Bebe se uită la mine cu ochii mari și îmi soarbe vorbele de leagăn și iubire. E momentul nostru, când ne conectăm cu sete privirile, cu ea adăpostită la mine în brațe și sorbind cu poftă din lapte. Minute întregi se scurg în felul acesta și eu mă rog să stea pământul pe loc, ca să pot auzi mai bine inimile noastre care bat în același timp. Bebe adoarme apoi încet și eu mă relaxez un pic, sprijinită de perna comodă a fotoliului. Doar că în clipa imediat următoare o simt cum se strânge la mine în brațe, îi văd fețișoara senină cum se încruntă și cum capătă, în lacrimi izbucnite rapid, trepte de culoare, de la palid la roz intens și foarte curând un roșu aprins. Plânsul ei îmi sfâșâie inima și panica începe să mă cuprindă. O doare burtica și încearcă, cu puterile ei mici, să scape de durere în cel mai simplu fel cu putință pentru un om mic.
Am trăit aceste momente de 2 ori, cu 2 bebeluși. În diferite etape de vârstă, fiecare a fost și alăptat și hrănit cu lapte formulă. Astăzi, când citesc pe grupuri de mame despre constipația copiilor, le simt, dincolo de cuvinte, neputința și neștiința. Sau, uneori, sentimentul de vinovăție, că au mâncat ele ceva nepermis în alăptare și care a trecut în lapte, iar bebe a ajuns să se constipe din cauza lor. Toate am încercat toate metodele, doar să știm că bebe are o burtică fericită ziua și noaptea, că doarme bine și că nu mai suferă: supozitoare, laxative, stimulare cu termometrul, suplimentare cu apă sau ceai, un pic de suc. Sigur că niciuna dintre aceste metode nu este bună pe termen lung, unele putând provoca leziuni (vezi stimularea cu termometrul) sau dependență și iritarea peretului rectal (supozitorul cu glicerină) sau chiar diaree (laxativele). Dar pentru că bebe suferă, mama dorește să îl scape cât mai repede de suferință și acționează pe moment.
Când putem spune că un copil este constipat
Pentru o proaspătă mamă aflată la prima experiență e important să fie documentată. Am avut de la început încredere în medicul pediatru. De altfel, medicul care a urmărit creșterea și dezvoltarea primului bebeluș este și medicul celui de-al doilea, în prezent. Am construit o relație foarte bună cu acesta și nu i-am pus niciodată la îndoială recomandările. Așa mi-am dat seama că noi, mamele, ne grăbim să spunem despre copilași că sunt constipați dacă într-o zi nu au evacuat intestinul. Copiii alăptați pot avea scaune frecvente (până la 12 pe zi) sau rare (3 sau 4 pe săptămână). Laptele matern este mai bine și mai ușor digerat, se știe. Copiii hrăniți cu lapte formulă e posibil să aibă mai puține scaune pe zi sau să nu aibă în fiecare zi.
Un bebeluș constipat este un bebeluș care elimină scaunele foarte dificil, iar consistența acestora este tare și uscată. Îl doare burtica, plânge, se trezește brusc plângând, iar după ce are scaun se calmează la fel de brusc. Abdomenul lui este vizibil mai mărit și tare.
Pediatrul mi-a atras atenția că bebe, din cauza suferinței din timpul golirii intestinului, e posibil să înceapă să refuze mâncarea (una dintre cele mai mari panici ale mamelor). La fel, pentru că se teme de acest moment, în subconștient, încearcă să oprească mișcările intestinale, ceea ce agravează problema, pentru că perioada dintre scaune se mărește.
Ce am aflat despre motivele constipației la copii, din experiență proprie
Având un bebeluș alăptat mai mult timp și unul care a primit mai devreme lapte formulă, am urmărit practic toate situațiile prin care o mamă poate trece, în primii ani ai copilului ei. Iată ce am observat, care mi-a fost confirmat de către documentarea făcută:
-
Bebelușii alăptați
Sunt mai puțin predispuși constipației, decât cei hrăniți cu lapte formulă, pentru că laptele matern este perfect echilibrat din punct de vedere nutritiv pentru bebeluși, iar scaunul este mai moale și mai ușor de eliminat.
Dacă un bebeluș are scaun o dată la 2-3 zile, dar este moale și ușor de eliminat, nu însemnă că este constipat.
Cauzele pentru care se poate constipa bebe alăptat: medicația pe care o urmează, diversificarea – pentru că intestinele lui nu sunt suficient de mature ca să primească anumite alimente, consumul ridicat de produse din lapte de vacă: iaurt, brânză.
-
Copiii hrăniți cu lapte formulă
Unii bebeluși chiar nu tolerează anumite formule de lapte, de aceea este recomandat să alegem cu grijă laptele potrivit pentru copilașii noștri. Să avem grijă ca laptele să aibă fibre prebiotice.
Alimentele solide sunt și la ei una din cauzele constipației (mai ales morcov fiert, măr copt, banană), precum și consumul de lapte sau brânză de vacă.
Constipația poate apărea și dacă puiul mănâncă fructe și legume, dar nu bea lichide sau dacă ia medicamente pentru a trata alte probleme.
Atenție și la alte cauze ale constipației la copii, la care nu ne-am gândi:
- Ereditatea (dacă unul dintre părinți are această problemă);
- Lipsa activităților fizice (un copil care nu iese la joacă, nu este lăsat să meargă pe jos, ci doar în cărucior);
- Noi achiziții: ex: folosirea oliței (sunt copii care amână eliminarea scaunului);
- Emoționale: schimbări în rutina familiei: mutare în casă nouă, schimbarea școlii sau a grădiniței, divorțul părinților, vacanța, mersul la bunici, lipsa de răbdare a părinților.
Ce am încercat noi și a funcționat:
- Hidratarea este foarte importantă;
- Pentru stimularea mișcărilor intestinale ale micuțului, îi putem mișca piciorușele (bicicleta), putem masa burtica sau chiar să îi facem copilului o băiță caldă;
- Consumul de fructe are efect laxativ. Sunt recomandate: piersici, struguri, pere, mere, zmeură, căpșuni, caise și prune. Ajută și o cantitate mică de suc natural de fructe, preparat în casă;
- Supele cu carne și legume. Morcovul și orezul trebuie evitate deoarece pot înrăutăți problema micuțului tău;
- Masaj pe burtică, circular, pornind din partea dreapta a burticii, urmând un cerc imaginar în sensul acelor de ceasornic.
În cazul în care constipația nu trece, iar micuțul tău se simte din ce în ce mai rău, trebuie consultat de către medicul pediatru. În orice caz, țineți legătura în permaneță cu medicul vostru și nu uitați, ce funcționează la un copilaș e posibil să nu funcționeze la alt copilaș.
℗ Ca mamă care am alăptat copiii, dar le-am oferit ulterior și lapte formulă, pot spune că alegerea laptelui e foarte importantă. Am învățat că e bine să vorbesc cu medicii mei – pediatrul și medicul de familie, pentru a face alegerile cele mai bune. Fiecare bebeluș este unic și se adaptează în ritmul lui la schimbări. Pentru că le-a afectat și pe ele constipația, la al doilea bebeluș am fost mult mai atentă când am ales laptele. M-am documentat și am citit etichetele de pe diferite formule. Așa am văzut că sunt diferențe mari în ceea ce privește doza de vitamine și minerale. Iar singura formulă care are și fibre este Milupa Milumil. La noi a fost dragoste la prima întâlnire, ca să zic așa. Datorită acelor fibre, a luat sfârșit problema constipației la bebe, nu mai e nevoie să recurg la tot felul de prebiotice suplimentare, fără efect, de multe ori. Deja îl folosim de jumătate de an și pot spune că a adus pacea în familie, ziua și noaptea. Bebe nu se mai trezește plângând, nu mai refuză mâncarea de frica durerilor de burtică, iar scaunele ei sunt regulate, 1-2/zi, fără dureri. Cu adevărat avem o burtică fericită în familie! 🙂
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: aici și arhiva personală