Categorii
Parenting

Copiii si talentele lor

TrepceaCa sa identificam un talent la copilul nostru ne trebuie ceva timp si atentie la ceea ce face mai usor, mai natural, mai mult, la ce ii place sa faca zilnic, in afara de activitatile care ii vin oarecum impuse de la scoala. Oricum ar fi, cred ca noi, parintii, suntem cei care ar trebui sa ne dam seama primii de inclinatiile copiilor, pentru ca petrecem cel mai mult timp cu ei zilnic si in week-end.

Sunt teorii care spun ca talentul este innascut. Insa cred ca e important si modul in care este definit talentul, pentru ca ideea aceea de a excela natural si firesc in ceva, de la varste timpurii, cred ca este foarte rara. Putini au fost cei care s-au remarcat asa de-a lungul vremii, precum Mozart, de pilda. Mare parte din directiile in care performeaza copiii astazi se datoreaza exercitiului pe care il fac periodic si testarii acestuia, in diferite competitii – vezi olimpiadele, concursurile, cercurile etc.

Aceasta a fost tema seminarului pe care Cristina Trepcea, psiholog, l-a sustinut sambata, la Clubul de Arte Mozart – eveniment organizat de Printesa Urbana, care l-a si moderat, in prezenta mamicilor venite acolo, in prima zi de week-end, pentru a-si clarifica intrebari legate de copiii lor, despre presiunea pusa asupra acestora atat la scoala, dar si in timpul liber – in cautarea descoperirii talentului micutilor lor.

Cei care o cunosc pe Ioana, stiu deja ca ne-a obisnuit cu evenimente de la care plecam cu emotii multe si cu idei la care reflectam tot weekendul si apoi, multa vreme. Nici acesta nu a fost diferit de celelalte. 🙂 Eu marturisesc acum ca nu sunt adepta after school-ului si poate imi veti spune ca nu sunt pentru ca am alternative. Dar si daca ar fi alta situatia, nu cred ca as fi optat pentru after school. Nu sunt nici adepta multelor activitati in care musai trebuie sa implicam copilul, vezi Doamne, ca investim in viitorul lui. Cunosc oameni care ii duc pe cei mici zilnic la activitati si in week-end ii trezesc dis de dimineata, pentru a ajunge la timp la altele. E optiunea lor si reflecta intru totul viziunea parintilor respectivi despre lume, viata si cresterea copiilor. Cristina Trepcea spunea sambata ca nimic nu afecteaza mai mult copiii decat viata netraita a parintilor. Multe se pot intelege de aici, dar eu m-am gandit la proiectiile pe care parintii le fac asupra copiilor, despre cat de mult isi doresc sa faca pustii lor ce n-au facut ei in viata, desi acestia poate nici nu vor, nici nu simt atractie pentru acel ceva si nici nu au timp sa faca asemenea lucruri gandite si dorite de parinti.

De ce sa punem si noi presiune asupra copiilor nostri? De ce sa platim timp pe care sa il petreaca altii cu fiii nostri, sa ii invete una si alta, ca acestia sa stie sa faca lucruri, cand ne putem gandi sa ne eliberam noi insine si sa ii invatam noi cum sa fie ei si cum sa se asculte ei pe sine si sa isi recunoasca pasiunile lor?

Dupa acest week-end, intamplarea sau poate nu, a facut sa ne decidem daca mai vrem sa participam la cercul Sigma. Teo a venit sambata si ne-a comunicat ca nu mai vrea sa se duca, desi ea a solicitat inscrierea, in urma cu 3 saptamani, pe motiv ca ii place matematica. Am intrebat-o cum de s-a razgadit si ne-a raspuns ca a vrut doar sa vada cum e si ca acum a decis sa nu mai mearga, ca face oricum matematica si la clasa. Si ca mai bine mergem la patinoar. Am ascultat, am ras si am gasit corect ce spune, avand in vedere ca ea are un tip de inteligenta fizica, mai degraba. Prin urmare, am eliberat dimineata de sambata si am ocupat pranzul – fie sambata, fie duminica. A fost ca o magie, care a readus in casa rasul si bucuria, exprimate si in cuvinte multe.

Deci despre talentele copiilor, va invit la reflectie si la multa atentie! Isi doreste copilul sa faca o activitate sau va doriti voi pentru el sa o faca? Iar daca el si-a dorit candva, dar astazi ofteaza si pleaca fara entuziasm intr-acolo, poate ne oprim, ca nu e un contract cu banca. Daca nu mai simte pasiune acum, e ok, a simtit candva, in alta perioada a vietii. E important sa ii invatam noi ca se si pot opri, atunci cand nu mai simt atractie. E un mesaj pe care si-l vor aminti ca adult, spunand stop diverselor situatii neplacute din viata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.