Categorii
Travel, Sports & Fun

Critica poate distruge orice relatie

Mai sunt 59 de zile pana la conferinta lui Gaspar Gyorgy (psihoterapeut de cuplu) ”Ce spun eu si ce auzi tu”, din 29 octombrie. Si ce alt subiect mai potrivit pentru dezbatere in toamna aceasta decat cel al comunicarii in cuplu? Pe blogul de viata sanatoasa am scris de mai multe ori despre relatia de cuplu si de ce consider eu ca o relatie armonioasa pune bazele unei vieti sanatoase din toate punctele de vedere. De aceea sustin acest eveniment in calitate de partener media si, ca preambul, am aflat de la Gaspar raspuns la cateva intrebari, care cred ca v-ar interesa si pe voi. Da, critica poate distruge cu succes orice relatie, iar controlul si iubirea se exclud reciproc. Veti afla despre cele 3 ingrediente principale ale unei relationari sanatoase cu celalalt si ce anume ii ajuta pe cei 2 parteneri sa ramana in relatie in timp.

Si nu uitati, pana pe 15 septembrie puteti beneficia de reducere la inscrierea de cuplu sau single. Intrati pe link si va puteti inscrie deja! Ne vedem acolo?

Mai jos este interviul. Sa il parcurgeti pana la capat, e foarte interesant. Ati auzit de noua stiinta a iubirii? Ei bine, aflati acum. 🙂

Care este cel mai toxic comportament intr-un cuplu, care poate distruge orice relatie?

In mod cert critica – daca vrem sa distrugem o relatie tot ce avem de facut este sa ne asiguram ca zi de zi ne exprimam critica fata de partener in variatele sale forme. Ca este un mesaj negativ direct, ca este o mult glorificata “critica constructiva”, ca este un mesaj de dispret sau devalorizare umana, ca sunt niste ochi dati peste cap, ca este ironie, sarcasm sau gluma rautacioasa – nu conteaza continutul, deoarece critica este precum un acid pentru orice forma de conexiune interumana.

De ce au oamenii tendinta de control asupra partenerului de cuplu? Ce spera sa obtina prin aceasta?

Controlul ne ofera falsa iluzie a confortului si puterii. Insa prin control nu facem altceva decat sa ne cultivam nevoia de certitudine, perfectionism si anxietate. Deoarece nevoia de control nu ajunge sa fie satisfacuta niciodata, este precum rugina – in timp ajunge sa acopere fiecare bucatica psihologica a relatiei noastre.

Control prea mult in aceasta viata nu avem si in mod cert nu asupra celorlalti. Experienta, de mai bine de un deceniu, de psihoterapeut m-a ajutat sa descopar multe din misterele psihicului uman, iar realitatea este ca tot ceea ce putem controla este propriul comportament.

Adesea prin control speram sa obtinem iubire si desigur satisfacerea nevoilor ignorate din copilarie – insa iubirea si controlul se exclud reciproc. Acestea nu pot convietui in aceeasi relatie. Daca vrem sa cultivam iubirea avem nevoie sa renuntam la control; sa ne asumam faptul ca suntem vulnerabili, sa indraznim sa descoperim si mai apoi sa aplicam stiinta relationarii.

In prezentarea evenimentului apare un termen care mi-a atras atentia – ”noua stiinta a iubirii”. Ce este aceasta noua stiinta, aduce ea pacea si armonia in cupluri? Cum?

In sfarsit stiinta a reusit sa sparga codul misterios al relatiilor de iubire. Iar in zilele noastre stim ca relatiile nu sunt intamplatoare, ca pacea si armonia nu cad din cer, acestea se construiesc in timp, exact asa cum se produce si ridicarea unei case.

In secolul al XXI-lea vorbim despre inteligenta relationala, mai exact despre capacitatea de a ne cultiva constient si asumat abilitatile de conectare interumana. Este adevarat ca Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si in traista. Adica, ne nastem cu nevoia de conectare – atasamentul la ceilalti este un sistem neurobiologic innascut la nivelul creierului uman – insa este responsabilitatea noastra sa invatam cum sa ne conectam cu sens.

Noua stiinta a iubirii ne vorbeste despre tiparele de atasament la varsta adulta, despre impactul pe care relatiile il au asupra functionarii creierului uman, despre cum perpetuam in mod inconstient traumele dobandite in copilarie, despre ce inseamna sanatate in relatie, despre cariile emotionale care distrug iubirea si despre vitaminele psihologice prin care putem cultiva relatia de cuplu.

In mod cert nu vorbim despre astro-fizica, insa cu siguranta vorbim despre ceva extrem de important pentru umanitate. Relatia este un proces cu mai multe etape, si este de dorit sa-i cunoastem etapele, pentru a reduce anxietatea si a avea o claritate asupra vietii noastre.  Relatia are nevoie de atentia si grija noastra, este precum o planta care ne ofera oxigen, doar ca acesta este un oxigen care poate fi dobandit doar prin conexiune interumana.

Care sunt cele 3 ingrediente principale ale unei relationari sanatoase cu celalalt?

  • Curiozitatea.
  • Deschiderea.
  • Acceptarea.

Acestea sunt si nuantele care definesc un cuvant adesea utilizat in exces sau gresit inteles: iubire.

Crezi in relatiile fericite de lunga durata (de peste 10 ani)? Ce crezi ca le-a facut sa ramana vii?

Cred foarte mult in puterea relatiilor. Cred in faptul ca fericirea relationala este un mixt de cunoastere, asumare, daruire si noroc.

Dintre cele patru elemente trei se afla in ograda noastra, al patrulea nu, insa sunt convins ca daca alegem sa cultivam iubirea, intregul Univers va conspira in favoarea noastra.

Ce cred ca le-a facut sa ramana vii? Atentia, mai exact o calitate aparte a atentiei, una in care intentionat si asumat alegem sa vedem frumosul din noi si din partenerul nostru, fara sa uitam nicio secunda de importanta si valoarea relatiei. O atentie constienta prin care alegem sa traim in prezent, fara sa ratacim haotic in trecut sau viitor, si acceptam ca noi toti suntem umani si prin urmare minunat de imperfecti.

Cred ca noi oamenii ne nastem cu darul iubirii, insa este o mare provocare sa invatam a folosi acest dar cu intelepciune. Iar cuplurile fericite sunt compuse din parteneri care au stiut sa transforme greutatile vietii in oportunitati, care nu s-au complacut in dulcele confort al ignorantei si care au putut sa vada in celalalt un aliat si nu un inamic in calatoria numita viata.

Materialul acesta este scris anul trecut si a starnit cateva comentarii din partea cititorilor. Iar acesta este mai recent si a avut feedbackuri foarte bune.

Ramaneti aproape, mai am ceva surprize pentru voi, cu ocazia acestui eveniment.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: Pagina de psihologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.