Igiena este unul dintre subiectele mele preferate. Și știu că sunt puțini oameni care iși iau urechile în serios, când vine vorba de igienă. Să ne curățăm după urechi e simplu și sper că aveți și voi acest obicei. Dar faceți mai mult de atât pentru curățarea urechilor?
Unii oameni folosesc bețișoare de urechi, alții un capăt de prosop după duș, iar alții nici nu se ating de urechile lor. Mai sunt și alte persoane care folosesc frecvent spray-uri de urechi. Nu vorbesc despre cei care își introduc tot felul de lucruri în ureche.
Însă, ce recomandă medicii? În primul rând nu recomandă curățarea urechilor prin introducerea a ceva în ureche. De ce? Pentru că, de obicei, urechile noastre fac un super job de autocurățare și nu prea au ele nevoie de extra – îngrijire de la noi. Unicul motiv pentru care ar trebui să intervenim ar fi doar ca să înmuiem sau să înlăturăm dopul de ceară care ar putea apărea în afara canalelor auditive. Iar dacă aveți această nevoie, părerea mea e să apelați la un medic ORL-ist.
Curățarea urechilor la copii
Am fost și eu super zeloasă la primul bebe și tot voiam să îl curăț cu sârg zilnic. Ba, mai mult, mi se părea că bețișoarele de bebe nu erau eficiente și eram cât pe ce să le folosesc pe cele de adulți pentru curățarea urechilor. M-am oprit la timp, după ce am citit un pic pe temă. Slavă Domnului, că cine știe ce nefăcute se petreceau. Bețișoarele de bebeluși au acel opritor fix pentru a ne împiedica să introducem bățul cu vată în urechea copiilor. Am continuat să curăț cu ser fiziologic în exterior urechea copilului și a fost foarte bine.
De ce urechile noastre produc ceară
Așadar, motivul pentru care suntem tentați să curățăm cu atâta sârg urechile este chiar cerumenul de care aminteam mai sus. Bine, ar mai fi unul, dacă mă întrebați pe mine: atâta timp cât există bețișoare de urechi cu siluete așa zvelte pe raft, oamenii cred că e chiar nevoie să le folosească la curățarea în interior a urechii.
E normal pentru corpul nostru să producă cerumen și, de fapt, acesta este cel care ajută la protecția și lubrefierea urechilor. Dacă nu am fi produs această ceară secretată de glandele de la nivelul conductului auditiv extern, probabil că urechile noastre ar fi fost uscate și ne-ar fi apărut tot timpul senzația de mâncărime.
Cerumenul are chiar rolul de a proteja urechea de bacterii si corpi straini și chiar un mic efect antibacterian + rolul de protecție a urechii externe și a timpanului. Ceara e ca un filtru pentru urechi, ținând departe praful și mizeria și prinzându-le ca într-o capcană, ca să nu înainte înăntru, profund, pe canalul auditiv.
Important: o ureche ce produce cerumen este considerată o ureche sanatoasă, de aceea urechea nu trebuie curățată cu bețisoare de urechi.
Curățarea urechii – adevărul!
Țineți-vă bine de scaun: principala cauza a formarii dopurilor de cerumen este folosirea bețisoarelor de urechi, care împing ceara către timpan, nelăsând-o să se elimine în mod natural în afara urechii.
Atunci când mestecați și deci se mișcă maxilarul și mandibula, ajutați la mișcarea cerumului vechi în afara canalului auditic către exteriorul urechii. E locul unde el de obicei se usucă și cade. Ceea ce, evident, noi nu observăm întotdeauna.
Ceea ce trebuie să știți este că acest dop de ceară nu se formează profund în interiorul canalului, ci în afara lui. Iar dacă ajungeți să aveți probleme cu un dop de ceară, să vă doară urechea ori să aveți probleme cu auzul, este pentru că ați încercat să scoateți dopul cu bețișorul de urechi. Și ce ați făcut a fost să îl împingeți mai mult în interior. Atât de simplu!
Nu mai introduceți obiecte în ureche!!
Scobitul în ureche cu unghiile sau orice alt obiect ascuțit poate cauza probleme serioase precum:
Deci ar trebui să ne curățăm urechile?
În mod ideal nu, canalele urechilor noastre nu ar trebui să fie curățate de noi. Dar dacă se acumulează prea mult cerumen prea des și începe să ne cauzeze diferite simptome ori să îl împiedice pe medicul ORL-ist să ne facă un control, înseamnă că avem o problemă care trebuie abordată.
Noi avem, din păcate, la unul dintre copii, așa că anual trebuie să facem măcar 2-3 vizite la medic. Copila noastră se plânge de:
- durere sau senzația că are ceva în ureche;
- nu mai aude așa de bine, ceea ce se înrăutățește dacă nu mergem la medic;
- accese de tuse;
- mâncărimi.
Atenție, nu încercați ACASĂ să extrageți dopul de cerumen, vă puteți răni conductul auditiv sau timpanul.
Nu minimizați importanța consultației la medicul de specialitate. Pot fi și alte probleme mai grave, nu numai un dop.
Consultația la medic e urmată de obicei de îndepărtarea dopului de ceară, cu instrumentele specifice, cu irigarea urechii și aspirarea resturilor de cerumen de acolo.
Dacă sunteți foarte scrupuloși
Ok, nu aveți probleme așa de mari și totuși parcă nu vă dă pace ideea că nu spălați voi acolo zilnic zona, așa cum faceți cu toate zonele corpului vostru. Atunci, ușurel, cu un capăt de prosop, puteți să masați un pic zona urechii. Ce mai acceptă medicii sunt câteva picături de ulei sau de glicerină, ca să mai înmoaie acolo, dacă aveți senzația de ureche plină. Dar atât, nu mai mult, nu turnați nimic în ureche cu nemiluita și nu vă gândiți nicio clipă cum să vă scobiți pe acolo, în speranța că veți face voi super curățenie. Dacă vă obsedează atât de tare, mergeți la medic și discutați acest aspect, ca să vă spună după consult ce și cât să faceți.
Vă mai las un articol aici să verificați și opinia medicală în același timp.
Sănătate, că e mai bună decât toate!