Categorii
Parenting

De ce sunt jocurile puzzle bune pentru copiii nostri

joc-noriel-comoara-lui-piticot-3dPe mine m-a preocupat dintotdeauna experienta educationala a unui joc ales pentru copilul meu. Poate am gresit si poate ar fi trebuit sa fiu mai preocupata de ideea de distractie. Dar chiar cred ca i-am facut un mare bine, pentru ca jocurile si jucariile ei au fost inca din primele luni bine analizate, asa incat sa antreneze in primul rand gandirea si apoi alte abilitati. As zice ca e deformatie profesionala. 🙂 Asa ca nu e de mirare ca jocurile puzzle pentru copii au fost prezente la noi in casa foarte devreme.

Noi, parintii, mai avem o hiba. Ne dorim de multe ori ca puii nostri sa faca lucruri pe care noi nu am reusit sa le facem, dintr-un motiv sau altul. Pe vremea copilariei mele, nu prea imi amintesc sa fi interactionat mult cu jocurile de tip puzzle. Ori nu se gaseau asa usor, ori nu imi luau mie parintii, cert e ca abia mai tarziu am intrat in contact cu ele si a fost cam tarziu, caci nu mi-am mai gasit rabdarea necesara si nici interesul viu pentru a ma lasa antrenata de aceasta experienta. Imi amintesc de cateva momente de teambuilding, in care, cu toate straduinta de om de echipa, nu reuseam sa ma concentrez, nu imi placea si nu gaseam bucuria intr-un astfel de moment. Asa ca am vrut inca de la inceput sa ma asigur ca fata noastra va prinde un oarecare drag de aceasta experienta, cu beneficii nenumarate pentru ea.

Mai mult, am citit la un moment dat ca s-au facut studii si ca acei copii care se joaca mai mult cu aceste tipuri de jocuri sunt mai buni la matematica, iar cei care de timpuru sunt implicati in astfel de activitati sunt mai predispusi la a-si imbunatati abilitatile rationale si spatiale. Tocmai aceste abilitati, care presupun capacitatea de a roti mental anumite forme, sunt esentiale in studiul matematicii, fizicii si ingineriei. Uitandu-ma in urma imi explic cum am reusit sa pun bazele matematicii la ea.

Si mai este ceva – a rezolva un puzzle este o activitate linistita, care il invata pe copil ce inseamna rabdarea si concentrarea. Puzzle-ul e o activitate completa, care presupune rabdare, concentrare, reflectie si precizie. E complex, trebuie sa imbini elementele intre ele, ceea ce inseamna deopotriva abilitati manuale, orientare in spatiu, atentie, cunoasterea culorilor, capacitate de observare si intuitie. Copilul descopera astfel o lume minunata prin joc si nici nu ne dam seama cum isi exerseaza o multime de abilitati astfel, importante pentru dezvoltarea sa:

Abilitatile sociale: jocurile puzzle pot fi acitivitati individuale sau de grup, de echipa, prin intermediul carora avem ocazia sa interactionam cu ceilalti. Fie ca solicita o piesa sau isi da cu parerea unde s-ar potrivi aceasta, copilul invata sa coopereze. De asemenea, daca o piesa nu se potriveste la prima sau a doua incercare, aceasta experienta ii va invata pe copii cum sa faca fata frustrarii atunci cand isi dau seama de acest lucru si sa nu renunte, sa mearga ai departe cu descoperirile.

Motricitatea fina: Pentru dezvoltarea dexteritatii muschilor mici de la maini si degete este ideala aceasta activitate. Motricitatea fina sta la baza abilitatii de a scrie a copiilor, iar exersarea acesteia incepe inca din primul an de viata. Este momentul in care copilul incepe sa apuce si sa manipuleze diverse obiecte din jurul lui.

Abilitatile cognitive: Dezvoltarea abilitatii copiilor de a rezolva probleme si de a urma anumite rationamente este una dintre abilitatile cele mai exersate prin rezolvarea de puzzle-uri. Cum spuneam, asa se formeaza inclinatia catre inteligenta logico-matematica.

Ar mai fi de mentionat coordonarea mana-ochi, care este foarte importanta in primul an de viata al copilului. Si cum cele mai multe abilitati se formeaza prin exersare, la fel se intampla cu aceasta abilitate.  Prin incercarile repetate de a potrivi piesele de puzzle, copilul nu face decat sa isi imbunatateasca aceasta coordonare.

Tot din categoria cognitiv, in functie de tematica, un joc puzzle ii ajuta pe copii sa invete, dupa caz: alfabetul, animalele, numerele, culorile, formele, mijloacele de transport, familia sau hartile. Jocurile puzzle ii invata pe copii relatia parte-intreg si le imbunatateste perceptia vizual-spatiala.

Insa, din experienta proprie, cred ca cel mai mare beneficiu pentru copiii nostri este faptul ca ii invata sa se concentreze si sa fie atenti exclusiv pe finalizarea unui singur lucru, atat singuri, dar mai ales in echipa, abilitati care le vor folosi pe termen lung, in viata lor de adulti! La cat mai multe jocuri puzzle in copilaria noastra!

Sursa foto: Noriel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.