Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cele mai comune cauze care îți provoacă dezechilibre hormonale

În ultimul an, din ce în ce mai multe femei cu care lucrez au simptome de dezechilibre hormonale. Vin la consilierea 1 la 1 cu dorința de a pierde din kilograme. Dar acesta este doar un pretext, în spate sunt nemulțumiri și mai mari: insomnii, probleme cu tenul, balonare, constipație, lipsă de concentrare și de răbdare, analize în afara parametrilor, probleme cu aparatul reproducător (infertilitate, endometrioză, fibroame, dureri menstruale etc). Și, odată ce acestea se reglează, constată cu bucurie că se duc și kilogramele, pentru că totul este legat.

Toate cele de mai sus sunt semnale pe care corpul ni le transmite și pe care noi nu le înțelegem. Dacă am ști care sunt cele mai mari cauze pentru care ajungem să suferim de dezechilibre hormonale, cu siguranță am face ceva. Echilibrul hormonal este esențial pentru sănătatea și starea noastră de bine, atât mentală, cât și fizică. Dar acest echilibru poate fi dat peste cap de o mulțime de factori.

Corpul nostru are o structură delicată. Funcțiile sale se influențează unele pe altele. Schimbările care au loc în compoziția corpului pot produce rapid simptome vizibile și alte probleme de sănătate.  

De-a lungul vieții, hormonii fluctuează în mod natural, în timpul pubertății, menopauzei și perimenopauzei, dar și pe parcursul menstruației, sarcinii, alăptării.

Dezechilibrele hormonale pot apărea și din cauza toxinelor și a unui stil de viață neechilibrat. Acestea vin la pachet cu o serie de efecte care ne pun în pericol starea de bine și viața. Știați, de exemplu, că Bisfenolul-A (BPA) este un produs chimic prezent în recipientele din plastic care conțin alimente și băuturi? Conform studiilor, BPA acționează precum estrogenul și se leagă de receptorii desemnați pentru acesta, prerturbând funcționarea normală a corpului. Mai mult, un nivel crescut de BPA poate modifica producția de hormoni tiroidieni.

Când înțelegem motivele dezechilibrelor hormonale, atunci știm exact cum să rezolvăm dezechilibrul sau să îl prevenim, cred că sunteți de acord cu mine. 

Dezechilibrele hormonale sunt strâns legat de:
  1. alimentele pe care le consumăm;
  2. mișcarea pe care o facem;
  3. toxinele absorbite, xenoestrogenii – disruptori endocrini, chimicale care se comportă similar estrogenului din corp;
  4. greutatea și grăsimea în exces;
  5. stresul existent în viața noastră.
Alte cauze care determină dezechilibre hormonale:
  • terapia hormonală;
  • tratamentele pentru cancer, precum chimioterapia;
  • tumorile, maligne sau benigne;
  • traumele;
  • tulburările de somn;
  • vârsta.

Știați că dieta este importantă când vorbim despre hormoni pentru că energia și nutrienții care vin din alimente reprezintă materialul din care, pe lângă combustibil pentru corp, sunt produși hormonii? De exemplu, toți hormonii steroidieni sunt derivați din colesterol – care este obținut în principal din alimentație.

Alimentația și hormonii joacă un rol important în fertilitate, menopauză, reglarea metabolismului, precum și în relație cu apariția sau prevenția cancerului, diabetului, afecțiunilor legate de glanda tiroidă.

Creșterea consumului de fibre pentru a crea un echilibru hormonal sănătos este una dintre cele mai recente și importante recomandări ale lumii medicale. Despre acest subiect am scris AICI. 

Studiile arată că substanțele derivate din alimentație pot acționa direct și indirect asupra receptorilor și hormonilor din corp. Alimentele pot fi considerate un cocktail de hormoni. De exemplu, compoziția unei mese afectează cantitățile de leptină și grelină secretate în corp. Leptina este hormonul sațietății, iar grelina hormonul foamei. Dacă alimentele consumate nu ne satisfac și produc foame rapid, atunci crește aportul alimentar. În consecință, greutatea corporală crește și ea, ducând la alte dezechilibre provocate de grăsimea în exces.

Excesul de grasime din pancreas provoacă rezistența la insulină. Această acțiune blochează creșterea nivelului de insulină după masă, rezultând în niveluri crescute de glucoză în sânge pe o perioadă îndelungată. Ceea ce poate duce la diabet, alte afecțiuni de sănătate și creștere în greutate, care continuă acest cerc vicios. 

Greutatea în exces poate duce la intensificarea stresului, adâncind dezechilibrele hormonale. Dar și scăderea bruscă în greutate poate da peste cap funcțiile normale ale corpului.

La final, nu uitați că stresul este printre cei mai importanți factori declanșatori ai dezechilibrelor hormonale.El are capacitatea de a modifica funcția suprarenală și hipofizară, prin scăderea producției de hormoni ovarieni, ceea ce suprimă ovulația și tiroida. Ca să știm de ce în perioade mari de stres ne este imposibil proiectul ”bebe” și încep problemele cu tiroida.

Greutatea în exces poate duce la intensificarea stresului, adâncind dezechilibrele hormonale. Dar și scăderea bruscă în greutate poate da peste cap funcțiile normale ale corpului. Atenție doamnelor care țineți diete drastice, de la 1.200 de calorii în jos! Dieta drastică nu ofera un aport suficient de nutrienti si energie pentru o productie hormonala echilibrata, si in plus, declanseaza un stres si nevoia de acumulare si mentinerea rezervelor in organism – efect tocmai invers fata de cel dorit)

Stresul intră în viața noastră în diverse forme:

  • consum crescut de cafeină, alcool sau alte substanțe cu potențial dependent;
  • sport în exces;
  • cantități crescute de zahăr și făinoase în alimentație;
  • lipsă de somn;
  • supra stimulare cu electronice;
  • contact cu persoane toxice;
  • un mediu negativ care fură din energie.

În momentul în care controlăm aceste surse de stres, corpul începe să producă hormoni în cantități normale, restabilind echilibrul.

Cel mai important mesaj al meu este acesta: deși dezechilibrele hormonale sunt neplăcute și cu efecte uneori devastatoare asupra corpului, există soluții. Iar aceste soluții funcționează cel mai bine atunci când sunt atașate problemei reale, motivului real pentru care aceste dezechilibre se produc de fapt.

Haideți să aflăm împreună care sunt motivele reale pentru care se produc dezechilibre hormonale în corpul vostru și să parcurgem împreună primii pași pentru sănătatea voastră hormonală! Dați reply la emailul cu acest articol sau scrieți-mi pe adresa [email protected]!

Să fie pentru sănătate, că e mai bună decât toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.