Categorii
Parenting

Copiii si-au cerut in Parlament cadoul de 1 iunie

Parlamentul copiilor_Itsy Bitsy_1Copiii stiu ce vor si de la Mos Craciun si de la iepurasul care ne-a invadat Pastile si de ziua lor. De data aceasta, au dovedit ca stiu ce vor si de 1 iunie si au mers pana in Parlament sa isi ceara cadoul. Si care ar putea sa fie cel mai frumos cadou pentru ei de ziua copilariei – 1 iunie – decat chiar parintii lor? Da, am inteles bine cu totii. Copiii ne vor pe noi alaturi de ei, de ziua lor. Pentru ca si-au dat seama ca cea mai mare bucurie in aceasta zi este sa petreaca timp cu noi, parintii. Este minunat ce au facut acum 2 zile 180 de copii de scoala – au sustinut in Parlament proiectul de lege 1 Iunie Zi libera la nivel national, cu ocazia evenimentului Parlamentul Copiilor, in fata deputatilor si senatorilor.

Frumosi, emotionati, dar hotarati, au decis ca vor sa spuna clar si raspicat ce vor de la parlamentari si de ce vor acest lucru. Va zic, viitorul nostru arata tare bine cu astfel de copii! 

Parlamentul copiilor Itsy Bitsy 6Ce au facut cei mici acolo:

 • au adus propuneri de legi si de modificari legislative legate de Drepturile omului si de cele ale copilului in Parlamentul României.
 • au vorbit cu parlamentarii despre demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi libera, nationala, astfel incât familiile sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna.
 • au argumentat ca ei si-ar dori ca 1 iunie sa fie zi libera la nivel national pentru a se bucura si mai mult de compania parintilor.
 • au facut peste 100 de desene cu tema 1 Iunie Zi libera, acestea fiind reunite intr-o expozitie gazduita de Parlamentul României.
 • le-au inmânat senatorilor si deputatilor prezenti scrisori in care explicau viziunea lor despre ziua de 1 Iunie ca zi libera.
 • la final, au facut un tur al principalelor obiective din Palatul Parlamentului si au primit diplome de Parlamentari pentru o ora.

Evenimentul face parte din campania derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Iantu si Tili Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi si asociatii de parinti, cu sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie. Campania urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din România, determinându-i pe cei din urma sa petreaca mai mult timp de calitate alaturi de cei mici.

Este momentul sa acordam atentia si importanta cuvenita dreptului copiilor de a-si exprima opinia si de a participa la luarea deciziilor care ii privesc. Atunci când un copil stie ca vocea lui conteaza, acest lucru il capaciteaza, il pregateste pentru viata in care va lua decizii singur si ii intareste increderea, stima de sine si ambitia de a reusi“, a afirmat Gabriela Coman, presedintele ANPDCA.

Copiii din România sufera din cauza absentei timpului de calitate cu parintii, de aceea Itsy Bitsy FM a demarat o campanie de constientizare in acest sens. Ne dorim sa transformam 1 Iunie din ziua copilului in ziua copilului cu parintii, pentru a pune o caramida la construirea unei relatii parinte – copil mult mai prezenta si mai afectuoasa“, a subliniat Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM.

 Problemele familiilor normale

Grupul de initiativa a demarat campania in urma semnalelor de alarma ridicate de numeroase studii, care arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin. Pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamânii si in weekend scade. Conform expertilor, timp de calitate nu inseamna timp petrecut in aceeasi camera, ci ca parintii sa fie prezenti 100% in relatie, oferindu-le copiilor intreaga atentie.

Pentru a oferi solutii la aceste probleme, grupul de initiativa a lansat un apel catre parintii din România -“Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri” – si o ampla campanie de informare pe parcursul anului, care include si demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi nationala, libera, astfel incât parintii si copiii sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna. Peste 12.000 de români care au sustinut initiativa s-au alaturat acesteia pe pagina de Facebook 1 iunie zi libera.

Decalogul parintelui modern si ocupat

Pentru a ajuta parintii sa petreaca timp de calitate cu copiii, specialistii din grupul de initiativa le-au pus la dispozitie primul decalog de solutii concrete pentru sanatatea emotionala a celor mici:

 1. Petrece o ora de calitate pe zi impreuna cu copilul, fara tehnologie.
 2. Ofera-i 100% din atentia ta copilului in aceasta ora.
 3. Cere parerea copilului tau de macar 2 ori pe zi.
 4. Ofera-i cel putin 1 incurajare pe zi.
 5. Poarta minimum 3 conversatii pe zi cu copilul.
 6. Timp de 30 de minute pe zi, implica-ti copilul in activitatile casnice.
 7. Intreaba copilul macar 1 data pe zi cum se simte. Incurajeaza-l sa isi exprime emotiile.
 8. Invata-ti copilul cel putin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povesti si desene.
 9. Invata 10 jocuri ale copilului tau.
 10. Pregateste-ti bebelusul de mic: citeste-i, vorbeste-i, arata-i lumea din jur, chiar daca nu iti raspunde.

 Sursa informatii si fotografii: Radio Itsy Bitsy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.