.
Spuneam atunci ca piticii nostri se bazeaza doar pe noi sa le purtam interesele in toate mediile in care ii lasam in aceasta perioada a vietii. Poate a parut dur ce spuneam in acest material. Dar copiii sunt fara aparare si doar noi suntem cei care le putem apara drepturile. Pe de alta parte, intre familii si scoala, in general, e bine sa fie colaborare. Suntem o echipa care vrea sa creasca copiii in spiritul unei vietii sanatoase din toate punctele de vedere. Daca privim lucrurile de pe baricade diferite, nu e bine. Nu ar trebui sa fim ”noi – familia” si ”ei -scoala”. Ar trebui sa fie un tandem, sa ne sprijinim unii pe altii, fara acuze si reprosuri. Dar pentru asta e nevoie de deschidere si flexibilitate. Daca reprezentantii institutiei scolare se poarta ca vechilii pe plantatie, evident ca genereaza reactii in lant, de impotrivire si razboi. Am primit de la parinti multe feedbackuri in aceasta directie, inclusiv referiri la amenintari si intimidari din partea conducerii gradinitei. 🙁 Pe de alta parte, daca parintii nu vorbesc intre ei, nu cad de acord asupra unor principii, este la fel de greu. Doar nemultumirile, barfele pe la colt si reclamatiile pe la inspectorate nu sunt de folos copiilor. O atitudine constructiva inseamna colaborare. iar colaborarea vine din dorinta ambelor parti de a oferi copiilor hrana sanatoasa, in bugetul existent, propus de gradinita copiilor si agreat de parinti.
In acelasi timp, o concluzie pe care am extras-o tot din feedbackurile individuale ale parintilor este aceea ca inca e nevoie de educatie si informare in randul nostru, al parintilor. Rapoartele spun ca suntem interesati de alimentatia copiilor cam pana la 3 ani, dupa care devenim mai relaxati si uitam de principiile sanatoase cu care l-am deprins pe copil. Facem acest lucru tocmai cand el intra in colectivitate. Adica la momentul la care e nevoie de si mai multa vigilenta din partea noastra si de si mai multa munca. Mai mult de atat, sunt parinti care nu vad nimic rau ca cel mic mananca desert de 2 ori pe zi la gradinita, desert din comert, cu foarte mult zahar si aditivi. Sau sunt parinti care nu stiu ei insisi ce sunt carbohidratii, ca exista si carbohidrati buni, de exemplu. Sau ce rol au proteinele in alimentatia copilului si de ce sunt atat de importante in cresterea lor.
Este o lista intreaga de alimente pe care copiii prescolari nu au voie sa le manance, pentru ca un consum repetat ar impiedica dezvoltarea lor fizica si psihica. Am scris despre aceasta lista aici.
Mai mult, sunt nutritionisti care pot elabora meniuri pentru gradinita, iar costul unui asemenea serviciu nu este prohibitiv. Cu putina planificare, ar putea fi suportat chiar de parinti, daca li se explica utilitatea unei asemenea colaborari – pentru sanatatea copiilor, pentru un aport de nutrienti potrivit varstei lor, pentru varietate etc. O idee de meniu pentru copii, pentru o saptamana intreaga este aici, de la medicul Mihaela Posea.
Daca as fi director de gradinita, as face ateliere de nutritie cu parintii, ca sa ii atrag pe calea aceasta a unei nutritii sanatoase in familie.
Daca as fi director de gradinita as face o colaborare cu un consultant, care sa vina sa gateasca impreuna cu cei mici, periodic. Ambasadori Food Revolution, program initiat de Jamie Oliver, sunt in intreaga tara. Eu sunt unul dintre ei in Bucuresti. 🙂 Dar sunt mult mai multi.
Daca as fi director de gradinita, as citi carti de nutritie si as incuraja echipa mea de educatori sa faca la fel. O astfel de carte este cea recent lansata de Dr. Mihaela Bilic si despre care am scris aici.
Da, domnilor directori, stiu ca nutritia nu este preocuparea dvs. principala, ca aveti capul si agenda impartita in zeci de obligatii. Am profesat 6 ani in invatamantul de stat si stiu exact cum stau lucrurile. Va inteleg perfect. Dar le veti da copiilor un start bun in viata, dincolo de educatie. Pentru ca sanatatea este cel mai important dar pe care il putem oferi copiilor nostri!
Asadar, am promis ca duc campania aceasta mai departe. Luna aceasta a fost la radio Itsy Bitsy. Puteti asculta ce am vorbit cu Ruxandra Dragomir, pe linkul de mai jos:
Voi continua campania, eu NU ma opresc aici!
Dar voi? Ce progrese ati facut din septembrie pana acum, ca cei mici sa manance la gradinita numai alimente sanatoase, fara mezeluri si dulciuri procesate?
Astept sa imi scrieti in comentarii vestile bune sau mai putin bune. Sa vedem ce mai putem face in acest sens. Sa ne sprijinim unii pe altii cu idei.
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: aici