Ne uitam amândouă la cănile de cafea cu lapte, în timp ce râdeam zgomotos în cafeneau plină ochi de oameni și de puștime care chiulea de la școală. Era o zi de vineri ca orice altă zi de vineri. Sau nu. Mă vedeam cu Liviana de niște săptămâni bune, timp îmi care îmi structuram în cap și în viață ce fac eu ca freelancer în acel an. În astfel de întâlniri nu știi niciodată cine dă și cine primește. Orice ai zice și ai face, e câștig pe toate planurile, pentru toată lumea. Deodată, îmi zice că a găsit proiectul – The Writing Journey. THE ONE. Adică ăla al ei, de care se va bucura și care o reprezintă și cu care poate merge la un nivel și mai mare. Și zice și zice și povestește. Și zice de revelații și de Amsterdam și de 40 de ani și de idee și zice de proiect. Și râde. Râde mult. Și tare. Și râd și eu. Și mi se pare cool. Hipsteresc. Dar atrăgător. Nebunesc, pentru generația 40+. Mi-a plăcut, i-am zis, am dat drumul împreună la fantezii, am promis că merg cu ea. Mă atrăgea Parisul, dar era deja în plan în octombrie pentru mine, împreună cu iubitul. Așa că am parcat ideea, pentru moment. Era vară.
În septembrie, deja viața mea luase altă turnură (urma să ne mutăm) și am decis cu iubitul că Parisul rămâne acolo, nu e pentru noi în octombrie 2017. Așa că am pus mâna pe telefon: ”Merg la Paris!” – s-a auzit în urechile Livianei. Ea doar a chicotit: ”Bine!”. Am închis repede, că mă grăbeam și mi-am văzut de ale mele.
Cine e Liviana și ce proiect a lansat în octombrie 2017
Pentru cine nu știe cine e Liviana, aflați că e fata care s-a reinventat profesional, după mulți ani de media. Acum e consultant în comunicare, editor și trainer. Adică lucrează în proiecte de consultanță de business, editează cărți sau materiale editoriale de online (ale bloggerilor) și îi învață pe doritori sau pe profesioniști cum să scrie, ca să scrie bine în diferite contexte și să renunțe la limbajul de lemn. Să dea Dumnezeul scriitorilor dar și al cititorilor să terminăm o dată cu limbajul ăsta de lemn, că îmi omoară neuronii și așa puși la grea încercare. Iar dacă Liviana a fost aleasă tocmai în acest scop, cred că misiunea e pe jumătate săvârșită!
Liviana scrie. Liviana citește. Liviana motivează. Liviana conectează. Ok, acesta nu e un articol elogiu la adresa Livianei, e un material despre un proiect conceput de ea: ”The Writing Journey. Ocolul pământului în 100 de cărți.” Proiectul e dedicat oamenilor pentru care cartea contează, dar care au și dor de ducă, mai mult decât la un all inclusive vara. Care au curiozitatea de a merge pe urmele scriitorilor, pentru care o astfel de călătorie contează. Poate fi o călătorie în care citești mult, în care te descoperi pe tine aflând viața unui scriitor. Sau poate viața culturală sau gastronomică a orașului respectiv te determină să iei niște decizii. Sau poate semnele și simbolurile pe care le întâlnești pe drum îți arată o cale pe care nu o văzuseși. Sau e călătoria în care scrii o carte. Sau îți răsare o idee de carte.
The Writing Journey la Paris, pe urmele lui Hemingway
Dar să ne întoarcem la Paris. De la ”Merg la Paris!” până când ne-am suit în avion, e un drum presărat cu puține lucruri organizatorice: de la făcut o plată din mașina trasă repede pe dreapta (uitasem), până la câteva discuții legate de program și cum integrăm acolo scopul călătoriei cu scopul personal/turistic. Dar cel mai tare dintre toate a fost faptul că, la final, dintre toți cei înscriși, am rămas 3: eu, Liviana și Andreea Ignat. Andreea e și ea din aceeași branșă: comunicarea. Proiectele ei sunt toate din acest domeniu, plus blogurile pe care le gestionează. Așa s-au aliniat planetele, ca noi 3 să fim împreună în acea călătorie, în acel octombrie.
Fiecare veneam după o perioadă aglomerată și din alte călătorii. Andreea de la Barcelona, Liviana …. dar de unde nu vine Liviana?? Iar eu de la petrecerea de ziua iubitului. 🙂 Niciuna dintre noi nu a stat să își facă un plan, să ia o hartă sau să își tragă sufletul. Am înhățat niște haine, o carte și biletul și duse am fost la aeroport. Plecam pe urmele lui Hemingway. Proiectul prindea viață, cu prima oprire, la Paris. 3 prietene, 3 zile.
Am văzut Parisul pentru prima oară cu Andreea și cu Liviana. E ceva magic, de care îmi voi aminti mereu. Și mi-am dat seama că aș putea face asta cu ele mai des și indiferent de vârsta din buletin. Armonia unei echipe se simte de la prima cafea băută pe aeroport. Și, indiferent de ce alegere ar face cineva, celălat o respectă și nu face caz de ea. Așa a fost la noi. Nimeni nu s-a mirat sau oripilat de nimic în cele 3 zile petrecute împreună, pe urmele lui Hemingway.
Imagini, emoții și locuri
În prima zi a proiectului ne-am familiarizat cu Parisul și am mers pe jos 20 de km. Sâmbătă am fost „Scriitor pentru o zi” și i-am dedicat-o în întregime lui Hemingway și poveștii sale de viață. Am poposit și noi prin locurile în care a fost el și am vorbit despre viața sa. Duminică a fost o zi în care am ”rumegat” informația din cele 2 zile și ne-am luat timp împreună și individual pentru asta.
Am băut cafea la Cafe de Flore, cu ochii în Les Deux Magots, cele două cafenele unde Hemingway își găsea inspirația privind trecătorii sau intrând în vorbă cu ospătarii. Am intrat și noi în vorbă cu ei și am băut o cafea bunăăăăă.
Am descoperit apartamentul cu obloane albastre în care a trăit ani de boemie cu prima lui soție și copilul lor, cu puțini bani, dar multă fericire.
Am simțit mirosul cărților în Shakespeare and Company, biblioteca de unde împrumuta cărți pe datorie.
De ce să vă înscrieți și voi în proiectul The Writing Journey. Ocolul pământului în 1000 de zile
Eu recomand acest proiect celor care, deși cu drag de cărți, s-au deconectat de la ele din diverse motive: muncă, copii mici, prea mult net etc. El are menirea de a produce reconectarea. Simplu și firesc. Scoate valorile demult uitate la suprafață.
Poate fi o extravaganță. Dar e a voastră. Poate aveți nevoie de ea. Să vă dovediți lucruri. Sau să redescoperiți lucruri. Se poate călători și fără familie sau copii. Sunt doar 3 zile, pentru numele lui Dumnezeu. Nici nu vor simți copiii, dacă rămân cu bunicii sau cu tatăl lor.
Vă reamintiți de literatură sau geografie. Sună ca la școală, dar nu e. Vă mai scoate din bulă și de pe pilot automat. Încarcă bateriile cu detalii despre cultura orașului respectiv sau a vremii în care autorul l-a locuit.
Acesta nu este un city-break. Aceasta e o călătorie. Către ce vreți voi. Îmbină perfect descoperirea unui oraș cu descoperirea de sine.
Mergeți cu Liviana, deci veți citi, veți vorbi despre cărți, veți scrie, veți scoate din voi ce nu știați că aveți. Liviana e firul roșu.
Cheful de scris va veni și va rămâne. Și veți învăța cum să îl alimentați. Veți afla despre disciplină. Scrisul înseamnă multă disciplină, pe lângă inspirație și creativitate. De multe ori, scrisul e și videcare, dar asta e altă poveste.
Pasiune pentru scris se va combina cu cea pentru citit și pentru călătorii.
Vei simți emoția și conectarea cu locurile în care scriitorul respectiv a creat, a trăit sau a iubit. E ceva măreț, vă zic onest!
Aici Liviana a scris cum a pornit în jurul lumii.
Care sunt următoarele destinații din The Writing Journey
Dacă îi scrieți Livianei la adresa [email protected], puteți face și voi parte din această experiență. The Writing Journey poate fi și pentru voi. Câteva destinații despre care eu știu sunt: Roma, Zurich, Atena, Londra, Praga, Berlin, Dublin.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteți da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!