Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Despre alergii, pe scurt

allergiesDr. Alexis Virgil Cochino, medic specialist in alergologie si imunologie clinica, a avut amabilitatea sa ne raspunda la un interviu fulger, pe tema alergiilor si a alimentelor cu potential alergen. Sunt informatii importante pentru orice parinte care se confrunta pentru prima oara cu acest subiect. Pe dr. Cochino il gasiti online pe pagina profesionala www.imunopedia.ro  sau pe Facebook la www.facebook.com/imunopedia. Sa ne fie de folos!

Care sunt cele mai comune alimente cu potential alergen, atat pentru adulti cat si pentru copii?

Cele mai frecvente alimente implicate in alergia de tip imediat sunt laptele de vaca, oul, graul si soia in cazul copiilor, respectiv pestele, fructele de mare, alunele si nucile, in cazul adultilor.

De ce apar alergiile si cand? Daca nu au aparut in copilarie, este posibil sa apara la varsta adulta?

Nu se stie de ce apar alergiile, dar ele pot sa apara oricand. Totusi, unele alergii sunt mai frecvent intalnite la copil (laptele de vaca, oul, graul si soia).

Cum ne dam seama ca suntem alergici la un aliment?

Semnele sugestive pentru alergie de tip imediat la alimente sunt aparitia la cateva minute dupa ingestie a urmatoarelor: mancarimi in gura/in gat, eruptii cutanate, tumefierea buzelor/limbii, varsaturi, dureri abdominale, diaree, tuse, senzatie de “nod in gat”, tuse, respiratie dificila, senzatie “de rau”. Bineinteles, nu toate acestea sunt prezente la fiecare caz.

Un parinte poate transmite copilului predispozitia genetica pentru boli alergice!

Exista tratamente pentru alergiile alimentare? Dar pentru cele cauzate de alergeni naturali?

Cea mai sigura metoda este evitarea acelui aliment si a celor inrudite. Exista medicamente care influenteaza simptomele si metode care modifica felul de a reactiona al organismului (imunoterapia specifica).

Care este diferenta intre alergie la un aliment si intoleranta?

In afara de cele imunologice, intoleranta poate avea si alte mecanisme (lipsa unei enzime implicata in digestia acelui aliment; lipsa de tolerare a gustului/mirosului/concentratiei etc.)

Ce recomandari aveti pentru parintii cu copii alergici?

Sa evite alimentul incriminat si cele inrudite; sa ofere copilului doar alimente proaspete, facute in casa; sa nu manance cu copilul la restaurant; sa citeasca cu foarte mare atentie toate etichetele alimentelor oferite copilului (daca totusi consuma produse din comert). Sa aiba in casa si in geanta copilului cate o trusa de urgenta (adrenalina, antihistaminic, corticosteroid).

 Sursa foto: Pinterest. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.